Depresyon ve anksiyete tek başına veya birbiri ile bağlantılı olduğu zaman beynin çeşitli bölümlerinde küçülme veya büyümeye yol açabilir.
Anksiyete, kişide büyük strese neden olur ve stres, hipokampüsü küçültür. Bu bölge uzun vadeli ve bağlamsal anıları işlemek için çok önemlidir. Maalesef anksiyete ilerledikçe; anksiyeteyi, travmayı ya da stresi destekleyen anılar dışında her tür hatıra sınırlanmaya başlar.
Stres, anksiyete ya da diğer problemlere bağlı bellek kaybı: Stresin yanında anksiyete ve bazı yoğun duygular, kızgınlık ve öfke gibi, bellek kaybına yol açabilir.
Beyin ölçüm araştırmaları sonucu depresyon döneminde beynin belirli bir bölümünün küçüldüğü görüldü. Bu bölgedeki hafıza ve duyu entegrasyonu görevlerini üstlenen sinir hücrelerinin de normalde olduğundan daha küçük ve seyrek olduğu kaydedildi.
Araştırmaya dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
İlgili 26 soru bulundu
Kaygı bozukluğu ilerlediği durumda çeşitli fiziksel sorunlar olarak karşımıza çıkmakla beraber birlikte şizofreniye dönüşmez.
Kanada'da Lakehead Üniversitesinin hazırladığı rapora göre anksiyete bozukluğu ve yüksek IQ arasında çarpıcı bir ilişki bulunuyor. Bu raporun sonucu olarak, parlak zeka ve analitik düşünme yeteneği ile aşırı endişe ve sosyal kaygı arasında neredeyse doğrudan bir bağlantı olduğu kanıtlanmıştır.
Beyin Küçülmesi Nasıl Durdurulur? Beyin küçülmesinin önlenebilir olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, ancak belirli adımlar atmak erken veya şiddetli başlangıç olasılığını azaltır. Bunlara düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenlemek ve sağlıklı bir diyet yemek dahildir.
Antidepresanlar organlara zarar verir mi? Halk arasında, bu gruptaki ilaçların böbrek ve karaciğere zarar verdiği, beyini çürüttüğü düşüncesi kesinlikle doğru değildir.
Zeka ile kastettiğiniz şeyin IQ olduğunu; bahsettiğiniz ilacın sizin için (başkası değil) reçete edildiğini; ilacı reçete edildiği şekilde (süre/miktar) kullandığınızı varsayıyorum. Hayır, (kategorize edip, ölçebildiğimiz kadarıyla) antidepresanların zeka üzerinde doğal olarak yararlı veya zararlı bir etkisi yoktur.
Bu bozukluğa sahip olanların %96,6'sında bir türlü gevşeyememe, sistemlerin aşırı hareketliliği görülür. Yaygın olarak deneyimlenen anksiyeteden ötürü odaklanmaya dair şikayetler yaşanır. Zira kişi kafa karışıklığı ve zihin bulanıklığı yaşarken düşünceyi denetim altında tutamayabilir.
Araştırmacılar, hafif bilişsel bozukluğu olan hastaların Alzheimer geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu ve anksiyete ne kadar şiddetli olursa Alzheimer'a ilerleme riskinin de o kadar yüksek olduğunu açıklamıştır.
Bu ataklar titreme, kafa karışıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes almada zorluklara neden olabilir. Panik ataklar, 10 dakika sonra zirveye ulaşarak hızla ortaya çıkma ve artma eğilimindedir.
Anksiyete ve korku belirtileri (ör:panik atakları ve fobiler) amigdala merkezli bir beyin devresi tarafından düzenlenir.
Anksiyete öncelikle bir zihinsel sağlık durumu olmakla birlikte, tıbbi müdahale gerektirebilecek fiziksel belirtiler de gösterebilir. Bazı durumlarda, anksiyete semptomlarına katkıda bulunabilecek altta yatan olası nörolojik durumları değerlendirmek için bir nöroloğa danışılabilir.
Anksiyete Bozukluğu “akıl hastalığı”, “delilik”, “zeka geriliği” veya “kişilik bozukluğu” DEĞİLDİR.
İlaçların yan etkisi
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Beyindeki etkinin uzun vadeli olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılmalı ki beyindeki o biyokimyasal denge değişebilsin. O denge stabil hale geldiğinde doktor kontrolünde azaltarak kesilmeli. Biz antidepresanı kesmekten de hiç çekinmeyiz. Danışanın klinik tablosu elveriyorsa antidepresanı azaltarak keseriz.
Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine (atrofi) ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak adlandırılan bunamanın en yaygın nedenidir.
Beyin küçülmesiyle birlikte öğrenme güçlüğü, konsantrasyon eksikliği, kelimeleri aklına getirmede zorlanma, iletişim becerisinde azalma, hafıza problemleri, vücut ile beyinde inflamasyonun artması ve beyin hücreleri arasındaki iletişimin azalması sebebiyle düşünme hızında yavaşlama görülebilir.
Yaşın ilerlemesi, beyin küçülmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu yavaş süreç genellikle orta yaşlarda başlar ve yaşam boyunca devam eder. Bireyler 60'larına yaklaştıkça ve ötesine geçtikçe, beyinin ağırlığı ve hacmi azalır.
Araştırmanın sonucunda yaygın anksiyete bozukluğu tanısı almış kişilerde yüksek zeka ile endişe düzeyi arasında bir ilişki tespit edildi. Bu tanıyı almış kişilerde zeka puanı yukarıya doğru çıktıkça endişe düzeyi de yukarıya doğru çıkıyordu.
Anksiyete unutkanlık yapar mı? Anksiyetenin verdiği huzursuzluk, mutsuz olma hali, sinirlilik, kas gerginliği durumlarının yanında unutkanlık da görülebilmektedir.
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri