Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk. Yeni doğan çocuğa veya ihtida eden kimseye İslâmî geleneklere göre isim verme.
Ebeveyn kelimesi kısaca anne ve baba olarak bilinir. Aynı zamanda çekirdek aile şeklinde anlatılır ve bir çocuğun annesi ile babasını temsil eder.
Ebeveyn kavramı, temel anlamda çocuğa bakım vermekle sorumlu olan biyolojik ya da evlat edinen anne ve/veya babayı kapsamaktadır.
Anne ve babanın emirlerine itaatsizlik, Hz. Peygamber tarafından, "ş irkten sonra büyük günahların en büyüğü" olarak nitelendirilmiştir<5). Hadis-i şerif anne ile babayı razı etmenin evlat üzerine farz; gücendirmenin ise haram olduğuna delil dir.
Anne-baba yani ebeveyn olmak, karı-koca bir çocuk sahibi olmaya karar verdikleri andan itibaren başlar, hamilelikte daha anlamlı bir hale gelir ve doğumla birlikte bir yaşam boyunca uğraş, emek, özveri, gerektirir. Anne ya da baba olmak kişi için en doyum sağlayıcı deneyimlerden biridir.
İlgili 34 soru bulundu
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Baba olmak, anne olmakla kıyaslandığında çok daha zor uyum sağlanan bir duygudur. Babalık duyguları annelik gibi içgüdüsel ve hormonal değildir. Anne adayları annelik, hamilelik ve bebek konularında düşünüp, niyet ettikleri andan itibaren hormonlarının harekete geçmesi ile babadan daha şanslı bir konumdadırlar.
Elbette ananın evlat üzerinde hakkı vardır. Elbette de evladın ana üzerinde hakkı olur ve annenin babanın evlat üzerindeki en büyük hakkı onu üzmemektir. Hatta Peygamber Efendimiz (SAV) biliyorsunuz Kur'an-ı Kerim bunu beliğ bir şekilde "Onlara üf bile deme." Adam bir insana of dediği zaman ne kadar karşı taraf üzülür.
Kim resule itaat ederse, Allah'a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse, (bilsin ki) biz seni onların üzerine muhafız olarak göndermedik. Her kim Peygambere itaat ederse muhakkak Allah Teâlâ'ya itaat etmiş olur.
Değerli kardeşimiz, Zina da anne babaya saygısızlık da büyük günahlardandır, haramdır. Ayrıca, anne babaya saygısızlık büyük günah ise de bunu yapan Müslüman dinden çıkmaz kâfir olmaz, hem anne baba hakkına hem de Allah hakkına girmiş olur.
İyi ebeveynlik, empatiyi, dürüstlüğü, özgüveni, iradeyi, insaniyeti, işbirliğini, neşeli olmayı besler. Aynı zamanda entelektüel merakı, motivasyonu ve başarma arzusunu geliştirir.
çocuğu anne baba ile korumuş ama Anne babayı çocuk ile korumamış. -Allah(c.c.), anne baba hakkı benim hakkımdır diyerek onların hakkını muhafaza etmiştir. Babanın Çocuğu Üzerindeki Hakları -Çocuk babaya borç verirken, şahit gerekmez. Çünkü sen ve malın babanın sayılır.
Annen seni aleme sunar, Baban ise alemi sana sunar. Annen sana hayat verir, Baban ise bu hayatı nasıl yaşarsın onu öğretir, yönlendirir, rehberlik yapar. Annen seni karnında 9 ay taşır, Baban ise hayati boyunca taşır. Annen seni doğururken ağlar ama sen duymazsın, Baban ise sen doğduktan sonra ağlar ama sen görmezsin.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kur'an'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.
Boyun eğmek anlamında olan itaat, mükellef bir varlık olan insanın temel özelliklerinden biridir. Bu yönüyle insan, mutlak itaat eden melekler ile Allah'a asi olan şeytanlardan ayrılmaktadır. Kur'an'da itaat, yerme ve övme ifadesi olarak kullanılmaktadır.
Hanefî ve Şâfiî âlimleri babanın, çocuğunu evlendirmesinin vâcip olmadığını söylerken, Hanbelî âlimleri, 'çocuğun nafakası babasına aitse, babası onu evlendirmek zorundadır' demişlerdir (Mâverdî, el-Hâvi'l-kebîr, 9/183-184; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/217).
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.
Erkeklerin kendilerini baba olmaya hazır hissettiği belirgin bir yaş yoktur. Babalık duygusunu hissediyor olmak ve bir çocuğun sorumluluğunu kaldırabilecek olmak belirleyici etmenlerdir. Sorulması gereken soru, aile dinamiğini nasıl etkileyecekleri ve değiştirmek istedikleridir. 2- Baba olmaya nasıl hazırlanmalı?
Uzman Klinik Psikolog Fatma Hazal SARI: Anne baba arasındaki ilişki çocuğun üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Çocuğun psikolojik sağlamlığını, okul başarısını ve sosyal ilişkilerini etkilemektedir. Huzurlu bir aile ortamı ve birbiri ile iyi geçinen anne-baba ilişkisi çocuğu olumlu yönde etkiler.
Bu durumun oluşmasındaki ana sebep, çocukla baba arasında, anneyle hamilelikte kurulan yakın bağın bir benzerinin ancak zamanla kurulabilecek olmasıdır. Kısacası erkekler için babalık duygusu, bebek dünyaya geldikten sonra ve zamanla gelişip yerleşen bir duygudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri