“Üç çeşit duanın müstecâb olduğu (kabul edildiği) hususunda şüphe yoktur: Mazlumun (haksızlığa uğrayan kimsenin) duası, yolcunun duası ve anne babanın çocuklarına duası.” (Tirmizî, Birr ve Sıla, 7)
Kendisine dinini imanını öğreten ana babası ondan razı olmadıkça, bir kimse Allahü teâlânın sevgili kulu olamaz. İhsana kavuşma sebebi, anne baba duasıdır. Büyükler, (Annesini üzene yapılan dua kabul olmaz. Anne baba duası almayan, bizden dua istemesin) buyurmuşlardır.
"Anneler dua ettiklerinde çocuklarının çevresinde zırh olur." anlamında bir hadis bulamadık. Buna göre, anne-baba çocuklarının dünya-ahiret saadetleri için sürekli dua etmeli, evlat da anne-babasının gönüllerini hoş tutmalı, onların helal isteklerini yerine getirmeli ve maddi-manevi görevlerini asla ihmal etmemeli.
1- Babanın (evladına) duası. Babanın evladına duası, Peygamber'in ümmetine duası gibidir. 2- Misafirin duası. 3- Mazlumun duası (Tirmizi, Birr, 7/1905)."
Annenin duası babanınkinden daha tesirlidir.
Zira anne hakkı baba hakkından önce gelir. Demek ki, annenin duası babanınkinden daha çok kabule şayan görüldüğü için ondan söz etmeye gerek görülmemiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Annelerin sebepsiz ya da sudan sebeplerle evlatlarına beddua etmeleri, anneyi de günaha sokar. Evlat bu bedduayı hak etmezse beddua döner ve anneyi yakalar. Hz. Peygamber (sav), "Kendilerinize ve evlatlarınıza beddua etmeyin.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Dolayısıyla Yüce Allah nezdinde böyle bir ayrıcalıklı konuma sahip oldukları için anne babaların, evlatları hakkında yapacakları dualar, geri çevrilmeyen dualar kategorisinde yerini almıştır.
-Sevbân (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor: “Dört kimsenin duası müstecâbdır. Kabulüne şüphe yoktur. Adil hükümdarın duâsı, din kardeşinin gıyâben yaptığı duâ, mazlumun duâsı ve bedduâsı, bir kimsenin evlâdı hakkında yaptığı duâ.”
"Kim duasının kabul olunmasını istiyorsa, zorda olan bir kardeşinin sıkıntısını gidersin." Hz. Muhammed (s.a.v.)
Aklı başında olan hiçbir evlat, baba veya annesine lanet etmez. Ancak başkalarının onlara lanet etmesine sebep olabilir. Onu da Hz. Peygamber (SAV) şöyle açıklıyor ve uyarıyor: "Bir kimsenin kendi anne ve babasına lanet etmesi en büyük günahlardandır."
Bismillâhi mâ şâallah lâ yasrifüssűe illallah. Bismillâhi mâ şâallah mâ kâne min ni'metin fe minallah. Her türlü kötülük ve beladan koruyan dua: "Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim" duasını üç defa okuyanlar her türlü musibetten korunur.
Hz. Enes'ten (r.a.) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) "Babanın çocuğuna duası, peygamberin ümmetine olan duası gibidir" (Camiüssağir-4199) buyurmuşlardır.
Yesâr`ın rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim sabahleyin üç defa "Euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler.
Peygamber (s.a.s.) “Allah'ın rızası, anne babanın rızasında, gazabı da anne babanın gazabındadır.” buyurmuştur. Yüce Allah ise Kur'an-ı Kerim'de “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme!
- Onlarınki gibi etki bırakır mı? - Ayet ve hadislerle açıklar mısınız? Allah'ın anne-babaya dua etmesini emretmesi, üstelik duanın şeklini de öğretmesi, bu duanın Allah katında ne kadar makbul olduğunun açık göstergesidir.
Allah'a inanmayan kafirlerin duası kabul olmaz. Münafıklar için yapılan dualar kabul olmaz. Duanın yalnız Allah'a yapılması gerekir.
“Kur'ân'ı hıfzedenin duası makbuldür, asla reddolunmaz.”
İslâm dinine göre dua için mutlaka uyulması gereken özel bir zaman ve mekân tahsis edilmiş değildir. Her yerde her zaman dua edilebilir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de, “Akşama ulaştığınızda ve sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde, Allah'ı tesbîh edin (namaz kılın).
Farzları yapmayanın, mesela namaz kılmayanın duası kabul olmaz. Mesela silsile-i aliyyenin isimleri okunup onların hürmetine dua edilmeli.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
(Estağfirullah el azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etûbu ileyh) Ardından 7 defa her birinin başında Euzü besmele çekilerek Fatiha okunabilir. (Şifa niyetine) 422 kere gözler kapalı huşulu bir şekilde YA ŞAFİİ tesbihi çekilinir.
Ya Şafi ismi şerifi bir yiyeceğe okunarak yenildiğinde o yiyecek kişiye şifa olmaktadır. İçilen suya okunduğunda şifa olmakta ve hastalıklardan korunmaya vesile olmaktadır. Nasıl Okunur? Şifa duasının okunuşu; Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri