Gebelik süresince bebekler anne karnında içinde bulundukları amnion isimli sıvıyı yanlışlıkla yutabilir. Bebeğin söz konusu sıvıyı yutması ile diyafram kası istemsiz bir şekilde kasıldığı için hıçkırması normaldir. Anne karnında bebek hıçkırığı, 3. aydan itibaren başlar ve çoğu zaman fark edilmez.
Hıçkırmak bebekler için oldukça normaldir ve sindirim sisteminin gelişiminin olması gerektiği gibi ilerlediğinin göstergesidir. Anne karnındaki bebeklerin dahi hıçkırığa eğilimli olması beklenmektedir.
Hıçkıran Yenidoğan Bebeğe Su Ve Limon Suyu Verilmez!
Bebeklerde oluşan hıçkırığı geçirmek için halk arasında su verme veya limonlu suyu içirme gibi yöntemler sıkça uygulanır.
Bunun sebebi midenin hızlı büyümesi ve hıçkırığa yol açan siniri uyarmasıdır. Yeni doğan bebeklerde hıçkırıkların en çok arttığı zaman beslenme sonrasıdır. Gazın iyi çıkarılmaması, hava yutulması, ani sıcaklık değişikliği ve heyecanlanma gibi durumlar bebeklerde hıçkırığa yol açabilir.
Yenidoğan hıçkırıklarına en sık bebeğin aşırı beslenmesi, çok hızlı yemek yemesi veya çok fazla hava yutması neden olur. Bebek hıçkırıkları, mide sıcaklığındaki ani değişikliklerin sonucu da olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yavrunuzun yanlış nefes alması ya da hızlı doyması gibi durumlar hıçkırığı tetikleyebilir. Özellikle beslenme esnasında midede oluşan hava sebebiyle bebek hıçkırık geçirmeye başlayabilir. Bebeklerde hıçkırık şu nedenlere bağlı olarak gelişebilir: Bebeğin midesinin çok dolu olması
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeğin ilk hıçkırması yaklaşık anne karnındaki 4. ayında başlar. Ancak onun hıçkırığını duymamamız için 8-9. ayı beklemek gerekir. Yani anne karnında bebeklerin hıçkırması mümkün. Özellikle doğuma yakın son ay içinde bu hıçkırıklar duyulabilir.
Çoğunlukla istemsiz hava yutulmasından, aşırı yemekten, gazlı içeceklerden, aşırı alkol tüketiminden ve gastrointestinal, yani mide bağırsak sisteminde ani ısı değişiminden kaynaklanır. Hıçkırık nedenleri çoğunlukla psikolojik kaynaklıdır. Ani duygu değişimleri, heyecan, korku ve stres hıçkırığı tetikleyebilir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık süresi değişiklik gösterir. Ancak ortalama olarak gün içinde 10 dakika veya daha uzun sürecek şekilde birkaç kez görülebilir. Eğer bebeğinizde hıçkırıkla birlikte başka bir belirti görülmüyorsa, hıçkırığın kendiliğinden geçmesi için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.
Gebelik süresince bebekler anne karnında içinde bulundukları amnion isimli sıvıyı yanlışlıkla yutabilir. Bebeğin söz konusu sıvıyı yutması ile diyafram kası istemsiz bir şekilde kasıldığı için hıçkırması normaldir. Anne karnında bebek hıçkırığı, 3. aydan itibaren başlar ve çoğu zaman fark edilmez.
Gün içerisinde 15 ile 20 defa net hareketi hissetmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde geliştiğini büyük oranda ifade etmektedir. Bebeğin çok fazla hareket etmesi, ilerleyen zamanlarda hiperaktif bir çocuğa sahip olunacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde az hareket eden bebeğin de sorunlu bir bebek olacağı anlamını doğurmaz.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
34. hafta içerisinde bebeğin uzunluğu yaklaşık olarak 40-45 santimetre arasında değişiklik gösterir ve kilosu ise yaklaşık olarak 2,5 kilogramdır. Bebek bu dönemde cildinin altında yağ dokusu biriktirerek kilosunu artırır.
Bebeklerin gebelik muayenesi sırasında kalp atışlar doppler ultrason ile sorunsuz olarak dinlenebilir. Ultrason anne karnına tutulduğunda bebeğin kalp atışları duyulur. Normal durumda bebeğin kalp atışları 6 haftalık muayenede duyulabilir.
Hıçkırık refleksi, afferent (getirici) uzuvdan, merkezi bağlantıdan ve efferent (ileten) uzuvdan oluşur. Sürelerine bağlı olarak, hıçkırıklar geçici (saniyeler ya da dakikalar süren nöbetler), kalıcı (48 saatten uzun süren nöbetler) ve tekrarlayan hıçkırıklar olarak sınıflandırılır.
Bebekler genellikle beslenme sonrasında gaz çıkışının sağlanamaması ve hava yutulması nedeniyle hıçkırığa tutulurlar. Ayrıca ani sıcaklık değişimi, heyecanlanma ve aşırı gülme durumlarında da bebeklerde hıçkırık gözlenebilir.
Hıçkırık: Bir kişiyi hıçkırık tutarsa, bu, birinin o kişiyi andığına dalalet eder. Hıçkırığın henüz bir tedavisi yoktur. Öksürük: Öksürmeye başlayan kişi biber yer ya da (bir şeye biberi ka- rıştırarak) içer. Böylelikle öksürüğü kesilir.
31 haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 41 cm, kilosu ise 1,5 kilo civarındadır. Bebekler bu haftada yaklaşık olarak bir Hindistan cevizi büyüklüğündedir. Bu haftada bebek artık uzamak yerine, hızlıca kilo alır ve yanakları dolmaya başlar.
29. Haftada bebeğin kemikleri sertleşmiştir ve kemikler ultrasonda parlak görünecektir. 29 haftalık bebek bir bal kabağı kadardır; boyu yaklaşık olarak 39-40 santim, 29 haftalık bebeğin ağırlığı ise yaklaşık 1200 gramdır.
Nasıl? Öncelikle, bebeğinizin tekmelerine dikkat edin. Bebeğinizin pozisyonunu anlamanıza yardımcı olacağından zaman zaman hissedeceğiniz bu topuk darbelerinin yerini aklınızda tutmaya çalışın. Bunun yanında, ellerinizle karnınıza dokunun ve nasıl hissettiğinizi (sert mi, yumuşak mı gibi) düşünün.
Anne karnında bebek acıkınca ne yapar, söyleyelim. Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Bebeğin huzursuz oluşu ve fazla ağlaması, az dışkı yapması aldığı anne sütü veya süt formülü miktarı ile doymadığının bir işareti olabilir. Aralıklı tartı ölçümleri ile besinin yeterliliği değerlendirilmeli, bildirilen şikayetlerin gerçekten az beslenmeye bağlı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri