Vakası Nedir? Anna O. Bruer'in
1896 yılında babasının ölümü üzerine derin bir bunalıma girdi ve sistematik olarak kendini çözümlemeye başladı. Yine aynı yıl Breuer'le nevrozların cinsel açıdan açıklanması konusunda ters düşerek yollarını ayırdı. Histerinin cinsel etiyolojisi üzerine verdiği bir konferans skandala yol açtı.
Sigmund Freud, psikanaliz olarak bilinen psikolojik teoriyi ve terapi yaklaşımını savundu. Freud'un psikanaliz kuramı, 19. ve 20. yüzyılın başlarında geliştirdiği bir psikolojik yaklaşımdır ve insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerin anlaşılmasına yönelik önemli katkılarda bulunmuştur.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.
Histeriklerle Çalışmalar ve Anna O Vakası:
Breuer 1880-82'de yoğun konversiyon belirtileri gösteren Anna O adlı bir vakayı tedavi ediyordu. Anna O, Breuer ile belirtinin çıktığı anı konuşurken duygusal bir boşalım ile birlikte rahatladığını fark etmiş ve buna "konuşma kürü" adını koymuştur.
İlgili 38 soru bulundu
Katarsis kelimesinin sözcük anlamı arınma olarak tanımlanır. Bu tabir felsefi bir terim olarak psikoloji bilimi ile alakalıdır. Burada anlatılan arınma, insanın ruhunun kötü şeylerden kurtulması olarak ifade edilir. Buna ruh dönüşümü de denilmektedir.
Histeri veya isteri, psişik ve motor bozukluklar, özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, hareket bozuklukları, geçici kişilik değişimi ve günlük hafıza kaybı gibi çeşitli sistemlere ait psikosomatik şikayetlerle belirgin psikonevrotik bozukluk.
Sigmund Freud tarafından geliştirilen; Oedipus Karmaşası veya Oidipus Sendromu olarak da adlandırılan Oedipus Kompleksi kavramı, psikoseksüel gelişim evreleri teorisinde yer almaktadır. Ödipal Kompleks, bir çocuğun annesine karşı arzu hissetmesini içerir.
Çocuklukta fallik döneminde ortaya çıkan Oedipus kompleksi, erkek çocuğun annesini aşırı sahiplenmesi ve baba figürünü yani kendisi ile aynı olan cinsi rakip görmesi, düşman kesilmesi ile kendini belli eder. Erkek çocukta baba düşmanlığı, rakip kompleksi olarak açıklanabilmektedir.
"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar. Kavram, ilk olarak Sigmund Freud tarafından psikoseksüel gelişim aşamaları teorisinde tanıtılmıştır.
Freud ise cinselliğin erişkinlik değil çocukluk döneminde başladığını söyler. Cinselliğin her insanda aynı olan belirli bir gelişim dizgesi izlediğini düşünür. Her insanda doğuştan gelen cinsel dürtüler olduğunu iddia eder ve bunu diğer psişik dürtülerden ayırarak libido(8) kavramı ile açıklar.
İnsan, düşünen bir varlık ve zararı önceden hesaplayabilecek; sonradan öğrenebilecek bir yapıya sahiptir. Kimi bunun Tanrıdan geldiğini düşünür, kimi de Freud gibi Evrim Kuramı şeklinde izah eder. İkisinde de ortak olgu vicdandır. Freud'a göre id kişinin ilkel benliğidir.
Sigmund Freud'un psikanalitik kişilik teorisinde bilinç, zihin farkındalığımızın içindeki şeyleri kapsamaktadır. Zihinsel işlemlerimizi rasyonel bir şekilde düşünebileceğimiz ve konuşabileceğimiz yön budur. Bilinçli zihin, mevcut farkındalığımızın içindeki duyguları, algıları, anıları ve hisleri içermektedir.
1884'de kokainin genel farmakolojik etkilerini içeren bir çalışma yapan Sigmund Freud'un biyografisini yazanlar Freud'un bir süre için kokain bağımlısı olduğunu belirtmişlerdir.
Dizi, genç Freud'un 1885-1890 yılları arasındaki hikâyesini kısmen gerçek olaylara dayandırarak ele almaktadır. Yalnızca 8 bölümlük ilk sezonu yayınlanan dizinin hikâyesi Viyana'da geçmesine rağmen çekimleri Prag'da yapılmıştır.
Sigmund Freud psikolojinin babası olarak bilinen ama aslında bahsi geçtiği gibi tıp diploması ile mezun olmuş, psikolojinin temel taşı niteliğinde biridir. Ona bu ününü Psikanaliz adını verdiği kuramı kazandırmıştır. Aynı zamanda aynı isimle kendine özgü bir terapi yaklaşımı da bulunmaktadır.
Çocuk 3-5 yaş arasında ödipal (fallik) denilen döneme girer, bu dönem aynı zamanda cinsel kimliğin temellerinin de atıldığı evredir. Bu dönemde erkek çocuk erkek kimliğini fark eder ve erkekliğini hissedebilmek için, sevginin ve hazzın kaynağı olan anneye bağlanır.
Erkeklerdeki oedipus kompleksinin kadınlardaki karşılığı ise “elektra kompleksi” olarak adlandırılır. Elektra kompleksine göre, kız çocukları yine yaklaşık 3-6 yaş aralığındayken babalarına karşı tıpkı oedipus kompleksinde olduğu gibi yoğun ilgi ve istek duyabilirler ve aynı zamanda annelerini kıskanırlar.
1.1.
Oedipus nedir? Oedipus baba, anne ve çocuk üçgeni içerisinde çocuğun anneden yoksun olmasıyla oluşan bilinçdışındaki arzusudur.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler. Bu süreçte çocukların yaşadıkları korkular, kaygılar bireye özgü, her birey için özel yaşantılardır.
Geleneksel rollerin etkisi ile baba koruyan güç ve disiplin objesi olarak algılanırken, anne daha çok sevgi objesi olarak vardır çocuğun hayatında. Anneler çocuğa ilgi, sevgi ve bakım verirken bir yandan da onun hayatta kalabilmesini sağlayacak olan yaşam becerilerini öğrenmesinde en etkili figürdür.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Kız çocuk annesine benzeyerek babasının beğenisini kazanmaya, erkek çocuk da annesinin beğenisini kazanmaya çalışır. Eğer bu aşamada çocuklara aşırı baskı yapılırsa, erkekte odipus, kız çocukta elektra karmaşası ortaya çıkar.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Sibirya Histerisi, Piblokto da denilen, Kuzey Kutup Bölgesi'nde İnuit halkında gözlemlenmektedir. Kültüre bağlı bir sendrom olup, kadınlarda daha fazla gözlemlenmektedir. Bu sendrom sırasında kişi nedensiz ve tehlikeli davranışlarda bulunabilir bu davranışları hafıza kaybı izler.
Histerik kişiyi tanımlayan histrionik kişilik bozukluğu, insanların dikkatini ve ilgisini çekme isteğiyle birlikte onay alma ihtiyacı hisseden kişilerin abartılı ve yapmacık davranışlarıyla ortaya çıkan bir kişilik bozukluğudur. Histerik kişiler çevresinden sürekli ilgi görmek ve dikkat çekmek ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri