Bebeklerde pişik sorunu, özellikle sıcak havalarda sıklıkla ortaya çıkarken, anneler farklı önlemler ve kremlerle bu derde çare arıyor. Uzmanlar anne sütü ile beslenen bebeklerde hazır gıda ya da inek sütü ile beslenen çocuklara göre pişik sorunun daha az görüldüğünü belirtiyor.
Bebeklerinizde, hastalıkların tümünde olduğu gibi pişik probleminde de anne sütü oldukça önemlidir. Bu açıdan bebek bezini temiz bebek poposuna uygulayabilirsiniz.
Bebek, gün içerisinde bez takılı değilken kuru bir havlu üzerinde bez bölgesiyle temas eden cildin havalanması sağlanacak şekilde takip edilmelidir. Pişik gelişen bölgelerin tedavisinde çinko bazlı krem veya jeller kullanılabilir. Yine vazelinli kremler ve alkol bazlı olmayan nemlendiriciler yararlı olabilir.
Orijinal zeytinyağı ve lavanta yağı, özellikle bebeklerde oluşan pişiklerde hızlı sonuçlar vermektedir. Pişik olan bölgeye bu yağlar ile masaj yapmak pişiğin iyileşmesi için yeterli olmaktadır. Cildi çok hassas olanlar için lavanta yağının su ile seyreltildikten sonra uygulanması gerekmektedir.
Egzama hastalığının giderilmesi için oldukça faydalıdır. Bebeklerin pişiklerini geçirmek için kullanılan en doğal üründür. Anne sütünün cilt yenileme özelliği vardır. Cildinizde bulunan ölü derilerden arınmak istiyorsanız anne sütü, cilde peeling etkisi yapar ve ölü hücrelerin arındırılmasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebekler için hayat kaynağı olan anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Anne sütündeki müthiş besin değeri, cilt üzerinde iyileştirici rol oynuyor. Bebeklerin cildinde çıkan yaralar, kızarıklıklar, deformasyonlar anne sütünün damlatılması veya pamukla sürülmesi durumunda koruyucu ve iyileştirici etki kazandırıyor.
Pişik, çoğu zaman kirli bezin uzun süreli ıslaklığından kaynaklanır. Pişik ayrıca kullanılan bebek bezi, temizlik mendili gibi ürünlere alerji gelişmesi sonucu, banyo veya terleme sonrası bebeğin cildinin düzgün kurutulmaması, katı gıdaya geçiş veya ishal sonucu da oluşabilir.
Hemen müdahale edilen pişikler 2 - 3 saat içerisinde geçerken geç müdahale durumunda bu süre daha fazla uzayabilir. Öte yandan mantar ve cilt hastalıkları nedeniyle oluşan pişiklerin geçme süresi tedavi sürecine bağlıdır.
VAZELİN: Vazelin pişik için mükemmel bir ev çözümüdür. Bebeğin bezini değiştirirken, etkilenen alan üzerinde her zaman ince bir tabaka vazelin sürün. Vazelin uygulamadan önce bebeğinizin altının ılık su ve yumuşak bir havlu ile temizleyin ve iyice kurutun.
Pişik, bebeğinizin bez bölgesinin çevresinde kırmızı veya pürüzlü görünen sık karşılaşılan bir iltihaplı cilt türüdür. Bebeğinizin bez bölgesi tahriş olmuş ve kırmızı görünüyorsa muhtemelen pişiktir. Cilt aynı zamanda biraz kabarmış ve dokunduğunuzda sıcak olabilir.
Öncelikle bebeğin pişik oluşan bölgesinin suyla, sabun kullanmadan iyice yıkanıp kurutulması gerekir. Pişiği tedavi edici özellikte, bir ürünle pişiğin tedavisi yapılır. Her alt değişiminde pişik kremi sürüldüğünde pişik oluşumu engellenir. Pişiğin oluşumunu önlemek tedavi etmekten daha kolaydır.
Pişik olan bölgeye çinko içerikli losyon ve krem uygulamasının yapılması pişiğin hafiflemesine yardımcı olur. İyice temizlenen ve kurulanan bölgeye uygulanan merhem ve losyonlar bölgedeki pişik probleminin kısa sürede geçmesinde etkili olur.
Katı gıdaya geçiş sürecinde asitli, baharatlı ve acı yiyecekler bebeğinizde pişik ve alerji gibi reaksiyonlara neden olabilir. Bu besinler dışında kivi, çilek, fıstık, fındık, portakal, ceviz, inek sütü, bal, yumurta ve kakao gibi besinler de bebeğinizin cildinde pişik oluşumuna neden olabilir.
Her bebeğin bünyesi farklı reaksiyon gösterse de bazı yiyecekler bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olarak pişik yapabilir. Özellikle anne sütünden katı gıdaya geçiş sürecinde bebek vücudu yeni besinlere tepki gösterir ve bu nedenle pişik oluşumu gözlenir.
Pişikle başa çıkabilmek için kullanılan bir takım başka yöntemler de bulunuyor. Bunların arasında bacak arasına kuru şampuan püskürtmek ve sürtünmeyi en aza indirmek için vazelin sürmek gibi çözümler yer alıyor.
Bebek veya anne antibiyotik kullanıyorsa (mantar artışına neden olur). İdrar yolu enfeksiyonu varsa. İshalse veya sindirim sistemine ait başka bir enfeksiyonu varsa (sulu kaka daha asidik yapıdadır) Kakayı asitli hale getiren gıdalar sık tüketiliyorsa (portakal, kivi, domates)
pişik tedavisinde pudra kullanmak hatalı bir yaklaşımdır. pudra koruyucu olarak pişik riski içeren bölgelere "pişik öncesi" sürülebilir; ancak pişik olduktan sonra pudra kullanımı aslında "sulanma"ya neden olacaktır; dolayısıyla en iyi tedavi pişik kremi veya bepanthene kullanmaktır.
Bebeğinizde genel bir huzursuzluk görülmez. Ancak pişik idrarla temas ettiği zaman ağrı verebilir. Bu da bebeğinizin ağlamasına sebep olabilir. Pişik birkaç gün içerisinde geçmezse, cilt kıvrımlarına yayılırsa, kırmızı noktacıklar kabuklanırsa ya da bebeğinizin ateşi yükselirse doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
Pişik, özellikle bebeğin cildinde bez ile temas eden bölgelerde görülür. Pişik lezyonları, yamalı tarzda parlak kırmızı renktedir. Pişik lezyonlarına bezin veya başka bir maddenin temas etmesi bebeğin canını acıtabilir.
Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Yeni doğan bebeklerin bez bölgeleri uzun süre ıslak kaldığında tahriş olur. Bu nedenle bebeğin, bezinin 3-4 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Genel olarak bebeği emzirdikten sonra altını değiştirmek uygundur.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Sivilce ve kızarıklıkları gidermede de kullanılan anne sütü, özellikle böcek ısırması kaynaklı acı ya da kaşıntılar için de kullanılmaya uygundur. Doğal bir nemlendirici olarak kabul edilebilecek anne sütü, ciltteki çatlakları giderebilmektedir.
Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır, Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri