Stern ve ark. (3) tarafından 1959 yılında sağlık perso- nelinde herpetik parmak infeksiyonu çok uygun bir adlandırma olmayan ağrılı ve irin üreten infeksiyon anlamında “herpetic whitlow” şeklinde tanımlanmış- tır ve bu terim günümüzde yaygın olarak kullanıl- maktadır.
Herpetik dolama, el ve nadiren ayak parmaklarında distal falanksları tutan ağrılı non- pürülan veziküler lezyonlarla karakterize cilt enfeksiyonudur.
Candida, ayak tırnağında mantar enfeksiyonlarına sebep olan çeşitli mantar türleri arasında yer alır. Herpes simpleks virüsü (HSV) tip 1 ve tip 2 türlerinin yüzünden oluşan herpetik dolama, çocukluk çağında ortaya çıkan cilt hastalığı olarak tanımlanır.
Dolama veya paronişi, el ya da ayak tırnağının tabanında veya yanında tırnak ve deride görülen el veya ayağın sıklıkla duyarlı olduğu bakteri veya mantar enfeksiyonu olan bir tırnak enfeksiyonudur.
Tedavisinde genellikle antiviral ilaçlar kullanılır. Bulaşıcılık riski çok yüksek olduğundan herpetik dolama hastaları ile tensel temastan kaçınılmalı ve koruyucu önlem alınmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve özellikle çocukların bu hastalarla temas etmemesi son derece önemlidir.
İlgili 18 soru bulundu
Memede lezyon kanser midir? Memede bulunan lezyon kesinlikle dikkate alınması gereken bir durumdur ancak her lezyonun kanser anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Meme dokusunda çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen lezyonlar genellikle meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme teknikleriyle tespit edilir.
Ağızda gelişen herhangi bir lezyon varsa ihmal edilmeden tedavi edilmelidir. Çünkü önemsenmeyen basit yaralar ileriki dönemlerde ciddi sorunlara neden olabilmektedirler.
Tıpta normal vücut dokusundan farklı bir şekilde yer kaplayan her türlü yapıya tümör adı verilir. Bazen bu tip durumlar için lezyon tabiri de kullanılır. Tıpta tümör – ur aynı şeydir ve iyi – kötü farklılığını göstermez.
Diş yapısında ortaya çıkan lezyonun tedavi edilmemesi durumunda ağzın geri kalan kısmında da iltihaplanma, ağrı ve uç ısılara karşı hassasiyet gibi durumlar ortaya çıkar. Bununla beraber diş lezyonu belirtileri arasında yer alan çürük, diğer dişlere ve kökler yoluyla kanallara sıçrar.
Uygun tedaviden sonra kemik lezyonları kendiliğinden iyileşecektir. Kemik yapım ve yıkımının bir arada yürüdüğü, sıklıkla 40 yaş üstünde ortaya çıkan bir hastalık tablosudur.
Lezyon kansere dönüşür mü? Ağız içerisinde ve dudak çevresinde yer alan lezyonların kansere dönüşme riski bulunabilir. 40 yaş üstünde görülen cilt kanseri, sigara ve alkol kullanımı sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
Çoğunlukla lezyona bağlı olarak ortaya çıkan semptom ağrı oluyor. Bu ağrının şiddeti ise her hastada farklı olabilir. Bazı hastalar hafif bir ağrıdan söz ederken bazı hastalar geceleri uyutmayacak kadar şiddetli bir ağrının olduğunu dile getirebiliyor. Elbette lezyon mevcudiyetine rağmen ağrı yaşamayan hastalar da var.
Primer (birincil) lezyonlar genellikle travma gibi dış etkenler olmaksızın doğrudan cilt yüzeyinde meydana gelen lezyonlardır. Sekonder lezyonlar ise daha çok güneş yanığı, travma, kaşıntı gibi dışarıdan yapılan müdahaleler sonucunda veya primer lezyonun form değiştirmesi ile ortaya çıkan ikincil lezyon türüdür.
Deride ultraviyoleye ile hızlı ve aşırı şekilde hasarlanma, erken yaşta ortaya çıkan deri kanserleri ve göz bozuklukları karakterize bir hastalıktır.Hastaların yaklaşık beşte birinde sinir sistemi sorunları da görülmektedir. Toplumda 100.000'de bir oranlarında rastlanır.
Muayene sırasında dişteki lezyon tespit edilebilir veya bu durumu netleştirmek için farklı görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Dişteki lezyonun tespiti sonucunda genellikle kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisi sonucunda lezyon çoğunlukla ortadan kaldırılır ve tedavi başarılı olur.
İyi huylu lezyonlarda büyüme genellikle çok az ve yavaştır. Kötü huylu lezyonlar da ise lezyon çok daha hızlı büyür. Lezyonun etrafında damarsal yapı oluşması, lezyonun göbeklenmesi, lezyondan olan kanamalar ve lezyonun kabuk tutması lezyonun kötü huylu olduğu yönünde bilgileredir.
Lezyon, genel olarak vücutta veya organizmanın bir bölgesinde meydana gelen patolojik veya anormal değişiklikleri ifade eden bir tıbbi terimdir.
Kitlesel Lezyon Nedir? Yer kaplayan ve elle fark edilen veya görüntüleme yöntemleri ile sınırları görülebilen lezyonlara kitlesel lezyon yani kitle oluşturan lezyon denir.
Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir. Tanı meme ultrasonografisi, mamografi ve ince iğne biyopsisi ile konur.
Prekanseröz lezyon; tedavi edilmediği takdirde düşük bir ihtimal ile kansere dönebilecek doku anlamına gelir.
Meme dersini çekmişse, Şekil bozukluğu ve kızarıklık oluşturmuş ise, Radyolojik olarak yapılan mamografi incelemesinde şüpheli lezyon olarak tarifleniyor ise, Memeye yapılan ultrason sonucunda şüpheli lezyon olarak değerlendirilip, biyopsi öneriliyor ise.
8-Lezyon bir doku çengeli yardımıyla tutulur ve istenilen derinlikte olmak üzere makas veya bistüri ile kesilerek alınır. 9-Alınan parça dermatopatolojik inceleme için formol solüsyonuna koyulur. 10-Yara kenarları, çevre dokudan yaklaşık 2 cm'lik bir alanda olmak üzere diseksiyon makasıyla serbestleştirilir.
Diş lezyonları dişleri çevreleyen parçaların değişiklik göstermesiyle oluşur. Bu parçalarda oluşan değişikliklere diş lezyonu adı verilir. Diş lezyonlarına sebep olarak iltihaplanmaları ve travmaları örnek gösterebiliriz.
Deri Altı Lezyonlar
Leke (Makül) Lezyonları: Deri seviyesi ile aynı hizada ortaya çıkan makül lezyonlar genellikle deri ile aynı renkte olmaktadırlar. Yama olarak adlandırılan makül lezyonlar ise normal boyutlarda olan lezyonlardan daha büyük boyutlardaki lezyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri