Anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse ne olur; boşanma davasında tarafların her ikisinin de duruşmaya gelmesi şartı vardır. Tarafların duruşmaya gelmemesi durumundaanlaşmalı boşanma davasımahkeme tarafından çekişmeliye dönüşecek ve dava bu şekilde seyir edecektir.
Anlaşmalı boşanma davasında erkeğin duruşmaya gelmemesi veya imzaladığı Anlaşma Protokolünü sonradan kabul etmeyerek boşanmaktan vazgeçmesi hallerinde açılan boşanma davası artık çekişmeli hale dönüşmüş olur.
Bu soruya vereceğimiz ilk cevap “Evet”tir. Şöyle ki;anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya göre en büyük farklı tarafların mahkeme huzurunda boşanma iradelerini açıklaması gerekmesidir. Tarafları avukatları temsil etse de tarafların bizzat duruşmaya katılmaları gerekmektedir aksi takdirde boşanma gerçekleşmez.
Boşanma davasına taraflardan biri gitmezse, davaya devam edilebilir. Ancak, davaya katılmayan tarafın hakları ve savunması göz önünde bulundurulmadan karar verilemez.
(7) Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. MADDE 409 – Oturuma çağrılmış olan tarafların hiçbiri gelmediği veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dava yenileninceye kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
İlgili 32 soru bulundu
Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması – Madde 150. (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Sanık hakkında hakim tarafından, toplanan bütün delillere göre, mahkumiyet hükmü dışında başkaca bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılırsa, sanığın sorgusu yapılmamış olsa bile yokluğunda duruşma yapılabilir.
Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.
Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra mahkemenin iş yoğunluğuna bağlı olarak bir hafta ile bir ay sonrasına duruşma günü belirlenir. Duruşma günü tüm koşulların varlığı halinde boşanmaya karar verilir.
Görüleceği üzere Yargıtay, boşanma davasından feragat etmeyi affetme veya en azından hoşgörüyle karşılamak olarak kabul etmektedir. Dolayısıyla bir vazgeçmenin bir cezası bulunmamaktadır ancak olumsuz etkileri olabilir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Eşlerin boşanma taleplerini alan hakim boşanma kararını kendi istekleri ile alıp almadıklarını soracaktır. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Cevabı verilirse maddi ve manevi anlamda uzlaşma içinde olup olmadıklarını sorar. Ayrıca boşanma sözleşmesi için de uzlaşı içinde olup olmadıklarını teyit eder.
Boşanma davası tek celsede biter mi? Boşanma davalarının anlaşmalı olanlarının tek celsede bitmesi esastır. Çekişmeli boşanma davasının tek celsede bitmesi çok nadir durumlarda gerçekleştirilebilir. Tek celsede davanın bitmesi için tüm delil ve tanıkların dinlenmesi gerekir.
Bu nedenle tek taraflı anlaşmalı boşanma olması mümkün değildir. Eşlerden birinin tek taraflı açtığı boşanma davasına, diğer eş katılarak boşanmayı kabul ederse dava anlaşmalıya döner. Anlaşmalı boşanmada eşlerin bizzat duruşmaya katılmaları gerekir.
Taraflar gerekçeli kararın kendisine tebliğinden itibaren istinaf süresi içerisinde boşanma kararı henüz kesinleşmeden mahkeme kalemine vereceği istinaf dilekçesi ile karara itiraz ederek hem protokolü hem de böylelikle anlaşmalı boşanmayı bozabilecektir.
Anlaşmalı boşanma çekişmeye döner mi; bu davanın çekişmeliye dönüşmesi için anlaşmazlık noktasının mahkemeye yansıtılması gerekmektedir. Örneğin velayet konusunda anlaşan taraflar daha sonra anlaşmazlığa düşerek, çocuğun kimde kalacağı konusunda mahkemede yeni bir süreç başlatarak, çekişmeliye çevirebilir.
Kesin bir süre verilemez; fakat anlaşmalı boşanmalar genellikle 1 hafta ya da 15 gün içerisinde sona ermektedir. Anlaşmalı boşanmada istinaf süresi de bulunmaktadır, gerekçeli karara karşılık itiraz edilmez ise istinaf süresi olan 14 günün sonunda karar kesinleşmiş olacaktır.
Boşanma davasında hakim; boşanma davasının talep ve sonuçlarına bakar. Boşanmada maddi tazminat, boşanmada manevi tazminat talepleri bulunuyor mu, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası talep edilmiş mi bunları inceler ve bu konularda boşanma davasında tanıklara sorular yöneltebilir ki kusur araştırmasını tam yapabilsin.
Taraflar tüm boşanma konularında mutabık ise anlaşmalı dava açılabilir. 2023 yılında anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanır.
Boşanmak istemeyen tarafın bunu boşanma dosyasına sebepleriyle birlikte belirterek dilekçe sunması gerekmektedir. Burada hakim hangi tarafın kusurlu olduğuna bakacaktır. Boşanma sebeplerini haklı gören ve boşanma davası açan eşi az kusurlu ya da kusursuz gören hakim boşanmaya hükmedebilecektir.
Boşanan kadınların pişmanlık duygusu, kişisel deneyimlerine, destek sistemlerine ve yaşadıkları sürecin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Her kadının duygusal süreçleri farklıdır ve pişmanlık duygusu zaman içinde ortaya çıkar veya çıkmaz.
Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.
Hatırlatmak gerekir ki müştekinin mahkemede dinlenmesi verilecek olan hüküm açısından bir zorunluluk bulunduruyorsa yani davanın seyrini etkileyecek yönde ise çıkartılmış olan davetiyeye yani tebligata rağmen duruşmaya katılım sağlanmamışsa, mahkeme tarafından söz konusu kişi hakkında “zorla getirme kararı” ...
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri