Metinde zamanla ilgili ögeler belirlenip olay zamanına ilişkin çıkarımlar yapılabilir. Yazarın, olayları konumlandırdığı aktüel zamanı belirlemek her hikâyede aynı derecede kolay değildir. Görülen ya da yaşanan olayların okura anlatıldığı zamana “anlatma zamanı” denir.
Anlatma zamanı ile vaka zamanı arasındaki mesafe, hikayenin ritmini de etkiler. Vaka zamanı, kahramanların yaşadığı, olayların meydana geldiği canlı zamandır. Anlatma zamanı ise, hikayenin anlatılması için belirlenen zamandır. Yani vaka zamanının süresi doğaldır; anlatma zamanını anlatıcı istediği şekilde düzenler.
Hikaye Hangi Zamanda Anlatılır? Hikayede olayları okuyucuya aktaran bir anlatıcı bulunmaktadır. Anlatıcının olayları okuyucuya aktardığı zaman dilimine ''anlatma zamanı'' denmektedir. Vaka (olay) zamanı, hikayenin başlama noktası ile bitiş noktası arasında geçen zamandır.
Öykü zamanı kahramanların yaşadığı olayların geçtiği zamandır ve bu zaman dakikalar, saatler, günler, haftalar vb ölçülür. Öyküleme zamanı ise, öykü- nün anlatılması için belirlenen zamandır.
B-Nitel Zaman/ Tinsel Zaman/ Psikolojik Zaman
Tarih, insanın içindeki eski imgesinin zaman, mekân ve olay dizgesi içinde anlam kazanmasının kavramsal adıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Nesnel zaman, zamanı, doğal, fiziksel dünyanın bir nesnel öğesi olarak görür. Buna göre zaman, doğrudan deneyimlenmeyen bir olgu olmakla birlikte doğanın öteki nesneleri gibi, fiziğin laboratuvara sokulabilen nesnelerinden farksızdır.
Akronim veya kısma ad, iki veya daha fazla sözcüğün baş harflerinden veya ilk birkaç harfinden oluşturulmuş kelime. Akronimler -ABD ve TBMM örneklerinde olduğu gibi- kısaltmalar şeklinde olabilmesinin yanı sıra radar, Aids ve İnterpol örneklerinde olduğu gibi kelimeleşmiş de olabilirler.
Tarihi olayların zamanlarını belirleyip, oluş sırasını düzenler. İnsanları ve yaşamı etkileyen önemli olayları zaman belirterek tarihlerine göre sıralamaya kronoloji denir. Kronoloji bir çeşit zaman dizinidir.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir.
Gün, günlük kullanımda yirmi dört saate karşılık gelen bir zaman birimidir. Bu süre yaklaşık olarak Güneş'in belli bir noktadaki meridyenden iki geçişi arasındaki zamanın yıl içerisindeki ortalamasıdır.
Roman gibi diğer anlatmaya bağlı edebi metinlerde de zaman kavramı, kurgusal bir karakterdedir. Metinlerde zaman kavramı geçmiş, şimdi ve gelecek zaman şeklinde karşımıza çıkar. Şimdiki zamanın sahip olduğu anlık durum, onu da süresinin kısalığından dolayı geçmiş zamana yaklaştırır.
Zaman veya vakit (Eski Türklerde öd), ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem, uzaysal boyutu olmayan bir süreklilik. Zaman kavramı, tarih boyunca felsefenin ilgi alanlarından biri olmasının yanı sıra matematik ve fizikteki önemli çalışma alanlarından biridir.
Zaman, olay örgüsünün başlangıç ve bitişi arasında kalan süreyi ifade etmek için kullanılır. Buna göre hikayede olay zamanı ve anlatma zamanı olmak üzere iki farklı unsur kullanılabilir. Geçmiş dönemdeki bir savaşa ait hikayenin günümüzde yazılması buna bir örnektir.
Rivayet, Anlatı veya kıssa; roman, hikâye, masal, senaryo vb. kurgusal veya kurgusal olmayan edebî türlerde bir olay dizisini anlatma biçimidir. Anlatı insan yaratıcılığının ve toplumu etkileme sanatının bir yüzüdür. Bazen "hikâye" sözü "anlatı"'nın eş anlamlısı olarak kullanılabilir.
Mekân (Yer): Hikâye içinde olay örgüsünün geçtiği yerin tasvir edilmesi bize hikaye içinde mekanı vermektedir. Bu hikâyenin geçtiği köy, şehir, bir orman, yayla ya da bir kümes bile olabilir. Konuya ve hikâye türüne bağlı olarak olayın geçtiği yer değişmektedir.
Geleneksel anlatıda üç temel zaman yapısı bir arada kullanılabilir, roman ya da öykü sadece geçmiş zaman kipleriyle ya da şimdiki zaman kipleriyle yazılabilir, ancak tek başına gelecek zaman kipleriyle yazılamaz.
Eğer hikayede yaşanan olayları rahatlıkla özetleyebiliyorsanız, bu bir olay öyküsüdür. Eğer özetlemeye çalıştığınızda bir karakterin düşündükleri, hissettikleri, bir olaya karşı verdiği tepkiler işinizi zorlaştırıyorsa, bu muhtemelen bir durum öyküsüdür.
Bir hikayede yapı unsurları 7 tanedir. Bunlar; kişi, zaman, yer, olay örgüsü, anlatıcı, konu ve çatışmadır.
Olay, karakterler, mekan ve zaman temel hikaye ögeleridir.
Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.
Romandaki olay örgüsü ağırlıklı olarak kronolojik sırayla ve mantıksal bir biçimde anlatılır; ancak yazarın tercihine bağlı olarak geçmiş ve gelecekte gezinme şeklinde kurgulanan ya da absürt bir içeriğe sahip eserlere de sıkça rastlanır.
Tarih boyunca yaşanan tüm olayların tarihsel olarak sıralanması bilim dalıdır. Atatürk'ün hayatı, doğumundan ölümüne kadar olan süreç yer alır. Bir olayın ya da sürecin zaman içerisindeki gelişim sırasını belirtir. Bir kişinin eğitim hayatı; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak sıralanabilir.
Akronim, iki ya da daha fazla kelimenin baş harfleri ya da birkaç harfinden oluşturulan kelimelere verilen isimdir. Akronime TBMM ve ABD örnek verilebilir. Bu şekilde kısaltmalar olabileceği gibi radar, Aids gibi kelimeleşmiş şekillerde de karşımıza çıkabilir.
Roman, öykü gibi edebi eserlerde ve sinema filmlerinde, tarihteki bir olayı, zamanından önce ya da geç gösterme hatasına anakronizm denir. Örneğin Orta Çağ'da geçen bir filmde henüz o dönemde doğmamış bir yazarın kitabından bahsetmek anakroniktir.
Edebiyatta, dar anlamda da romanda “mekân unsuru” nedir ne değildir, bir bakalım: Mekân, genel anlamıyla içinde yaşanılan çevre, bulunulan yer anlamında Arapça bir sözcüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri