Reddi miras halinde miras intikal etmeye devam eder; sadece miras zincirinden bir kişi eksilmiş olur. Reddi miras yapmanın süresi ölümün öğrenildiği tarihten itibaren kural olarak 3 aydır. Bu sürede reddedilmeyen mirastan doğan hak ve borçlar yerine getirilmelidir.
Reddi Miras Yapınca Miras Kime Kalır? Mirasçılardan biri tarafından reddi miras yapılması halinde mirası reddeden kişi muristen önce ölmüş gibi kabul edilir. Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi hak sahiplerine geçer.
Külli halefiyet ilkesi sonucu miras bir bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Miras bırakanın alacak ve borçları da mirasçılara geçer ve mirasçılar bundan sadece tereke ile değil kendi kişisel mal varlıkları ile de sorumlu olurlar.
Reddi mirasın iptali davası, ilgili mirasçının mirası reddettiği tarihten itibaren 6 ay içinde açılmalıdır. Bu süre zamanaşımı süresi değil, hak düşürücü süredir. Bu nedenle reddin iptali davasını açmadan önce mirasçının ne zaman mirası ret talebinde bulunduğu hususunu netleştirmek gerekir.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu reddetme işlemi sözlü veya yazılı beyanla sulh hukuk mahkemelerine yapılmaktadır. Bu beyanlar için reddi miras ücreti alınmamaktadır.
Reddi Miras Süresi
Reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe mirasbırakanın ölümünden itibaren 3 aydır. Yine vasiyetname ile atanmış mirasçılar bakımından da mirasbırakanının tasarrufunun kendilerine bildirildiği tarihten itibaren üç aydır.
Ölen kişinin en yakın mirasçıları sağ değilse, ölenin terekesi (malvarlığı) tasfiye edilecektir. Ölenin eşi ya da üstsoyu sağ ise, miras onlara kalır. Ölenin eşi , üstsoyu ya da çocukları sağ değilse, ya da mirasının bunların tamamı tarafından reddi halinde miras artık ölenin kardeşlerine geçmez.
Kanunda, mirasın reddine ilişkin sulh hukuk mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak işlem yapılacağı belirtilmiştir. Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz.
Mirasın reddi emeklilik bağlığı aylığı bağlanmasını engel teşkil etmez. Mirasın reddi halinde anne babası yada eşine kaybeden kişiye reddi miras yapmış olsa dahi emeklilik aylığı bağlanır. Yani mirasın reddi emeklilik maaşı dul ve yetim aylığı almaya engel teşkil etmez.
Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflâs idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilmektedirler. Ret iptal edilirse, miras resmi tasfiyeye tabidir.
Reddi miras davası ne kadar sürer? Reddi miras davasının ne kadar süreceği mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddine göre farklılık göstermektedir. Mirasın gerçek reddinde dava süresi yaklaşık 3 aydır, mirasın hükmen reddindeyse bu süre 14-15 aya kadar çıkabilmektedir.
Kredi borçlusunun ölümü halinde borcun sona ermesi söz konusu değildir. Ölen kişiye ait tüm borç, kişinin yasal mirasçılarına aktarılır.
Miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olması halinde, mirasçılar mirası reddetmiş sayılır. Bu durumda, miras bırakanın borçları mirasçılara geçmez. Ancak, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarının tamamı mirası reddetmişse, miras bırakanın borçları, miras bırakandan sonra gelen mirasçılara geçer.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 605/1 maddesine göre açılan mirasın gerçek reddi davası, duruşmaya girilmediği için düşmez, hakim davanın açılması ile birlikte mirasın reddi beyanını tespit ve tescil eden bir karar vermesi gerekli ve yeterlidir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir. Ancak, mahkeme satışı onaylamayabilir. Bu durumda, mirasçılar mülk üzerinde anlaşmaya varmak için bir uzlaşmacı ile görüşebilirler.
Mirasın hükmen reddi davasının açılması süre şartına bağlı değildir, her zaman açılabilir.
Bu kapsamda vatandaşların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile 16 Aralık 2016'dan bu yana e-Devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Eş ile birlikte diğer yasal mirasçılar da mirastan pay alacaktır. Eğer mirasbırakan öldüğü anda evli değilse ve çocuğu da yoksa, mirası üstsoya geçecektir. Buna göre ölen kişinin mirası ½ annesine, ½ babasına geçecektir. Anne ve/veya babası hayatta değilse, onların çocuklarına miras hakkı geçecektir.
Kardeşlerden Biri Mal Paylaşımına İtiraz Ederse Ne Olur? Günümüzde mal paylaşımı genellikle kardeşler arasında yapılır. Kardeşler arasında yapılan paylaşımda uyuşmazlık yaşanması halinde, kardeşlerden biri mahkeme yoluna başvurabilir. Bu durumda mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar verilebilir.
Mirasçılıktan çıkarma işlemi, ölüme bağlı tasarruflar olan “miras sözleşmesi” veya “vasiyetname” yolu ile yapılabilmektedir. Miras bırakanın yaptığı bu ölüme bağlı tasarrufta muhakkak çıkarma sebebini belirtmesi gerekmektedir.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
6. Ret Hakkının Düşmesi
Ayrıca Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş olur. Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 610/II. maddesinde, mirasçılardan birinin tereke işlerine fazla karışması, mirasın örtülü kabulü olarak değerlendirilmiş ve ret hakkının düşeceği belirtilmiştir.
Yasal mirasçılar açısından Reddi miras süresi mirasbırakanın ölümü tarihinden itibaren başlar. Ancak yasal mirasçıların bu süreyi daha sonra öğrendiklerini de iddia ve ispatlamaları mümkündür. Yasal mirasçılar için miras reddi süresi mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten itibaren 3 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri