Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların anlaşmalı boşanma protokolü üzerinde uzlaşı sağlamış olmaları sebebiyle kısa sürede sona ermektedir. Bir iki ay içinde dava tamamlanabileceği gibi bazen bir hafta içinde de anlaşmalı boşanma davasının sona ermesi mümkün olmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davasının başvurusundan sonra genellikle 40 gün içerisinde duruşma tarihi belirlenir ve eşler mahkemenin belirlediği duruşmaya davet edilir. Duruşma günü herşey usule uygunsa mahkeme tek celsede anlaşmalı boşanma kararı verir. Buna ilişkin gerekçeli kararın 30 gün içerisinde yazılması beklenir.
Boşanma davasıaçıldıktan sonra ne zaman başlar; Boşanma davası açılması için ilk aşamada taraflardan birinin ya da ikisinin aile mahkemesine dilekçe vermesi gerekmektedir. Dilekçe aşamasından sonra hızlı bir şekilde 3 ay ile 7 ay arasında duruşma günü aile mahkemesinin sıralamasına göre belirlenmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bunun sebebini ve hangi aşamada takıldığını görmek için e-devletten UYAP´a girip bazı kontroller yapabilirsiniz. Boşandıktan Sonra Soyadının Değişmesi Ne Kadar Sürer? Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim İlk Kime Sorar? Anlaşmalı boşanma davasında hakim ilk kural olarak davacıya soru soracak ve anlaşma maddelerini iradesini sakatlayacak herhangi bir şey olmadan mı imzalamış yoksa baskı altında mı buna bakacaktır.
Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaştıkları hususlar bakımından, aile mahkemesi hakimi yapılan boşanma protokolünü kabul ettiği takdirde ve başkaca hukuka aykırılık söz konusu olmadığında tek duruşmada, tek celsede boşanmaya karar verecektir.
Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer. Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir.
Anlaşmalı boşanma protokolünün gereklerini yerine getirilmezse, dava açılması gerekir. Protokolün uygulanmasına yönelik istemlerle açılacak davalar, Aile Mahkemesi'nde incelenir. Boşanma protokolüne uyulmazsa şu şekilde davalar açılabilir: Tapu iptal ve tescil davası açılabilir.
Anlaşmalı boşanma süreci içerisinde boşanma kararı alınır, bir anlaşma protokolü ile anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanır ve dava açılır. Mahkeme davanın açılmasından itibaren en geç 1 ay içerisinde duruşma günü verir. Eşler duruşmaya çıkarak boşanmak istediklerini ve protokolü onayladıklarını beyan ederler.
Anlaşmalı boşanma davası ücreti ne kadar? Anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti 2023 yılında 9.200 TL+KDV'den az olmamak üzere belirlenir. Bu ücrete 1.135,70 TL masraf eklenerek toplam dava ücretinin ne kadar olacağı anlaşılır.
Boşanmanın ardından kesinleşme şerhi 1 hafta içinde Nüfus Müdürlüğüne gönderilir. Anlaşmalı Boşanmada Tebligat Ne Zaman Gelir? Mahkemece verilen kısa karar gerekçelendirilerek taraflara tebliğ edilir. Gerekçeli kararın tebliği genellikle bir ay sürer.
Tek celsede boşanma şartları ise;
Eşlerin boşanma konusunda anlaşmış olmaları gerekir. Eşlerin boşanma avukatları vasıtasıyla yahut tek başlarına aile mahkemesine başvurmaları ve bu başvurunun diğer eş tarafından kabul edilmesi şarttır.
Anlaşmalı boşanma davalarının avukatlar aracılığıyla açılması gerektiği gibi bir zorunluluk yoktur. Kısaca anlaşmalı boşanma davası vatandaşların deyimiyle avukatsız da açılabilir. Eğer anlaşmalı boşanma davası avukatsız olarak açılacak ise dilekçenin davacı eş tarafından ıslak imzalı olarak verilmesi gerekmektedir.
Bu değişiklik için boşanma kararının kesinleşmesi zorunludur. Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir. Lakin istinaf aşamasına geçilmez ise boşanma kararı kesinleşir.
Boşanma kararının hangi evrelerden geçip nüfusa işlendiğini, Boşandıktan Kaç Gün Sonra Kimlik Nüfus Cüzdanı Değişir yazımızda anlatmıştık. Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır.
Mahkeme Her Hangi Bir Konuda Karar Vermeden Önce O Konuda Müdafi veya Vekile Söz Vermek Zorundadır. CMK'nun 33'üncü maddesine göre duruşmada verilecek kararlar, Cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğer ilgililer dinlendikten sonra verilir.
Anlaşmalı boşanma, en hızlı boşanma usulüdür. Kanunda aranan şartların varlığında, bir hafta ile bir ay arasında bir sürede anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Çekişmeli boşanma davasının en hızlı şekilde sonuçlanması da yine eşlerin boşanma, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşmaları ile mümkündür.
Anlaşmalı Boşanma Davası Yargılama Giderini Kim Öder? Dava açılırken yargılama giderleri davacı tarafından karşılanmaktadır.
Hakim boşanma davasını neden reddeder? Eğer dava şartları veya usuli kurallar eksikse hakim boşanma davasına devam edemez. Ayrıca tarafların iddia ve talepleri delil ile desteklenmemişse, hakim boşama kararı vermez. Bu durumda hakim boşanma davasını reddeder.
Anlaşmalı boşanmanın en önemli şartı duruşmaya tarafların girme zorunluluğunun bulunmasıdır. Her iki eşin vekili olsa dahi duruşmada asiller hazır bulunmalıdır. Duruşmada hakim boşanmayı kabul edilip edilmediği, protokol maddelerinde mutabık olup olmadığını soracaktır.
Nafaka Ne Zaman Başlar? Protokol maddesinde nafakanın ödenmesi yönünde talepte bulunulması halinde dava açma tarihinden itibaren başlamaktadır. Mahkeme protokol maddesinde belirtilen nafaka, aksi bir durum belirtilmedikçe davanın açılma tarihinden itibaren nafaka ödenmesi yönünde karar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri