Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
KIŞ AYLARINA YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
İlgili 39 soru bulundu
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Kışın rahatlıkla tercih edebileceğiniz kış meyveleri ise şu şekildedir: Ayva: A ve B vitaminleri, tanin ve vücut direncine faydalı tuzlar içerir. Turunçgiller: Portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler; C vitamini bakımından oldukça zengindir.
Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
C vitamini, A vitamini, E vitamini ve çinko alınımı bu dönemlerde artırılmalıdır. Beslenmemiz günlük ihtiyacımızı karşılayacak enerjiye sahip olmalıdır. Kış aylarında C vitamini yönünden çok zengin olan kuşburnu, yeşil biber, maydanoz, mandalina, portakal, kivi tüketimimi biraz daha artırılmalıdır.
Kış, 4 mevsimden biridir, kutup ve ılıman bölgelerde en soğuk mevsimdir (çoğunlukla tropikal kuşakta oluşmaz). Her yıl, sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir. Kış, Dünya'nın yarım küresini Güneş'ten uzaklaştıran yörüngesi sayesinde oluşur.
Soğuktan korunmak için peynir, kuru fasulye, nohut gibi kaliteli protein kaynaklarını diyete dahil etmelisiniz. Demir, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında yardım eden önemli bir mineraldir. Demir açısından oldukça zengin olan ciğer ve kırmızı et soğuk havalarda üşümeyi azaltır.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Kış mevsiminde tüketmemiz gereken en önemli sebzeleri arasında; Brokoli, brüksel lahanası, havuç, pırasa, ıspanak, pancar. Karnabahar, kereviz, pazı, kestane, sarımsak, kara lahana, turp. Marul, nane, balkabağı, soğan, maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, patates.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri