Yapılan bir araştırmaya göre, yaygın anksiyete bozukluğu görülen hastaların anksiyete bozukluğu olmayan hastaların 6 kat kalp krizi ya da inme geçirme riski olduğunu göstermiş.Bu sonuçlar yaygın ve sürekli kaygı halinde bulunan insanların biyolojik açıdan da dolaşım sorunlarına bağlı ölümcül risklerinin yükseldiğine ...
Araştırmaya dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Zuhal Doğruer Lüleci ise; “Tedavi edilmeyen kronik anksiyete uzun vadede kalp ve damar hastalıkları, felç, hafıza problemleri, bağışıklık sisteminin baskılanması, mide ülseri gibi hastalıklara, çeşitli bağırsak problemlerine, kas ağrılarına yol açar.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Panik atak: Çok kısa süre içerisinde şiddetlenerek artan yoğun endişe, kaygı, korku ve terör duygularının birkaç dakika boyunca sürekli tekrar etmesi şeklinde görülen bir anksiyete türüdür. Panik atakta, aşırı terleme ve kalp çarpıntısı görülür. Kişi, kendisinin kalp krizi geçirdiğini ya da boğulduğunu hissedebilir.
Yapılan tüm araştırmalar anksiyetenin kalp hastalıklarını şiddetlendirdiğini, kalp hastalıklarının da anksiyeteye yol açtığını gösterir. Bu mutlaka kırılması gereken bir kısır döngüdür. Kalp krizi sonmrasında, by-pass öncesinde neredeyse tama yakın hasta grubu psikiyatriye danışılır, kaygı giderilmesi istenir.
İlgili 31 soru bulundu
Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir. Bu yüzden kaygı bozukluğu olan kişilerin hayat kalitesi oldukça düşmektedir.
Stres hastalığın ortaya çıkışında önemli bir faktör
Çocukluk ve ergenlik dönemleri arasında başlamışsa yavaş ve sinsi bir biçimde ilerler. Bu dönemde genetik yatkınlık, beyin nörokimyasındaki değişiklikler, kişisel özellikler ve stresli yaşam anksiyete bozukluğunun ortaya çıkmasında etkilidir.
Çalışmalar anksiyete belirtilerinin ilaçsız, psikoterapi ile çoğu zaman geçebileceğini göstermektedir.
İç sıkıntısı, kötü bir şey olacakmış hissi, sinirlilik, huzursuzluk, gelecekle ilgili endişeli beklentiler, olayların hep kötü yönlerini görme, karamsarlık, kontrolünü ya da yaşamı kaybetme korkusu anksiyete durumlarında sık rastlanan belirtilerdir.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Anksiyete, psikoterapi ile tamamen ortadan kalkabilen bir durumdur. Daha şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapi birlikte yürütülerek tedavi edilir. Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) endişe, korku ve sinirlilik ile karakterizedir.
Tedavi alınmadığı takdirde depresyon, panik atak gibi daha karmaşık tablolara dönüşebilir ve çözmesi çok daha zor bir durum ortaya çıkabilir. Anksiyete tedavi edilebilir ve tamamen ortadan kaldırılabilir.
Anksiyete Bozukluğu “akıl hastalığı”, “delilik”, “zeka geriliği” veya “kişilik bozukluğu” DEĞİLDİR.
TMK'nun 145. maddesine göre “…Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması …” hallerinde evlilik mutlak butlanla batıldır. Yani evlenmeye engel derecede akıl hastalığı olan kişi evlenemez, her nasılsa evlenmiş ise evlilik mutlak butlanla batıl olur yani evliliğin iptali istenebilir.
Panik bozukluk, orta çocukluk çağında görülmeye başlar, 15-20 yaş arası zirve yaptığı dönemdir. Tipik olarak spesifik anksiyete oluşturacak bir durum olmaksızın, beklenmedik çok yoğun anksiyete ile oluşan psikiyatrik tablo panik atak olarak tanımlanır.
Konumuz olan anksiyete duygusunun temelinde fiziksel veya ruhsal bir tehdit veya tehlike algısı/yorumu yatar. Gerçek ya da değil, herhangi bir durum veya duyum, birey tarafından tehlikeli olarak yorumlandığında anksiyete oluşmaya başlar.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Anksiyetesi olan kişiler çevresinde meydana gelen kötü olaylara karşı sürekli en kötü senaryoyu düşünür ve durumun daha kötü olacağına kendini inandırır. Bu sebeple anksiyete krizi meydana gelir. Bu kişinin kontrolünde olmayan bir durumdur. Kişiler kendilerini panik halinde ve gergin bir durumda hisseder.
E vitamini güçlü bir antioksidandır ve araştırmalar antioksidanların anksiyete üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Fındık, kaju, brezilya cevizi iyi birer E vitamini kaynağıdır.
Anksiyetenin belki de en karakteristik özelliği, uzun süreli veya yoğun gerginlik ve korku hissidir. Anksiyeteden muzdarip kişiler, endişe edecek belli bir şey olmadığında dahi, sıklıkla kendilerini durmadan endişe ederken bulurlar. Endişeye sıklıkla fiziksel gerilim ve titreme eşlik eder.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri