Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Anne oğlunun cenazesini yıkayabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Anne oğlunun cenazesini yıkayabilir mi?

Bu ölçüye baktığımızda, annenin erkek çocuğunu, babanın da kız çocuğunu yıkaması uygun düşmez. Aslında bu ölçü erkeklerin veya kadınların kendi aralarında birbirlerine karşı durumları için de geçerlidir. Fakat başka bir çıkış yolu olmadığından, erkeğin erkeği, kadının da kadını yıkması bir zaruretin sonucudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Erkek evlat annesinin cenazesini yıkayabilir mi?

"5 yaşına gelene kadar çocukları kimin yıkadığı (baba veya anne; hatta ikisi birlikte) pek fark etmez. Ayrıca anne ile baba birlikte çocuğunu bir oyun gibi yıkayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Vefat eden kadını kim yıkar?

Kadın cenazeye kadınlar, erkek cenazeyi hoca yıkar. Cenaze yıkayan, abdest alır. Yıkama sırasında ölünün yanında yakınları bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Öldükten sonra eşler birbirini yıkayabilir mi?

Genel olarak erkeği erkek, kadını da kadın yıkar. Karı ve kocanın birbirini yıkamaları hususuna gelince: Kadının, ölü kocasını yıkaması ittifakla caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Cinsiyet değiştiren ölüyü kim yıkar?

DİYANET İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Vefat eden çocuğun cenazesini annesi yıkayabilir mi? [ Birfetva - Nureddin Yıldız ]

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bir erkek yatalak annesine bakabilir mi?

Bir erkek yoksul da olsa ebeveynine ve eşine bakmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Cenaze yıkanırken kimler görebilir?

Dinimizin hükümlerine göre; cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınları tarafından son kez bakılması ya da öpülmesi uygun görülmüştür. Öyle ki Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Osman b. Maz'ûn (r.a.) ve oğlu İbrahim'in ölümünde böyle yaptığı bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 40).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Bir kadın babasının cenazesini yıkayabilir mi?

- Sağlığında bir kişiye bakmanın, dokunmanın ölçüsü ne ise ölümü için de geçerlidir. Bir anne erkek çocuğunun diz-göbek arası yerlerine bakması, dokunması caiz değildir. Baba-kız ilişkisi de böyledir. Bu ölçüye baktığımızda, annenin erkek çocuğunu, babanın da kız çocuğunu yıkaması uygun düşmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Cenazeyi herkes yıkayabilir mi?

Ölüyü yıkamak, ona gusül abdesti aldırmaktır. Dolayısı ile boy abdesti almasını bilen herkes cenaze yıkayabilir. Ölü yıkamanın gerektirdiği ayrı bir bilgiye ve özel dualara ihtiyaç yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ukba.eu

Bir erkek ölen eşinin yüzüne bakabilir mi?

Dolayısıyla bir kadın veya erkeğin, vefat eden eşinin yüzüne bakmasında dinen herhangi bir sakınca yoktur (bkz. İbn Mâce, Cenâiz, 9; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 398).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: insanveislam.org

Adet döneminde cenaze yıkanır mı?

Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı: Adetli kadınlar, cenaze yıkayabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Cenaze öldüğünü ne zaman anlar?

Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Kimin cenazesi yıkanmaz?

Bâzı büyük günahları işleyen kimselerin cenazeleri yıkanmadığı gibi, cenaze namazları da kılınmaz. Bunların cenazelerinin yıkanmayıp namazlarının kılınmaması, imandan çıktıkları, İslâmdan mahrum kaldıkları için değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölen kişinin 3 günü ne olur?

2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Bir kadın eşinden izinsiz annesine gidebilir mi?

Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabalarını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir. Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı işlemesine engel olamaz. Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Anneye Hangi evlat bakar?

el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Evli erkek annesine bakmak zorunda mı?

Soru: Bir gelin kaynata ve kaynanasına bakmak zorunda mıdır bunun günahı var mı? el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Eşin anne babası erkeğin bakmakla mükellef olduğu aile bireylerindendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Cenaze tabutunu neden erkekler taşır?

Cenaze kadın olsa bile onu yalnızca erkeklerin taşıması menduptur. Çünkü kadınlar cenaze taşımada zayıf kalırlar, bu yüzden onların taşıması mekruhtur. Şayet başka kimse bulunmazsa onların taşıması zorunlu hale gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normalift.com

Cenazenin yıkandıktan sonra kimler görebilir Diyanet?

Cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınlarının ve dostlarının ona son kez bakmaları veya öpmeleri caizdir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Osman b. Maz'ûn (r.a.) ve oğlu İbrahim vefat ettiğinde böyle yaptığı bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 40).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Kimlerin Cenazesi yıkanmaz Diyanet?

Müslümanın, kâfiri yıkaması, kefenlemesi ve gömmesi vâcib değildir. Kâfirlere verilir. Kâfirler yoksa, kirli çamaşır yıkar gibi yıkayıp bir beze sararak kâfir mezarlığına gömmek câiz olur. Mürted ölüsü ise, yıkanmaz, kefenlenmez, hangi dine geçti ise, onlara da verilmeyip, köpek ölüsü gibi, bir çukura bırakılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinisualler.com

Tabutun ağır olması ne anlama gelir?

Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulturportali.gov.tr

Ölen kişi daha önce ölen yakınlarını görür mü?

Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Ölen kişinin ruhu tekrar dünyaya gelir mi?

el Cevab: Ölüm vakti takdir edilmiş sahsın yanına melekler gelir ve onun ruh ve cesedini ölüm hali için teslim alırlar. Buna ölüm sekaratı denilir. -Allah'ın emri ile ruh bedenden çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Adet halinde ölüye bakılır mı?

Âdetli kadınların, cenazenin yanında bulunmaları ve kabir ziyareti yapmaları caiz midir? Âdetli olsun veya olmasın kadınların, cenazenin yanında durmaları, açıp yüzüne bakmaları ve kabir ziyaretinde bulunmaları caizdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/184; Haskefî, ed-Dürrü'l-muhtar, 1/117).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Başı olmayan cenaze yıkanır mı?

Ölmüş bir Müslüman'ın başı ile beraber vücudunun çoğu bulunuyorsa yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Fakat başsız olarak yalnız vücudun yarısı bulunsa veya gövdesinin çoğu kaybolmuşsa yıkanmaz, kefenlenmez ve üzerine namaz kılınmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ukba.eu
Önceki makale
Halka arza 2 kere girilir mi?
Sonraki makale
Ben pasifim ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT