Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Ağız çok farklı çeşitlerde bakteri bulunur. Bu bakteriler gıda parçacıklarıyla birleştiğinde, dişlere zarar veren bir asit üretir ve plak oluşur. Yapışkan bir yapıya sahip olan plak, temizlenmediği takdirde gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı, yani tartar oluşur.
Fırçalama ve diş ipi ile temizlenmediği takdirde sertleşir. Bu sertleşmiş plak, tartar veya diş taşı olarak bilinir. Tartarın ağız sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir, bu nedenle birikmesine izin verilmemelidir. Ancak tartarı evde gidermek iyi bir fikir değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Diş taşları genellikle düzensiz ağız bakımından kaynaklandığı için düzenli olarak bakım yapmak da önemlidir. Evde de diş tartarlarını temizlemek mümkün değildir. Düzenli olarak diş fırçalamak, g diş ipi ya da arayüz fırçası kullanmak siyah diş taşlarının oluşmasını önlemek için kullanılmalıdır.
Yetersiz fırçalamadan dolayı oluşan tartar, doğru fırça ve macun seçimiyle engellenebilir. Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir. Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir.
Diş taşı (diş tartarı) ağızda koku yapar mı? Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir.
Dişleri Tuzla Fırçalamak
Oral Health and Preventive Dentistry'deki bir çalışma, diş macunundaki geleneksel aşındırıcı bileşenlere deniz tuzu eklenmesinin, dişlere yönelik olumlu bir fayda sunmaksızın, diş minesinin yüksek oranda aşınmasına sebep olabileceğini göstermiştir.
Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir.
Sağlık üzerine birçok etkisinin yanı sıra, limon daha beyaz dişlere sahip olmaya yardımcı bir dosttur. İçerdiği sitrik asit sayesinde diş taşına karşı mücadelede etkilidir, yani dişlerin sararmasına neden olan diş plağının inceltilmesine katkıda bulunur.
Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır. İleri boyutlu hastalarda yapılan işlemlerde de zaten anestezi kullanıldığı için kişi herhangi bir ağrı ve acı hissi duymamaktadır.
Dişlerinizi genellikle iki şekilde beyazlatabilirsiniz: ya peroksitlerle dişleri beyazlatarak ya da lekeleri çıkarmak için bir aşındırıcı kullanarak. Karbonat, dişlerinizin mine olarak bilinen sert dış tabakasına sürüldüğünde lekelerin çıkarılmasına yardımcı olabilen bir aşındırıcıdır.
Kolaylıkla yapabileceğiniz bir diğer diş beyazlatma işlemi de sofra tuzu kullanılarak yapılabilir. Diş fırçasını, ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır.
Her şeyden önce, sirke hala çok asidiktir ve bu nedenle yanlış kullanıldığında diş minesini aşındırabilir. Elma sirkesinin dişi beyazlatıcı etkisi içeriğindeki asidin diş yüzeyindeki gıda artıklarını birikintileri uzaklaştırması sonucu olur. Yani bir şekilde dişi aşındırır.
-Gece ağız içi koruyucu ve temizleyici olan tükürük azalmıştır. Dişler savunmasız kalmıştır. Dolayısıyla gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalarsak; Diş macunu içerisindeki flor ve diğer koruyucular, gece boyunca dişleri korur.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Hiçbir şey, plak ve tartar ile mücadele etmek için iyi bir ağız sağlığı rutininin yerini alamaz. Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Ancak kalıcı hale gelmiş lekeleri evde tedavi etmek mümkün değildir. Bunlar için bir diş hekimine görünmek gerekir. Dişleri birkaç günde bir kabartma tozu ve su karışımıyla fırçalamak ya da reçetesiz satılan diş beyazlatma ürünleri kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.
Saraçoğlu karbonat ve tuz karışımını önermektedir. Prof. Dr. Oğuz Özyaral ise evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu ile oldukça etkili sonuçlar verdiği görüşünü savunmaktadır.
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı dişte plak oluşumunu artırabilir. Bu nedenle sigaranın bırakılması, diğer pek çok hastalık gelişiminde olduğu gibi diş taşı riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri