Çekişmeli boşanma davaları genellikle ortalama olarak 1-1,5 yıl arasında sürebilir. Bu davalar için belirlenmiş bir azami süre sınırı olmamakla birlikte, her dava kendi özel koşulları çerçevesinde değerlendirilmelidir.
Davanın açılıp açılmaması konusunda belli bir avantaj yoktur. Eşim boşanmak istemiyor dava ne kadar sürer? Ortalama 1 buçuk yıl sürmektedir.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Tanıklar dinlenir, tarafların sunduğu deliller toplanır ve incelenir. Bu aşama genellikle 3-5 duruşma sürebilir, ancak celseler aralarındaki uzun süreler nedeniyle çekişmeli boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 1-3 yıl sürebilir.
Taraflar tüm boşanma konularında mutabık ise anlaşmalı dava açılabilir. 2024 yılında anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanır. Çekişmeli boşanmalar ortalama 1-1.5 yıl sürmektedir. Avukatsız boşanma davası açma tercih edilmişse öncelikle bir dava dilekçesi hazırlanır.
İlgili 37 soru bulundu
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.
Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse, boşanma davası çekişmeli boşanma olarak devam edecektir. Bu durumda, erkek boşanmayı kabul etmezse dava çekişmeli olarak devam edeceğinden kadının mahkemede erkeğin kusurunu kanıtlaması gerekir. Yani, kadın boşanmaya neden olacak tüm unsurları mahkemede ortaya koymalıdır.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde genellikle çekişmeli boşanma davaları 5-6 celse sürer; celse arası süre genellikle 3 - 4 ay gibi olur ve dolayısıyla ortalama dava süresi 1.5 yıl olarak kabul edilebilir. Ancak bu süreler kesin değildir; bazı boşanma davaları tek celsede biter.
Bu sorunun kesin bir cevabı olmasa da, süreç mahkemelerin çalışma yoğunluğuna ve dosyadaki kanıtlara göre değişir, ancak genel olarak anlaşmalı açılan boşanma davası tek celsedir; çekişmeli boşanma 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.
Bu tür bir boşanma davası "İhtilaflı/Çekişmeli Boşanma" davası adlandırılmaktadır. Bu davayı açan taraf, diğer eşin boşanmayı istememesi durumunda bile bu dava sürecine katılmak zorundadır. Boşanmak istemeyen taraf dava sürecine katılmazsa, boşanma davası onun yokluğunda devam edecektir.
Eşlerin boşanma taleplerini alan hakim boşanma kararını kendi istekleri ile alıp almadıklarını soracaktır. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Cevabı verilirse maddi ve manevi anlamda uzlaşma içinde olup olmadıklarını sorar. Ayrıca boşanma sözleşmesi için de uzlaşı içinde olup olmadıklarını teyit eder.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Boşanmak istemeyen tarafın bunu boşanma dosyasına sebepleriyle birlikte belirterek dilekçe sunması gerekmektedir. Burada hakim hangi tarafın kusurlu olduğuna bakacaktır. Boşanma sebeplerini haklı gören ve boşanma davası açan eşi az kusurlu ya da kusursuz gören hakim boşanmaya hükmedebilecektir.
Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur. Bu durumda yapılabilecek olan işlemler tamamen davanın reddedilme sebebiyle aynı orantıda yapılmalıdır.
Çekişmeli boşanma davasında taraflardan herhangi birisi yapılan duruşmaya gelmez ise boşanma davasının akıbeti de belirsiz olur. Eğer davayı açan taraf gelmez ise Mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.
2024 yılı çekişmeli boşanma davası avukatlık ücreti 44.500 TL'dir. 2024 yılı anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti 28.500 TL'dir. Çekişmeli ve maddi manevi tazminat istemli boşanma davaları vb . 44.500 TL'den az olmamak üzere dava değerinin %15' i olarak belirlenmiştir.
Türk hukuk sisteminde hiçbir davada Avukat tutma zorunluluğu yoktur. Boşanma Davalarında Avukat Tutmak Şart Mı sorusu için ; Yani boşanma davasında da Avukat tutma zorunluluğu yoktur. Kişiler davanın lehine sonuçlanması için Avukat tutmayı tercih edebilirler.
Hakim boşanma davasını neden reddeder? Eğer dava şartları veya usuli kurallar eksikse hakim boşanma davasına devam edemez. Ayrıca tarafların iddia ve talepleri delil ile desteklenmemişse, hakim boşama kararı vermez. Bu durumda hakim boşanma davasını reddeder.
Çekişmeli Boşanma Davasında İlk Duruşmada Neler Olur? Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında tarafların sulh olup olmayacakları sorulur. Taraflar sulhe davet edilir. Taraflar sulh olmaz iseler, tarafların dilekçelerinde belirttiği uyuşmazlık konuları tespit edilir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Boşanma davası açıldığı andan itibaren her iki taraf da yasal olarak hala evli olarak kabul edilir. Bu süre zarfında eşlerden birinin üçüncü bir şahıs ile cinsel ilişkiye girmesi, Türk hukuk sistemi tarafından zina olarak kabul edilir ve yasal sonuçlara yol açabilir.
Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Bu durum boşanma davası için gerekçeyi önemli kılmaktadır. Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse bu durumun hukuki bağlayıcılığı yoktur. Kadın, uygun gerekçeyi gösterdiği takdirde dava mahkeme tarafından görülür ve erkeğin isteği hukuki açıdan boşanmanın gerçekleşmesini engellemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri