Uzmanlar, anne sütünün faydalarına dikkat çekmeye devam ediyor. Anne sütünün bebek dünyaya gelir gelmez verilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, 1-2 gün memeden süt gelmese bile bebeğe mama verilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
Mama ile Beslenme
Günlük miktarlar genellikle bebeğin iştahı tarafından belirlenmekle birlikte, kabaca bir bebeğin günlük ihtiyacı kilo başına 120-180 ml'dir. Her aldığı anne sütü öğünü 150 ml kabul edilerek bir hesap yapılabilir.
Anne sütü yeterliyse kesinlikle devam sütü verilmemelidir. Anne sütü olmayan veya yetersiz olan bebeklere altıncı aydan sonra anne sütü yerine verilmeli. İlk aylarda verilen bebek sütüne göre daha besleyici daha çok tok tutan ve sindirimi biraz daha zor olan süttür.
Devam mamaları (2 numaralı formülalar): 4-9 aylık bebeklere verilir. Protein ve enerji içerikleri daha yüksektir. Anne sütü ile beslenen çocuklara da destek olarak verilir. Bebeği daha uzun süre tok tutabilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Gaz ve kabızlık oluşturma ihtimali: Mama ile beslenen bebeklerde anne sütü alanlara göre daha fazla gaz ve daha az bağırsak hareketi olur.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin 6. aydan sonra başlanmasının uygun besin takviyeleriyle 2 yaşına kadar devam etmesini öneriyor.
Bebek emmeye başladığında ilk gelen süt karbonhidrattan zengindir. Sütün son kısmı ise yağdan zengin olur ve bebeğe tokluk hissi verir. Son yağlı kısmı almamış olan bebekler tam doyamaz ve huzursuz olurlar. Bu nedenle anne sütünün artması ve bebeği doyurabilmesi için uygun bir emzirme tekniği uygulanmalıdır.
Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi de anne sütünün azalmasına yol açar. Çünkü mama ile beslene bebek karnı tok olacağı için anneden süt emmek onun için fazla istekli olmayacaktır. Bebek bu halde sık sık emzirilemeyeceği için süt miktarı da azalacaktır.
Ay Emzirme Düzeni
Özellikle gündüzleri 2 veya 3 saatte bir emmek ister. Günlük ortalama 8-10 kez emebilir. Değişkenlik gösterse de 15-20 dakika memede kalabilir. Sıklıkla sütünüz yeterli ise tek meme ile doyar ama bebeğiniz isterse her iki memenizi de teklif edebilirsiniz.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Kaynatılmış ılıtılmış suyun beslenme tablosunda belirtilen miktara uygun olarak biberona doldurun. Üzerine de beslenme tablosundaki su miktarına uygun miktardaki ölçek sayısına göre mamasını ekleyin. Genelde bu miktar her 30 ml su için 1 ölçek mamadır.
Anne sütü almayan 4 aylık bebek beslenmesi: Bebeğine bir öğünde 180-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez, Anne sütü almayan 5 aylık bebek beslenmesi: Bebeğine bir öğünde 200-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez formül mama verebilirsin.
Hıçkırığın sebebi karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılmasıdır. Yeni doğan ve daha büyük bebeklerin sıklıkla hıçkırması normaldir ve sindirim sisteminin gelişiminin yolunda gittiğini gösterir. Bebeğin beslenirken çok fazla hava yutması, doyması veya gazının olması hıçkırığa neden olur.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Benim süt artırmama gerek yok''. Geceleri 2-3 defa emzirilen bebekler için beyin sütün bebeğe yetmediğini mesajını alır ve prolaktin hormonunu artırarak süt yapımını çoğaltır. Bebek gece beslendiğinde bunu enerji olarak harcayamayacağı için emdiği sütü kilo alarak alacaktır.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri