Arı sütü, 5-15 günlük işçi arıların baş kısmında bulunan alt çene ve boğaz bezleri tarafından salgılanan, genç larva dönemindeki yavruların ve ana arının beslenmesinde kullanılan krem kıvamında, beyazımsı, keskin kokulu ve besleyici bir üründür.
Gerçek arı sütünün beyazımsı bir renge ve hafif ekşimsi bir tada sahip olduğunu belirten Çay, "Arı sütünün sahtesi makinalarda yapılmaz. Arı sütünün içerisine koyulan bal oranı bellidir. Bu bal oranı yüksek olduğu takdirde, arı sütü gerçek özelliğini yitirir ve besin değeri düşer.
Açık renkte olan arı sütü istemediği ortamlarda bekletildiğinde rengi koyulaşmaktadır. Bozuk arı sütünü peynirde olduğu gibi gözle görülür bir şekilde küflenme olduğu görülerek anlayabiliriz. Arı sütünde bozulma bu şekilde gözle görülebilir.
Bir kilo bala 20 gıram arı sütü karıştırılıp kullanılması uygundur.
Arı sütü; kolonideki yavru arıların beslenmesi ve kraliçe arıların yetiştirilmesinde kullanılan ve işçi arılar tarafından yapılan zengin besin içeriğine sahip bir salgıdır. İşçi arıların yutak üstü bezlerinden ürettikleri bu salgıya arı sütü denmesinin sebebi; renginin süte benzemesi ve beyaz olmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Arı sütünü güneş ışığına maruz kalmaktan da koruyunuz. Alternatif olarak arı sütü bal ile de karıştırılabilir; uzun süreler bozulmadan buzdolabında saklanabilir.
Arı sütünün vücuttaki hormonlarla etkileşime girdiği bilinmektedir ve bu libidoyu artırabilir.
Arı sütü; kilo alımı, mide rahatsızlığı veya yüzde kızarıklık/döküntü gibi yan etkilere neden olabilir. Arı sütünün içindeki bazı maddeler hormon benzeri etkiye sahiptir ve kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Bu nedenle meme ve prostat kanserli hastalar takviye olarak arı sütü kullanmaktan kaçınmalıdır.
Nisan ayından Eylül'e kadar sağımı yapılan arı sütünün kilosu 10 bin liradan satılıyor. Çiçeklerin açmasıyla birlikte arıcılar arı sütü üretimine başladı.
Arı poleninin iştah düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle iştah açıcı özelliğiyle iştah problemi yaşayanların iştahını açmaya yardımcı olabilmektedir. Bu durum arı poleninin kilo aldırır mı sorusuna neden olabilmektedir. Ancak arı poleni kilo aldırmaz.
Arı sütü tadı nasıl olur? Kremsi, beyaz yapıdaki arı sütünün tadı ekşidir. Keskin fenolik yapıda bir kokuya sahiptir.
Arı sütü beyaz ya da sarımsı bir görünüme sahip olan süte benzeyen bir salgı olarak bilinmektedir. Keskin kokusu ile dikkat çeken arı sütünün tadı ise ekşimsi olmaktadır.
Arı Sütünün Raf Ömrü Ne Kadar? Arı sütü değerli bir besin olduğu ve içeriğindeki bileşikler stabilize olmadığı için saklama koşulları için önlem alınması gerekir. Donmuş halde 18 ay bozulmadan saklana bilen arı sütü, buzdolabında da 1,5-2 ay saklanabilmektedir.
Arı sütünü kullanırken kesinlikle metalle temas olmamalıdır. Tahta veya plastik kaşık kullanılması tavsiye edilir. KİMLERİN ARI SÜTÜ TÜKETMESİ SAKINCALIDIR? İki yaşından küçük çocuklar, arı sütüne ve arı ürünlerine alerjisi olanlar, özellikle saman alerjisi olanlar bu besini kullanmamalıdır.
Arı Sütünün Fiziksel Özellikleri
Arı sütü homojen, kirli beyaz renkte, keskin kokulu, ekşimsi tat da suda çözünen kıvamlı bir maddedir.
Arı sütü ise, yine arılar tarafından üretilen, propolis ve baldan tamamen farklı bir arı ürünüdür. Arı sütü anne sütü gibi aslında… Arılar bu ürünü, yavru arıları beslemek için kendi vücutlarından salgılar.
Bir ana arı hücresinden 200-250 mg arasında arı sütü alınır. Doğal üretim tekniği ile bir kovandan 20-25 g arı sütü elde edilir.
ARI SÜTÜ NASIL SAKLANMALIDIR? Hassas formülünden dolayı saf arı sütünün içerdiği etken maddeler, oda sıcaklığında büyük oranda bozunuma uğrayabiliyor. Bu nedenle arı sütünün, elde edildiği anda soğuk dolaplarda korunması veya diğer arı ürünleri ile karışım halinde saklanması öneriliyor.
Arı Sütü Ne Kadar Tüketilmeli? Arı sütünün günlük tüketilecek miktarı kişinin ihtiyacına, herhangi bir hastalığı olup olmamasına, yaşına göre değişebilmektedir. Genel olarak sağlıklı bir yetişkin için günlük 1-1,5 gram, çocuklarda ise günlük 0,5-1 gram tüketilmesi yeterlidir.
Propolis tüketmeden önce astım hastalığınızı takip eden doktorunuza danışmalısınız. İlaçlarla kullanıldığında yan etkiler gözlemlenebilir. Alerjik astım, koah, nefes darlığı, kalp hastalığı gibi durumları yaşayanlar doktor onayı olmadan propolis tüketmemelidir.
Arı sütünün insan vücudunun üretemediği 8 amino asidi içerdiğini yukarıda da belirtmiştik. Arı sütü bu özelliği ile kemik gücünü artırıyor, kas gelişimini destekliyor.
Arı sütü , beyninizin düzgün çalışması için nöronlarınızı ve nörotransmiterleri beslemenize yardımcı olur. Beyindeki oksijeni artırarak konsantrasyonunuzu arttırır. Aynı zamanda ruh halinizi iyileştirir.
Doku yenileyici arı sütü, besleyici ve yenileyici özellikler taşır. B-1, B-2, B-6, C, E vitaminlerinin yanında, biotin, folik asit ve inositol de içerir. Biotin ile saç için hayat kaynağı olan keratin üretilmesini sağlar, folik asit ile saç derisinin yenilenmesini ve inositol ile saç büyümesini destekler.
Bir Kg bala 20 gram arı sütü karıştırılıp kullanılması uygundur. Ari sütü bozulmasın diye dolapta bulundurulması daha uygundur ve normal süt gibidir,çabuk bozulur. Bala karıştırılıp serin yerde 15 gün durabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri