12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir. Kapı sesi veya araba kornası gibi seslerde ana rahmindeki bebeklerde irkilme olur.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Gebelik süresince bebekler anne karnında içinde bulundukları amnion isimli sıvıyı yanlışlıkla yutabilir. Bebeğin söz konusu sıvıyı yutması ile diyafram kası istemsiz bir şekilde kasıldığı için hıçkırması normaldir. Anne karnında bebek hıçkırığı, 3. aydan itibaren başlar ve çoğu zaman fark edilmez.
Anne karnında bebek hıçkırığı, 3. aydan itibaren başlar ve çoğu zaman fark edilmez. Yani hamileyken bebeği hıçkırık tutmasının neredeyse her annenin deneyimlediği bir durum olduğundan söz edilebilir. Miniklerin en sık 30. ve 33. haftalar arasında hıçkırdığı gözlemlenmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Anne Karnında Hıçkırık
Ancak onun hıçkırığını duymamamız için 8-9. ayı beklemek gerekir. Yani anne karnında bebeklerin hıçkırması mümkün. Özellikle doğuma yakın son ay içinde bu hıçkırıklar duyulabilir. Diğer yandan doğumdan sonra da hıçkırma nöbetleri yaşanır.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Gün içerisinde 15 ile 20 defa net hareketi hissetmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde geliştiğini büyük oranda ifade etmektedir. Bebeğin çok fazla hareket etmesi, ilerleyen zamanlarda hiperaktif bir çocuğa sahip olunacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde az hareket eden bebeğin de sorunlu bir bebek olacağı anlamını doğurmaz.
34. hafta içerisinde bebeğin uzunluğu yaklaşık olarak 40-45 santimetre arasında değişiklik gösterir ve kilosu ise yaklaşık olarak 2,5 kilogramdır. Bebek bu dönemde cildinin altında yağ dokusu biriktirerek kilosunu artırır.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir.
Hamilelik hormonu olarak bilinen Hcg'deki artışın yanı sıra böbreklerin de daha fazla kan filtrelemesi özellikle gebeliğin ilk üç ayında anne adaylarının sık sık tuvalete gitmesine dolayısıyla da gece uyanmasına neden olur.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Sürekli Sabit Şekilde Oturmaktan Kaçının
Bu sorunun şu ana kadarki bilimsel cevabı; hayır. Yapılan araştırmalar, bilgisayar tarafından yayılan dalgaların, hamilelik süresince bebeğe herhangi bir zarar vermediğini ortaya koymuş durumda.
Ayrıca yemekte ya da öğün arasında bir şeyler yiyince, kandaki şeker miktarının artışına tepki olarak bebeğin hareketliliği artar. Yine anne adayı çok stresli ve gergin olduğunda adrenalin üretimi arttığından bebek hareketleri de artacaktır.
Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Gebeliğin 26'ncı haftasına kadar göz kapakları kapalıdır. Kapalı olmasının asıl nedeni; arkasında gelişmeye devam eden ve başlangıçta ışığa çok hassas olan retinadır. 26 haftadan sonra bebek göz açıp kırpmaya başlar. Bebekler bu haftadan önce de kuvvetli ışıkları algılar ve tepki verir.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
Aşırı Yüksek Ses, Fetüsün İşitme Duyusuna Zarar Verebilir
Bu nedenle de yüksek sesler bebeğin işitmesi için tehlikeli olabilir. 16. haftadan sonra elektrikli testereler, silah sesleri, jet motorları ya da yüksek sesli konserler bebeğinizi rahatsız eder ve onun işitme duyusuna zarar verebilir.
NST reaktif ise bebek anne karnında 1 hafta daha güvende demektir. NST sırasında bebek hiç hareket etmez ise bebek uyuyor olabilir, anne aç olabilir. Anneye bir şeyler yemesi söylenir ve tekrar çekilir. NST reaktif ise doğuma kadar haftada bir tekrar çekilerek takibe devam edilir.
Bebek hareketleri ilk hamilelikte 19-21. haftalar arasında ve sonraki gebeliklerde daha erken hissedilmeye başlanır .
Bebeğinizin yedi aylık gebelikte baş aşağı durmuş olması beklenir. Ama henüz başı aşağı dönmediyse hemen endişelenmeyin. 7. ayda bebeklerin yüzde 25-30'u hala terstir. 9. aya kadar (38. haftaya kadar) bebeğinizin baş aşağı dönme ihtimali vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri