Daha önceden düşük, kürtaj veya ölü doğum öyküsü sorgulanır. Anne ve babanın Rh faktörleri negatif ise sorun yoktur. Anne negatif, baba pozitif ise doğacak bebeğin pozitif olması durumunda Rh uyuşmazlığı riski vardır.
Kan uyuşmazlığı iki farklı sebepten oluşabilir. İlki anne ve bebeğin kanındaki Rh proteini farklılığından oluşur. Anne kanının Rh negatif, bebeğin kanının Rh pozitif olması durumunda ortaya çıkar. Bir diğer uyuşmazlık çeşidi ise AB0 kan grupları farklılığı sebebiyle oluşan kan uyuşmazlığıdır.
Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir.
Kan uyuşmazlığı Rh ve ABO uyuşmazlığı olarak iki farklı şekilde oluşmaktadır. Kan uyuşmazlığı nasıl olur? Gebe anne, Rh (-) negatif kan grubuna sahip ise baba adayının kan grubu mutlaka öğrenilir ve eğer baba Rh (+) ise çiftte Rh/rh uygunsuzluğu yani kana uyuşmazlığı vardır.
Anne 0 kan grubu, bebek A veya B kan grubuna sahipse ABO uyuşmazlığı sözkonusudur. ABO kan grubu uyuşmazlığı toplumda oldukça sık görülür. ABO kan uyuşmazlığı da bebekte hemolitik hastalığa neden olur. ABO uyuşmazlığında görülen hemolitik hastalık Rh uyuşmazlığındaki kadar şiddetli değildir.
İlgili 21 soru bulundu
Kan uyuşmazlığı olan ve ilk doğumunu yapan annede önce bebeğin kan grubuna bakılır. Rh + ise anneye sonraki gebeliklerin etkilenmemesi için bu uyuşmazlık iğnesi uygulanır. Bebek, Rh – ise bu iğneye gerek yoktur. Anne duyarlılaştıysa, sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak takip edilir.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Eşlerde kan uyuşmazlığı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. İlk doğumdan sonra annenin kanında birikmeye başlayan antikorlar 2. ve sonraki gebeliklerde artmaya başlar. Böylece anne kanındaki antikorlar sonraki gebelikte plasenta yoluyla bebeğe geçer ve kansızlığa neden olur. Süreç bebek ölümü ile sonuçlanabilir.
Annedeki bu antikorlar oluşan 2. gebelikte kordon bağı ile bebeğe geçer ve bebeğin kanındaki kırmızı kan hücrelerini parçalar. Oluşan kan hücresi yıkımından dolayı bebekte aşırı anemi ve bundan dolayı da kalp yetmezliği oluşur. Kan Uyuşmazlığı için müdahale edilmezse bu tablo bebeğin ölümüyle sonuçlanabilir.
Kan uyuşmazlığı olması halinde, ilk hamilelikte genellikle sorun yaşanmayabilir. Ancak ikinci ve daha sonraki gebeliklerde risk yükselir.
BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır. Biri A, diğeri B grubunda olan çiftin çocukları A, B, AB ve 0 kan grubunda olabilir.
Özel hastanede kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı ortalama olarak 500 ila 800 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu, diye merak ediyorsan ücretsiz olarak devlet hastanelerinde de yaptırabileceğini söyleyelim.
Kan uyuşmazlığı, kan grubuyla değil, kandaki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlarda oluşabilir. Uyuşmazlığın olması evliliğe engel değildir ancak düşük ve doğumlarda kadının veya doğacak çocuğun zarar görmemesi için önlem alınmasını gerektirir.
Hamilelikte kan uyuşmazlığı zamanında tespit edilemezse bebeğin sağlığı açısından oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olur. ABO ya da Rh uyuşmazlığı olarak iki farklı şekilde ortaya çıkan bu sorun kansızlık, kalp yetmezliği ve doğum sonrası sarılık gibi durumlara sebep olur.
Gebeliğin ilk fark edildiği anda ya da 10. haftasında anne adayından alınan kan ile kan uyuşmazlığı testi yapılır. Yapılan testte Rh farklılığı tespit edilmesi durumunda, gebeliğin 28.haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye anti-D immunglobulin olarak bilinen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Anne adayının kanı Rh negatif çıkarsa, uzman doktor antikor taraması adı verilen başka bir test isteyebilir. Bu test ile anne adayının kanında Rh antikorlarının bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Antikor testi pozitif çıkarsa, anne adayının kan uyuşmazlığı riski altında olduğu belirlenir.
Anne veya babanın kan uyuşmazlığı olması durumunda, gebe olan anneden kan alınarak kan uyumu testi yapılır.
Kan Uyuşmazlığı Genellikle İlk Bebeğe Zarar Vermez
Bu yeni üretilen antikorlar immunglobulin M dediğimiz kısa süreli antikorlardır ve boyut olarak büyük olduğu için plasentadan geçemez dolayısıyla bebeğe zarar veremezler.
Anneye ikinci kan uyuşmazlığı iğnesi, bebeğin kan grubu RH pozitif ise doğumdan sonraki ilk 72 saat içinde uygulanır.
Eğer test negatif yani annede bebeğin alyuvarlarına karşı gelişmiş herhangi bri antikor yoksa, gebelik sırasında oluşabilecek bir kanama nedeniyle gebede antikor oluşumunu önlemek amacıyla 28 gebelik haftasında kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır.
Çiftler arasında görülen kan uyuşmazlığının çocuk üzerinde ne önemli etkisi ölüm ile sonuçlanmaktadır. Bunun haricinde yarık dudak damak, sağırlık ve diğer rahatsızlıklarla da dünyaya gelinmesi oldukça mümkün olabilmektedir. Bu nedenle bireyler çocuk yapmadan önce bir doktora tanışması gerekir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Kan Grupları
Kan bir sıvı olarak adlandırılan plazma içinde bulunan çeşitli hücre türlerinden oluşur. Kan grubu anne ve babanın genleri tarafından belirlenir. Babanın kan grubu 0 (sıfır), annenin de kan grubu 0 (sıfır) ise normal şartlarda çocuğun başka kan grubuna sahip olması imkansızdır.
Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri