Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar. Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Rutin, sıradan olaylar karşısında dahi aşırı kaygı ve bunaltı hissinin yoğun bir şekilde yaşandığı rahatsızlıktır. Kişinin olaylar karşısındaki tepkisi aşırıya kaçar. Ayrıca kişideki endişe hissi; kalp hızında artma, aşırı terleme gibi fiziksel tepkilere de yol açar.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Anksiyete bozuklukları, aşırı sinirlilik, korku, endişe ve endişeye yol açan bir akıl sağlığı tanı kategorisi oluşturur. Bu bozukluklar, bir kişinin duyguları işleme ve davranış biçimini değiştirerek fiziksel semptomlara da neden olur.
Kaygı Bozukluğu Neden Olur? Kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasında etkili olan neden şu an için tam olarak ortaya konulamamış olsa da genetik, çevresel faktörler, stres maruziyet, beyinde meydana gelen değişiklikler ve travma gibi durumlar kaygı bozukluğunu etkileyebilecek durumlar arasında yer alırlar.
İlgili 36 soru bulundu
Yaygın anksiyete bozukluğu, ilaç tedavisi, psikoterapi, gevşeme terapisi gibi pek çok farklı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde en sık kullanılan yöntem ise psikoterapidir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi, yaygın kaygı bozukluğu tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.
Kaygı bozukluklarında tanı psikiyatri uzmanları tarafından konur. Kaygı bozuklukları, bozukluğun türüne, kişinin yaşamı üzerindeki etkisinin şiddetine ve kişinin diğer öznel durumlarına göre sadece psikoterapiyle tedavi edilebileceği gibi, psikoterapiye eşlik eden ilaçlar kullanılarak da tedavi edilebilir.
Hafif, orta veya şiddetli biçimde ortaya çıkabilen anksiyetenin fiziksel ve duygusal belirtileri vardır. Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Anksiyete Kimlerde Daha Sık Görülmektedir? İstatistiklere göre, anksiyete bozuklukları kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Aşırı korumacı tavırla büyütülmüş çocuklarda, çevresinden hep olumsuz tepkiler alan ve sindirilmiş kişiliklerde anksiyeteye daha sık rastlanılmaktadır.
Anksiyetenin ilaçla tedavisinde psikiyatrist olarak ilk tercihimiz benzodiazepinlerdir. Anksiyete katlanılmaz bir strese yol açarak yaşam kalitesini bozar hale geldiğinde iki ila dört hafta süreyle benzodiazepin kullanılabilir ve azaltılarak kesilir.
Anksiyete atağının şiddeti kişiye göre değişmekle beraber psikolojik ve fizyolojik belirtilerle kendini gösterir. Anksiyete atakları mide bulantısı, kalp atışında hızlanma, nefes alma zorluğu, terleme ve nabzın hızlanması gibi farklı fiziksel göstergeler ile kendini belli eder.
Aslında hem yetişkin hem de çocuklarda anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi edilebilir. Ancak anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi yöntemi semptomlar nedeniyle yetersiz kalırsa o zaman ilaçla tedavi de tedavi protokolüne eklenebilir.
Anksiyetenin her biri ayrı bir belirti listesine sahip olan toplam 8 alt türü vardır: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif- Kompulsif Bozukluk, Panik Bozukluk, Fobiler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Sosyal Kaygı Bozukluğu.
Aşırı stres, anksiyete bozuklukları ve travmatik deneyimler, bazı kişilerde duyusal yanılsamalara yol açabilir.
Anksiyete atağının süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle anksiyete atağı aniden başlar ve semptomlar zirveye ulaştığında yavaş yavaş azalmaya başlar. Bir anksiyete atağı genellikle 10-20 dakika sürer. Ancak bazı insanlar için krizler daha kısa, bazıları için ise daha uzun olabilir.
Stres, yorgunluk, ilaç yan etkileri, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, sigara içmek gibi bazı faktörler anksiyete ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca kişinin yaşadığı travmatik olaylar veya yoğun stresli durumlar da anksiyete ataklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Anksiyete İçin Psikoloğa Gidilir Mi? Evet, anksiyete bozukluğu için psikoloğa gitmek yaygın bir uygulamadır. Psikologlar, danışanın durumunu değerlendirir ve bilişsel davranış terapisi gibi terapötik yöntemleri kullanarak anksiyete semptomlarına odaklanmaktadır.
YAB'da aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir. Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer. YAB'nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır.
Stres hastalığın ortaya çıkışında önemli bir faktör
Stres, anksiyete bozukluğunun gelişiminde önemli rol oynar. Dönem dönem iyileşme ve alevlenmelerle ortaya çıkar. Çocukluk ve ergenlik dönemleri arasında başlamışsa yavaş ve sinsi bir biçimde ilerler.
Anksiyete ilaçları (anksiyolitikler), anksiyete bozukluklarının oluşturduğu semptomları azaltmaya veya kontrol altına almaya yardımcı olan psikiyatrik ilaçlardır. Anksiyete bozukluğu, sürekli olarak aşırı korku, endişe, panik ve gerginlik gibi belirtilerle seyreden psikiyatrik tanıdır.
Ayrıca limonun ödem söktürücü etkisi de bulunmaktadır. - Limon aromaterapi ile kullanıldığında da yorgunluk ve anksiyeteyi azaltıp, ruh halini iyileştirebilmekte ve konsantrasyonu arttırabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri