Panik bozukluk, orta çocukluk çağında görülmeye başlar, 15-20 yaş arası zirve yaptığı dönemdir. Tipik olarak spesifik anksiyete oluşturacak bir durum olmaksızın, beklenmedik çok yoğun anksiyete ile oluşan psikiyatrik tablo panik atak olarak tanımlanır. Çocuk titreme, ölüm korkusu ya da deli olma korkusu içindedir.
Anksiyete hangi yaşlarda görülür? Cinsiyet ayrımı olmaksızın herkeste görülebilen anksiyete bozukluğunun en önemli dönemleri 10-25 yaş aralığında olmaktadır. Düşük gelir seviyesi olan ve kadınlarda görülme sıklığı daha yüksek olabilmektedir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Dönem dönem iyileşme ve alevlenmelerle ortaya çıkar. Çocukluk ve ergenlik dönemleri arasında başlamışsa yavaş ve sinsi bir biçimde ilerler. Bu dönemde genetik yatkınlık, beyin nörokimyasındaki değişiklikler, kişisel özellikler ve stresli yaşam anksiyete bozukluğunun ortaya çıkmasında etkilidir.
Tüm yaş gruplarında anksiyete bozukluğu olan çocuklarda mide ve baş ağrısı, sık banyo yapma ihtiyacı, hızlı nefes alma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bulantı ve kusma, iştahsızlık, kas ağrıları, gerginlik ve uyku güçlüğü gibi fiziksel belirtiler görülebilir. Bazı çocuklarda öğürme nöbetleri olur.
İlgili 45 soru bulundu
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Eğer kişinin herhangi bir ilaç kullanmaya ihtiyacı olursa bir psikiyatriste yönlendirilir. Kişinin günlük faaliyetlerini bile etkileyen bu durumun tedavisi için bir uzmana başvurmak şarttır çünkü anksiyete tedavi edilmeden düzelebilen bir hastalık değildir.
Anksiyete Kimlerde Daha Sık Görülmektedir? İstatistiklere göre, anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Aşırı korumacı tavırla büyütülmüş çocuklarda, çevresinden hep olumsuz tepkiler alan ve sindirilmiş kişiliklerde anksiyeteye daha sık rastlanılmaktadır.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer. YAB'nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır. Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanın bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar.
Konumuz olan anksiyete duygusunun temelinde fiziksel veya ruhsal bir tehdit veya tehlike algısı/yorumu yatar. Gerçek ya da değil, herhangi bir durum veya duyum, birey tarafından tehlikeli olarak yorumlandığında anksiyete oluşmaya başlar.
Sosyal kaygının pek çok nedeni vardır. Genetik ya da çevresel faktörler bir araya gelerek bu soruna neden olabilir. Sosyal ortamlarda ve topluluk içerisinde gerçekleştirilen günlük aktiviteler aşağılanma, yargılanma ve reddedilme endişeleri nedeniyle kaygı ve korkuya neden olabilir.
Bu fiziksel belirtiler; ağızda kuruluk, kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, yoğun terleme, ciltte yoğun sıcaklık ve ateş bazı durumlarda olabilir, odaklanmada sorunlar, ellerde ve kollarda yoğun titreme gibi durumlar anksiyete krizinin belirtileri arasında sayılabilir.
Anksiyete bozukluğu olan insanlar için stres, panik ve endişe gibi duygular daha uzun sürer, daha aşırı ve kontrol etmek çok daha zordur. Semptomlar arasında huzursuz veya heyecanlı hissetmek, panik atak, konsantrasyon veya uyku sorunu, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı da olabilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Anksiyete, sinirlilik, korku, endişe ve endişeye neden olan çeşitli bozukluklar için genel bir terimdir. Bu bozukluklar, nasıl hissettiğimizi ve nasıl davrandığımızı etkiler ve fiziksel belirtilere neden olabilir. Hafif kaygı belirsiz ve huzursuzdur, şiddetli anksiyete ise günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir.
Anksiyete, herkesin zaman zaman yaşadığı bir duygudur. Ancak bazı kişilerde anksiyete sürekli hale gelebilir veya sebepsiz yere ortaya çıkabilir. Bu duruma anksiyete bozukluğu olarak adlandırılır.
Anksiyete atağı korkutucu bir deneyim olabilir. Atak geçiren kişiler, nefes alamadığını, kalplerinin çok hızlı attığını, başlarının döndüğünü veya düşüncelerini kontrol edemediğini hissedebilir. Anksiyete ataklarına genellikle ölüm korkusu veya başka korkular da eşlik edebilir.
Araştırmaya dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
Anksiyete atakları yaşayan kişi için, anksiyete ile ilgili endişe ve korkular kartopuna dönüşebilir. Bu şekilde, her şeyden etkilenebilecek hassasiyete sebep olarak kişiyi acı çektiği, paniklediği ve neler olup bittiğini analiz edemediği bir noktaya getirebilir.
Soğuk banyolar ve duşlar ruh haliniz için iyidir.. Anksiyete ve depresyon tedavisie yardımcı olur.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri