Zira babalık karinesi kanunda aranan şartların yerine gelmesi durumunda kendiliğinden devreye girmektedir. Soybağının reddi davasını; koca, çocuk, kayyım, kocanın altsoyu, ana ve babası, baba olduğunu iddia eden kişi ve ana açabilmektedir.
Soybağının Reddi Davası Kimler Açabilir? Soybağının reddi davasının kanun nezdinde amacı kocanın menfaatlerinin ve çocuğun haklarının korunmasıdır. Bu yüzden koca tarafından anne ve çocuğa, çocuk tarafından koca ve anneye açılabilir.
Koca- nın dışında çocuk da dava hakkına sahiptir. Ayrıca belli şartların oluş- ması ile kocanın alt soyu, ana ve babası ve gerçek baba olduğunu iddia eden kişide soybağının reddi davasını açabilir.
Türk Medeni Kanunu madde 286 ve 291 hükümlerinde soybağının reddi davasını açabilecek kişilere yer verilmiştir. Buna göre bu davayı koca veya çocuk açabilir. Yani annenin bu davayı açma hakkı yoktur. Ayrıca diğer bazı ilgililerin de bu davayı açabileceği kabul ediliyor.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bu davayı biyolojik anne açabileceği gibi çocuk da açabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasının davalısı; Nüfus Müdürlüğü ve Biyolojik annedir. Biyolojik anne henüz sağ iken yalnızca biyolojik annenin davalı olarak gösterilmesi ve mirasçılarına husumet yöneltilmemesi gerekmektedir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Son olarak kocanın akıl sağlığını kaybetmesi, ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi durumu mevcut olabilir. Burada kocanın altsoyuna, annesi ve babasına veya baba olduğunu iddia eden kişiye soybağı reddi davası açma hakkı tanınmıştır.
Harç ve Masraflar
DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Davanın Özellikleri
Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Soybağının reddi kararıyla çocuk kendiliğinden genetik babasına bağlanmış olmaz. Dava esnasında uygulanan tıbbi tahlillerle genetik baba tespit edilse dahi sonuç değişmez. Çocuğun genetik babaya bağlanabilmesi için onun tarafından tanınması ya da ayrı bir dava ile babalığa hükmedilmesi gerekir.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür. Ana ve çocuk dava açarak babanın tespiti ve baba ile soy bağının hâkim hükmü ile kurulmasını isteyebilmektedir.
Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir. Babanın soy bağını belirlemek için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılır.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.
Özellikle belirtelim ki; soybağının reddi davası ile babalık davası, aynı dava dosyası ile görülemez. Her iki davanın da ayrı ayrı açılması gerekir.
Babalık davası, çocuk doğmadan önce de açılabilir. Ancak bu dava, anne tarafından açılacaksa, en geç çocuk doğduktan sonraki bir sene içinde açılmalıdır.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Soy bağının kurulması davasının açılması için, Aile Mahkemesine başvurmak gerekmektedir. Dava açılırken hem annenin hem de çocuğun açması mümkündür. Dava açılacak babanın hayatta olmaması durumunda, davanın babanın mirasçılarına karşı açılması da mümkündür.
Biyolojik Baba Babalık Davası Açabilir Mi? Çocuğun bir başkası ile soybağı kurulmuş olması ihtimalinde biyolojik baba, babalık davası açamaz. Biyolojik babanın babalık davası açma hakkı, Medeni Kanunun 291. maddesinde yer alan “diğer ilgililer” sıfatıyla mümkündür.
Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır. Bu da soybağına ilişkin dördüncü davadır. 5- Af Kanunu ile yapılan soybağı düzeltme işlemine karşı açılan itiraz davası TMK'da yer almayan soybağına ilişkin beşinci davadır.
Esasen bir çocuğun soybağı gerçek anlamda hiçbir zaman değiştirilemez. Çocuğun genetik anne ve babası baştan belli olup sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Değiştirilen husus, çocuğun hukuk düzeni içinde gözüken resmi soybağıdır.
Bu anlatımlardan görüldüğü gibi, çocuğa soyadı verilmez. Çocuğun soyadı, anne ve babanın çocuğun doğum tarihindeki, evli olup olmadığına göre belirlenir ve evlilik söz konusu ise çocuk ailesinin soyadını alır. Bununla birlikte velayet hakkı kendisinde bulunan taraf çocuğun soyadının değiştirmesi yoluna başvuramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri