İnsan, ne yaparsa yapsın, ne kadar iyi davranırsa davransın annesinin hakkını asla ödeyemez. “Hiçbir evlâd babasının hakkını ödeyemez. Şayet onu köle olarak bulur ve satın alıp âzâd ederse, ancak o zaman babalık hakkını ödemiş olur.” (Müslim, Itk 25. )
çocuğu anne baba ile korumuş ama Anne babayı çocuk ile korumamış. -Allah(c.c.), anne baba hakkı benim hakkımdır diyerek onların hakkını muhafaza etmiştir. Babanın Çocuğu Üzerindeki Hakları -Çocuk babaya borç verirken, şahit gerekmez. Çünkü sen ve malın babanın sayılır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz buyurmuşlardır ki, "Evlad, babasının hakkını hiç bir şekilde ödeyemez meğer ki onu köle olarak bulup satın alarak âzâd ede."
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
Anne Baba İle İlgili Ayetler ve Mealleri
İsra Suresi'nin 23. Ayeti: Rabbin, kendisinden başkasına ibadet etmemeniz ve anne babaya iyilik etmenizin (gerekliliğine) hükmetti. Onlardan biri ya da her ikisi senin yanında yaşlanırsa, onlara "öf" bile deme! Onları azarlama ve onlara değerli bir söz söyle.
İlgili 43 soru bulundu
İmam şöyle buyurmaktadır: İnsanlar anne ve babalarına iyilik yaptıklarında onlar ister yaşıyor olsun ve ister ölmüş olsun kim buna engel olabilir. Onların yerine (müstehap) namaz kılabilir, onlar için sadaka verebilir, hac yapabilir, oruç tutabilir ve bunların sevabını onlara bağışlayabilirler.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Erkeklerde doğum izni
Yasal olarak babalık izni 5 gündür. Söz konusu 5 günlük babalık izni, kişinin maaşından düşülmez. Başka bir deyişle babalık izni, ücretli izindir. Bunlara ek olarak evlat edinme halinde de babalık izni yasal 3 gün şeklinde olarak verilir.
Babalık izni, ücretli bir izin türü olduğundan işçinin ücretinde kesinti yapılamaz. İşveren, işçinin babalık izni kullandığı günler için ücretini tam ödemek zorundadır. İşçiye izin kullandırılmadığı ya da maaşından kesinti yapıldığı takdirde, işçi dava açarak işverenden ücret alacağını tahsil edebilir.
Evlilik dışında doğmuş olan bir çocuk ve onun babasının babalığını belirlemede yargı yoluna gidilmesi babalık davası açılarak yapılır. Bu dava sonucunda çocuğun gerçek ve genetik babası hükmen belirlenir. Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir.
el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.
Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur.
İslam'a göre her çocuk, tabiatı gereği masum doğar. Ayrıca anne-babalarının hatalarından sorumlu değillerdir. Buna karşın anne-babalar reşit olmayan çocuklarının tüm sorumluluklarını taşımak durumundadır. Bu, onların bakımını ve iyi şekilde yetiştirilmesini de içerir.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Mirastan Çıkarma Ne Zaman Yapılabilir? Bir mirasçının mirastan çıkartılabilmesi ancak buna ilişkin bir vasiyetname düzenlenmesi ile mümkün olduğu için mirastan çıkarma ancak miras bırakan sağken yapılabilir.
Anne babaya karşı (cana kast, vücut bütünlüğüne saldırı gibi) ağır bir suçun işlenmesi, (anne babaya bakılmaması gibi) aile hukukundan doğan yükümlülüklerin önemli ölçüde yerine getirilmemesi durumlarında mirastan ret mümkün olabilmektedir.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
Her çocuk kendi durumuna göre, bakıma muhtaç olan anne-babasına bakmakla sorumludur. İslam, ana-baba hakkını çok önemser ve kutsal kabul eder. Öyle ki İslam'da cennetin bir yolu da anne ve babanın rızasından geçtiği kabul edilmektedir. buyrulmaktadır.
Bir Müslüman erkek, geçinmeye muhtaç olan yakınlarına -yakından uzağa doğru sıra kendine geldiğinde- bakmaya, kendinde geçim fazlası varsa vermeye mecburdur. Ana, baba ve yukarıya doğru, evlat torun ve aşağıya doğru akrabaya zekat dışı yardım gerekir, bunlara zekat verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri