Oysa bebekler doğduktan sonra zaman içinde uyku düzenini öğrenecek ve gece gündüzü ayırtedebilecektir. Anne karnında bebekler uyurken hareketleri azalır bu nedenle bebek hareket sayımını uyanık olduğu zamanlarda uygulamak daha doğru sonuç verecektir.
Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
REM uykusu boyunca aynen erişkinlerde olduğu gibi bebeğin gözleri öne ve arkaya hareket etmekte ve araştırmacılar bunu rüya olarak tanımlamaktadır. Bebeklerin rüyaları kendi bildiklerinden yani ana rahmindeki duyularından ibarettir. Doğuma yakın, bebekler, tıpkı yeni doğan gibi zamanın %85-90 ını uyuyarak geçirir.
Yapılan çalışmalar, anne karnında bebeklerin en fazla saat 21.00 ila 01.00 arasında hareket ettiğini göstermiştir. Anne adayının istirahatte olduğu zamanlarda bebekler daha hareketlidir. Sabah uyku sonrası da bebek hareketleri yoğun hissedilebilir.
Gebeyken yenilen çikolata, hem anneyi hem de bebeği mutlu ediyor. ''New Scientist'' dergisinde yayımlanan haberde, hamileyken her gün çikolata yiyen kadınların bebeklerinin daha hareketli olduğu ve daha sık güldüğü belirtildi.
İlgili 43 soru bulundu
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
İşte o sorunun cevabı... BEBEĞİN HAREKETLERİ NE ZAMAN, KAÇINCI HAFTA HİSSEDİLİR? Anne karnındaki bebeğin hareketleri ortalama 17. ve 20. haftalar arasında hissedilmeye başlanır. Bu durum ilk gebelikte 20. haftadan sonra görülürken, 2. gebelikte 16. haftada da hissedilebilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Yan yatarsam bebek ezilir
Hayır, bebek ezilmez.
Sahip olunan teknolojiler sayesinde yapılan araştırmalara göre, anne karnındaki fetüsün uyuduğu hatta rüya bile görme ihtimallerinin olduğu sonucuna ulaşılır. Özellikle gebeliğin son üç ayında günde ortalama 21-22 saat uyudukları bilinir.
12 hafta: Gebelik başlangıcında rahimdeki sıvı temel olarak su ve tuzdan oluşuyor ama 12. Haftada artık annenin proteinleri, karbonhidratları, yağları ve yediği yemeklerden gelen tat kimyasalları barındırıyor.
Bunun yanında hamile biri gece boyu ortalama 9 saat uyumalıdır. Gündüzleri de şekerleme yapmak iyi bir seçimdir. Gün içerisinde 45-60 dakikalık bir uyku, anneyi dinç tutar ve yorgunluk hissini azaltır. Gebeler daha çok sol yana yatmayı tercih etmelidir.
Bebeğiniz günde ortalama 150-200 defa hareket eder.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
Bunun yanı sıra anne karnında erkek bebekler kız bebeklere göre daha az hareket eder.
Bebeğinizin karnınızdaki hareketlerini hissetmeniz için yemek yemeniz ya da hareket etmeniz gerekir. Bazı bebekler anne dinlenirken hareket etse de genel olarak bir şeyler atıştırıldığında hareket ederler. Bir şeyler yerken annenin kan şekeri yükselir ve bu durum bebeğe de geçtiğinden o da doyar.
Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. - Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir. Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir. Çünkü baskı sonucunda pek çok hamile kadın, iş yaparken, yürürken, hatta konuşurken bile nefes almada güçlük yaşayabilir.
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Bebek vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinin sertleşmesine yol açar.
Bebeğin hıçkırması tekmelemeye benzer bir hareket hissedildiği zaman anlaşılır. Ancak tekmelemeden çok daha yumuşak olur. Son üç ayda bunları hisseden anneler emin olmalıdır ki bunlar bebeklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam ettiğinin bir göstergesidir.
Anne bebeğin hareketlerini otururken ve yatar pozisyondayken daha rahat hissedecektir.
Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Uzmanlar, hamileliğin ilk zamanları bu tekmeleri refleks olarak tanımlarlar. Yani beyinden geçmeyen fakat vücudun ihtiyacından doğan hareketler size tekme olarak yansıyabilir. Fakat bebekler ilerleyen zamanlarda anneyle oluşturduğu duygusal bağ ve gelişim sürecine göre anne karnındayken mesajlar da verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri