Filtre kahvenin adet kesilmesine neden olduğuna dair bir tespit yapılmamış. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi yoğun kafein tüketimi regl döneminde şişkinlik yaşamanıza sebep olabilir. Dolayısıyla regl sürecinde daha çok bitki çaylarına yönelebilirsiniz.
Bilinen şudur ki adetliyken kahve içmek adeti kesmez fakat vücutta su tutabilir dolayısıyla “aşırı” tüketimi vücudumuzda şişliğe sebep olur.
Regl döneminde tarçınlı, sütlü ve menengeçli kahve tüketiminin aşırıya kaçmaması durumunda bir zararı bulunmamaktadır. Regl döneminde içilen kahve türlerinin adet durumunu etkilemediği söylenebilir.
Sigara, alkol, uyku hapları ve kafein stresli olduğunuz zamanlarda kullanıldığında adet dönemlerinizin çok daha olumsuz etkilenmesine sebep olur. 3. Büyük bir şok yaşadınız. Stresin yanında, bir şok veya ani bir değişiklik de adetinizin gecikmesini sağlayabilir.
Meme hassasiyetini azaltmak için kahve ve koladan kaçının
Regl döneminde vücutta oluşan değişimlerden en rahatsız edici olanlarından biri de memede hassasiyettir. Günlük yaşamda kişisel konforu büyük ölçüde etkileyen bu şikayetten korunmak mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Tarçının doğal bir adet geciktirici olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla regl döneminde tüketilen tarçınlı kahve, adet döngüsünün beklenilenin altında sürmesine neden olabilir. Eğer adet döngünüzün normal seyrinde ilerlemesini istiyorsanız tarçınlı kahve yerine sade kahve tüketebilirsiniz.
Kafein, uyarıcı özelliği sebebiyle yumurtlama döngüsünü düzenleyen bazı hormonları etkileyebilir. Buna bağlı olarak özellikle aşırı miktarda tüketimi olan kişilerde adet düzensizlikleri ile karşılaşılabilir.
Her ne kadar âdet kanamasını hızlandırmak ya da engellemek gibi bir etkisi bulunmasa da, bu tür amaçlar için olmasa da âdet döneminin ağrı ve stresini daha kolay atlatabilmek için yeşil çay tüketilebilir. Ancak yine de gereğinden fazla, aşırı tüketiminden kaçınmakta yarar vardır.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Filtre kahve, vücuda enerji verir. Adrenalini arttırır. Düzenli filtre kahve içen kişilerin, diyabete yakalanma ihtimali %30 oranında daha azdır. Yapılan çalışmalara göre düzenli filtre kahve tüketimi, alzheimer'a yakalanma riskini %65 azaltır.
Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir. Kan potasyum seviyesi yüksek olanların, karaciğer veya böbrek problemleri yaşayanlarında kahveden uzak durması gerekiyor.
İki kahvenin elde edildiği çekirdekler farklıymış gibi görünse bile her kahve çekirdeği ile filtre kahve ve Türk kahvesi elde edilebilir.
Sonuç olarak adetliyken kahve içmek adet durumunuzu etkilemez yani adetinizi kesmez.
Sıcak su vucudun rahatlamasını sağlarken stresi de azaltır ve adetin beklenenden erken gelmesine yardımcı olabilir. Güneş ışınlarından yararlanmak D Vitamini alımı açısından faydalıdır. Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Stres anında vücutta stres hormonu olarak da bilinen kortizol hormonu salgılanır. Bu hormonun etkisiyle adet gecikmesi yaşanabilir. Dolayısıyla adet gecikmesinin kaç gün olacağı kişiye göre değişebilir. Stresin etkisiyle birkaç günlük adet gecikmesi yaşanabileceği gibi yoğun stres altında bu süre daha uzun olabilir.
Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki adet döneminin ilk günü arasındaki süre genç kızlarda 21 ila 45 gün ve yetişkinlerde 21 ila 31 gündür. 45 günden fazla olan gecikmeler araştırılmalıdır.
Günde 1-2 fincan kahvenin hiçbir sakıncası yoktur ama gebe kalmaya çalışırken günlük kafein tüketimini 200-250 mg altında tutmak daha uygundur. Amerikan Gebelik Cemiyeti kahve demir ve kalsiyum emilimini azalttığı için gebe kalmaya çalışan kadınların dikkatli bir şekilde tüketmesini önermektedir.
Aşırı tüketilmesi durumunda kafein, tıpkı sigara veya uyuşturucu maddelerde olduğu gibi toksik (zehir) etki oluşturarak testesteron düzeyinde düşüşe ve buna bağlı olarak sperm kalitesinde olumsuzluğa neden olabileceği gibi semen parametrelerini ve fertiliteyi (üretkenliği) de negatif yönde etkiliyor.
Regl (adet) döneminde cinsel ilişkiye girilir mi? Adet döneminde ilişkiye girmek genel olarak önerilmez. İllaki ilişkiye girilecekse prezervatif gibi fiziki bariyerle korunmak gerekir.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Aynı zamanda regl dönemi içerisinde bol su tüketmekte adeti kesecek yöntemlerden biridir. Adet dönemi içerisinde limon tüketilmesi ve sirke içilmesi kanın hızlı vücuttan atılmasını ve regl döneminin erken bitmesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri