Bazen anne kız kavgası gelişimsel bir sorundur yani ergenlik, evlilik, iş sorunları, ayrılık vb. durumlar anne kız arasında ki ilişkiyi etkiler. Bazen annenin çok müdahaleci, her şeyi kontrol altında tutmak istemesi, annenin kızın alanına girmesi bu çatışmayı arttırmaktadır.
Çünkü onun anneye ihtiyacı var. Onlarla inatlaşmaktan kaçının: Ergenlik çağında erkekliklerini ispatlamak amacıyla anneyle çatışmaya girmek, sık görülen bir durumdur. Genç erkekler bu dönemde annelerinin desteğini isterler. Bu dönemde onlarla inatlaşmak, aşırı ve mantıksız yasaklarda diretmek inatlaşmalarına yol açar.
Çocuğunuzla Birlikte Bir Şeyler Yapın!
Mesela; yemek yapın, birlikte masayı hazırlayın. Dışarı çıkın, beraber oyun oynayın, bisiklete binin, kitap okuyun, film izleyin… Emin olun; sizinle bir şeyler yapmak çocuğunuza inanılmaz derecede keyif verecektir. Onun sizin tarafınızdan sevildiğini hissetmesini sağlayacaktır.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
İlgili 19 soru bulundu
Pedagog Dr. Melda Alantar'a göre vurarak, ısırarak çevresindekilere zarar veren çocuklara öncelikle yetişkin gibi sakin davranılmalı ve çocukla tartışmaya girilmemelidir. Anne-baba olaylar kontrolden çıkmadan duruma müdahale etmelidirler. Çocukla göz teması kurulmalı ve uyarılmalıdır.
Eğer anne baba çocuğa sıkça bağırıyorsa, çocuk kendini güvende hissetmeyecektir ve her an “şimdi bağıracaklar mı?” düşüncesiyle tetikte olacaktır. Sürekli tetikte olmak çocuktaki stres hormonlarını arttıracak ve gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.
Bağımlı Anne Sendromu ve Zararları
1 ila 6 yaş arası çocuklarda sık görülen bağımlı anne sendromu, doğum sonrası artarak devam eden anne sevgisinin bazı çocuklarda aşırıya kaçması durumudur. Sosyalleşme becerilerinin artış gösterdiği 3 yaşına kadar çocuklar annelerine bağımlıdırlar.
Mitokondri, hücreye enerji veren, canlı olmasının temelini sağlayan organeldir ve babadan değil, anneden gelir. Anne her çocuğuna enerjisini verir, enerji üretme mekanizmasını verir. Harcanan her enerji annenin çocuğuna verdiği mitokondriden gelir. Dolayısıyla anneler vefat edebilir ama anneler ölmez!!!
Bir erkek çocuğunun babayı kıskanması ya da bir kız çocuğunun anneyi kıskanması ilgi ve sevgi bekleyen ve sevdiğini kendisine saklamak isteyen bir durumdur. Böyle kıskançlıklarda hemen akla cinsellik getirmemek gerekmekte; çocuğun ilgiyi kıskandığı ve bu ilgiyi kendisine istediği düşünülmelidir.
Toksik annelerin kimisi, sevgisini göstermez, sarılmaz, kucaklamaz, güzel sözler söylemez, sevgi vermez. Ulaşılamayan bir anne modelidir o ve çocuğun kalbini üşütür. Kimi toksik anne çocuğuyla rekabete girer, kıskanır.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
İlgisiz Anne ve Baba Davranışları
Kayıtsız ve kayıtsız ebeveyn tutumunda, ebeveynler çocuklarını görmezden gelir ve hatta psikolojik olarak onları reddeder. Çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarını bilmiyor. Nerede ve ne yaptığıyla pek ilgilenmez ve varlığından rahatsız olur, bu yüzden çocuğunu olabildiğince uzak tutmaya çalışır.
- Bu hadislerdeki anne babaya karşı gelmek isyan etmek tam olarak nedir nasıl olur? Değerli kardeşimiz, Evlatların, anne-babalarına karşı görevlerini yerine getirmemeleri, onların kalplerini kırmaları, rencide etmeleri ve onların helal isteklerini yerine getirmemeleri, anne-babaya isyan etmek anlamına gelir.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Gündelik yaşantı içerisinde kız çocukların erkek çocuklara nazaran babalarına daha düşkün olduğu bilinen bir gerçektir. Çocuklar ebeveynleri arasında her ne kadar sevgi ayrımı yapmak istemeseler de kız çocukları çoğunlukla babalarına daha çok bağlıdır.
Kız çocuğu anneden uzaklaşırken babaya yakınlaşıyor. Bu davranışlar yaklaşık 3-6 yaş arasında görülüyor ve zamanla normale dönüyor. Yaşın ilerlemesiyle anneyle özleşme yoluyla da çözümleniyor” diye konuştu.
Çocuğun anne ve babasından uzak durmaya başlaması, onları yeterince dinlememesi, kardeş kıskançlığının temel belirtileridir. Diğer beliritilerden bazıları ise çocukların kardeşlerine karşı şiddet eğilimi göstermesi ve her bulduğu fırsatta kardeşine zarar vermeye başlamasıdır.
İslam'a göre her çocuk, tabiatı gereği masum doğar. Ayrıca anne-babalarının hatalarından sorumlu değillerdir. Buna karşın anne-babalar reşit olmayan çocuklarının tüm sorumluluklarını taşımak durumundadır. Bu, onların bakımını ve iyi şekilde yetiştirilmesini de içerir.
Konuyu, bir akşam yemekte veya çay sohbetinde ya da başka uygun bir durumda, sakin bir ses tonuyla, kızmadan, ağlamadan, her ikisinden birisini suçlamadan onlarla konuşabilirsiniz. Örneğin şöyle diyebilirsiniz: “Sevgili annem ve babam, sizleri çok seviyorum, ne iyi ki sizin gibi bir annem ve babam var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri