Anlatım teknikleri, yazarın duygu ve düşüncelerini anlatırken kullanması gereken yöntemleri kapsamaktadır. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere dört başlığa ayrılır.
Anlatım Biçimleri Nelerdir? Açıklama: Bilgilendirmek ve öğretmek amacıyla yazılan yazılardır. Öznellik yoktur. Nesnel verilerle düşünce somutlaştırılmaya çalışılır Örnek: Benim memleketim denizin maviliği, ormanın yeşilliğiyle buluştuğu yerlerdendir.
Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır.
Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır. İÇ MONOLOG (İÇ KONUŞMA) TEKNİĞİ. Karakterin duygularını ve düşüncelerini, belirli bir mantık sırasıyla karakterin ağzından, olduğu gibi anlatılmasıdır. Bu teknikte karakterin kendi kendine konuşmalarına yer verilir.
Özetleme, bireyin ne öğrendiğini düşünmesi, mantıksal ve anlaşılabi- lir tarzda yazması ve kendi kelimeleriyle ne öğrendiğini açıklamasıdır.
>Diyalog Tekniği: *Kahramanların karşılıklı konuşmalarına dayanan anlatım tekniğidir.
Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır. Dış tasvirdir.
ANLAMA VE ANLATMA TEKNİKLERİ Anlama ve anlatma teknikleri günlük hayatımızdaki iletişimi sağlayan temel süreçler bütünü ve birbiri ardına ve dairesel olarak kazanılan temel becerilerdir.. Anlama teknikleri olan dinleme ve okuma '' alıcı dil becerileri'' , anlatma teknikleri olan konuşma ve yazma ise '' verici dil ...
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Anlatım özellikleri şöyle sıralanabilir: iletişim dilinde yetkin olmak, ilginçlik, doğallık, tu- tarlılık, inandırıcılık, özlülük, duruluk, açıklık, akıcılık, özgünlük. İyi bir anlatımı yakalayabilmek için, anlatıcı kullandığı dilde yetkin olmalı, anlat- tıkları dinleyici ya da okuyucuları etkilemeli.
Birinci kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar kendi başlarından geçen, veya gördükleri olayları anlatırlar. Birinci kişili anlatım genellikle anı, gezi yazısı, günlük gibi yazı türlerinde kullanılır. Bir gün yolda gidiyordum, bir köpek gördüm.
Bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir. Yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. Bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak James Joyce, William Faulkner ve Virginia Woolf gösterilebilir. Bilinç akışsal edebiyat modernist akımla yakından ilişkilidir.
Yazar, romanda belli olayları, maceraları, anlatmak istediği bir hikayeyi konu alır ve bu karakterin düşünceleri, bu olaylar karşısında nasıl tepkiler verdiğini, neler hissettiğini, ne gibi çıkarımlar yaptığını göstermek için, gerektikçe okuyucuya sunulur. Örnek: Ahmet, bu sahne karşısında korkuyla ürperdi.
Öyküleyici Anlatım Biçimi Özellikleri
Genellikle hikaye, anı, roman, hikaye, söyleşi gibi metinlerde kullanılmaktadır. Olaylar ilahi bakış açısı ile ve üçüncü şahıs ağzından anlatılabilir. Kişi, mekan, zaman, olay, anlatıcı, bu anlatım türünün kilit teknikleridir.
İç çözümlemede duygular yazar tarafından aktarılırken, iç konuşmada bizzat karakterin ağzından anlatılır. İç monolog adıyla da bilinen bu yöntemde, karakterin duyguları her zaman belli değildir. İç çözümleme ise yazar tarafından yapıldığı için hisler, gözlemler kadar nettir.
Bilinç akışı ve iç monolog tekniği ile yazar, söylemek istediklerini roman veya hikaye kişileri vasıtasıyla ifade eder. Bu tekniklerle yapılan anlatımlarda, okuyucu aracısız bir şekilde olay kişilerini izlediği için daha inandırıcı bir edebi metinle iç içe olduğunu düşünür.
İç çözümleme, roman kişisinin aklından geçenleri üçüncü tekil kişi anlatıcı tarafından doğrudan, dolaylı ya da serbest dolaylı anlatı kipinde aktarılması yöntemidir.
Duygu ve Düşüncelerimizi En Doğru Şekilde İfade Edebilmek İçin Bilmemiz Gereken 'Anlatım Teknikleri' ve 'Anlatım Biçimleri' Yazılan her tür metinde karşı tarafa aktarılan olayların ve kavramların en doğru şekilde ifade edilmesi için kullanılan bazı biçimler ve teknikler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri