Hangi sıklıkta süt sağılması gerekir? Süt sağma sıklığı için genellikle önerilen 3 saat arayla 15-20 dakika süreyle sağılması şeklindedir. Doğumdan sonraki süreçte eğer bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise emmesi iyi ise sütün sağılmasına gerek yoktur.
O nedenle emmek kadar sütü sağmak da çok önemlidir. Gün içinde maksimum 12, en az 6 kere olmak üzere ortalama 8 kere sağmanız sütünüzün artmasında çok işe yarayacaktır. Ancak şunu unutmayın, hiçbir pompa bebeğin annesinden çektiği süt kadar fazla süt boşlatamaz.
Çalışan annelerin işe gitmeden önce emzirmeleri ve işyerlerinde 3 saatte bir sağmaları önerilir. Anne ve bebeğin ayrı kaldığı durumlarda (bebeğin ya da annenin hastanede yatması vb.) süt günde en az 6-7 kez 15 er dakika sağılmalıdır. İki memeyi aynı anda sağmanın süt yapımını arttırdığı belirtilmiştir.
4 – 5. günden sonra anne sütü bebeğin ihtiyacından fazla üretilmeye başlayabilir. Eğer bebeğiniz göğsünüzü emerek boşaltamıyorsa, bebeğinizi emzirdikten sonra göğsünüzü sağarak boşaltmanız süt üretiminizi arttıracaktır.
Anneler merak etmesinler, anne sütünü sağdıkça anne sütünü artırır ve süt çoğalır. Ancak anne sütünü artırmanın önemli adımlarından bir tanesi aslında bebeğin emmesidir. Bebek eğer emiyorsa sütü artıran en önemli unsur budur.
İlgili 29 soru bulundu
Memeler daha boşken süt üretimi artmaktadır. Daha boş, daha yumuşak olan memeler, şişmiş ve dolu olan memelerden, 24 saatlik zaman diliminde toplamda daha çok süt üretebilirler.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
En çok merak edilen konulardan biri göğüs pompası kullanımının süt miktarını azaltıp azaltmayacağıdır. Süt sağma pompaları kesinlikle annenin süt miktarında azalmaya neden olmazlar. Aksine bu ürün, göğüsleri sürekli olarak süt üreten annenin rahat etmesini, ayrıca fazla sütün sağılarak saklanabilmesini sağlamaktadır.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Benzer biçimde, sabah saatlerinde su içeriği yoğun sütü alan bebek, gece saatlerin de yağlı sütü alır. Annenin sütündeki su oranı, akşam saatlerinde yavaş yavaş düşmeye başlar. Bu nedenle de anneler, akşam ve gece saatlerinde memelerinin dolu olmadığını, hatta boş olduğunu düşünür ama bu doğru değildir.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Bebeğim Doymazsa Uyur Mu? Bir bebeğin uykuya dalamaması ya da uykusundan uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri açlıktır. Geceleri bebek ister formül mamayla ister anne sütüyle beslensin karnı doymazsa ya da acıkırsa uyanır.
Unutmayın, bebeğiniz emdikçe sütünüz artacaktır. Sezaryen doğum sonrası süt gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması bile süt oluşumu için önemlidir. Gece emzirmesi süt oluşumunu artırır, annenin uykusunun daha kaliteli olmasını sağlar.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri