Türkçede sıfat olarak kullanılan kelimelerin hemen hemen hepsi, farklı görevlerde de kullanılabilirler. Bu nedenle, örneğin "Kırmızı kelimesi bir sıfattır," gibi bir genelleme yapılamaz; kelimenin cümledeki görevi incelenir: Güzel havalarda gezintiye çıkarım.
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Soru zamirleri bir belirtili isim tamlamasında tamlayan veya tamlanan olarak kullanılabilirler: "Bunların hangisi sana lazım?" ("bunlar" işaret zamiri ve tamlayan, "hangisi" soru zamiri ve tamlanandır)
Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler.
Eğer soru sözcüğünden sonra bir isim gelmiyorsa sözcük zarf veya zamir olarak adlandırılmaktadır. Soru sıfatlarını bulmak için soru sözcüğünün yerine cevap olacak bir sözcük getirilmelidir. Eğer cevap olarak getirilen sözcük sıfat ise soru sözcüğü soru sıfatıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Niteleme sıfatı; Varlıkların nasıl olduklarını belirten sıfatlar niteleme sıfatıdır. Bunlar içerisinde biçimleri, renkleri ve şekilleri, durumu gibi daha birçok etmen söz konusudur.
Cümledeki özne ve nesne hakkında sorulan sorulara soru sıfatları denir. Başlıca soru sıfatları şunlardır: kaç, kaçıncı, hangi, nasıl ve ne kadar.
İsimler cümlede özne veya nesne olabilir. Sıfatlar ise bu özne ya da nesneleri nitelemekle görevlidir.
Sıfat-fiiller, adı üstünde fiil iken sıfat olmuştur ve isme ulanan tüm eklerle çekime girerler. Ayrıca fiili yani eylemi yapanı da ifade eder.
İsim kökleri
Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir. ev kelimesine "-mak" ekini getiremiyoruz. (Evmek) Bu durumda ev isim köküdür.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir. Cümlede nicelik zarfını bulmak için sıfat veya zarfa "ne kadar" sorusu sorulur.
İşaret sıfatı
İşaret sıfatlarından sonra bir isim veya başka bir sıfat gelir: bu araba. o çocuk. şu kitap.
(sıfat) doğal, doğuştan olan, yaradılıştan, özünde olan, doğasında olan.
Bu açıklığa rağmen, aslında üleştirme zarfları olan “birer”, “ikişer”, “çoğar”, “azar” kelimeleri maalesef bütün öğretim kademelerimizde hâlâ üleştirme sıfatları diye öğretilmektedir. Bu kelimeler genellikle, 'varlıkların eşitçe dağıtıldığı bildiren sıfatlar' diye tanımlanır.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir. Sıfat-fiiller kendinden sonraki kelimelerle birlikte sıfat tamlaması oluşturur.
Buna göre sıfatlar genelde zâtî, fiilî ve haberî olmak üzere üçe ayrılır; zâtî sıfatlar ise nefsî, selbî (tenzîhî) ve sübûtî (îcâbî) diye yine üç başlık altında değerlendirilir.
Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenâb-ı Hakk'ın yüce zâtına ve bütün kemâl sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
ÖZET: Sıfat-fiil ekleri hem kalıcı isim yapmakta hem de isme gelebilen iyelik ve hal eklerinden dolayı fiilden isim yapmaktadır.
İsme sorulan “hangi?” sorusuna cevap verir. Örnek: birkaç soru bazı günler çoğu zaman her akşam birtakım sorular 4. Soru Sıfatı: İsimleri soru yoluyla belirten sözcüklerdir.
Demir 2006: 295, 321, 484), Bilgin; böyle, şöyle, öyle sözcüklerini gösterme sıfatı, niteleme belirteci; böylesi sözcüğünü belgisiz sıfat, böylesine, öyle, öylesine sözcüklerini aşırılık belirteci alt başlıklarıyla tanıtır (Ayrıntılı bilgi için bk.
Sıfat fiiller -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş eki almakta ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktadır. Cümledeki fiil köklü sözcük eğer bu eklerden birisini aldıysa ve cümlede sıfat görevi ile kullanılmaktaysa bu sözcüğe sıfat fiil denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri