Mesela: Anne, “sütümü helal etmem” diyebiliyor, böyle bir hakkı yok, süt çocuğun hakkıdır, verilmiştir, alacak yoktur.
Bir anne veya babanın, isyankâr bir çocuğuna karşı “sana sütümü/hakkımı helal etmem” ve benzeri sözleri yemin hükmünde değildir. Ebeveynlerin çocuklarına haksız yere manevî baskı kurmaları ve onların şahsiyetlerine saygı göstermemeleri doğru değildir. Esasen bu tür sözler hiçbir hüküm de ifade etmez.
Babanın çocuğu üzerindeki hakkı sıradan bir hak değildir, bir insan nefes almazsa ne olursa babanın hakkını haram etmesi de bir çocuk için aynı sonucu doğurur. Allah muhafaza buyursun, böyle bir şeyden ateşten korunur gibi korunmak gerekir. Kimin başına geldi ise de o, ölmeden önce bunu telafi etmelidir.
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
Babanız günaha girer. Onun evlatları üzerinde görevi var. Görevlerinden birisi size güzel bir isim vermesi, doğumunuzdan sonra size helal rızık yedirmesi, size bakması, problemlerinizde yanınızda olması, evlendirene kadar size bakması, babanın sırtında görevdir.
İlgili 17 soru bulundu
“Ana babaya itaatsizlik” Allah Teâlâ'nın haram kıldığı üç şeyden biridir. Sözle veya davranışla ana veya babayı üzmek, gönüllerini kırmak dinimizde büyük günahlardan biri sayılmıştır.
"Anne-babaya isyan etmek son nefeste imansız gitmeye sebep olan büyük bir günahtır, anne-babaya karşı gelenin farz ve nafile ibadetleri kabul olmaz, anne-babaya karşı gelen evlat cennetin kokusunu alamaz, anne-babanın rızasını almayan Peygamber Efendimizin (asm) bedduasına dâhil olur." gibi söz/hadisler bana ciddi ...
Resûlullah (s.a.s.) veda hutbesinde; “Ey insanlar! Sizin canlarınız, mallarınız ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar dokunulmazdır.” (Buharî, Hac, 132 [1739, 1741]) buyurmuş; kul haklarını ihlal eden kişinin ahirette hüsrana uğrayacağını haber vermiştir (bkz. Müslim, Birr, 59 [2581]).
el Cevab : Hak sahibi hakkını helal ederse ''hata yapanın yaptığı onun yanına kalır'' yani Ahirette cezalandırılmaz. Ama hata yapan kişi hem kul hakkını ihlal etti hem de Allahın hakkını ihlal ettiyse kul hakkını affettiği için ondan hesaba çekilmese de Allah hakkını ihlal ettiği için Ahirette hesaba çekilecektir.
Eğer iki tarafta memnunsa ve anlaşarak ayrılmışsa hak bu, helal edilir.
el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.
Çocuğun anne babası üzerindeki haklarından biri de dini eğitimini alması ve anne babanın helal ve haramları çocuğuna öğretmesidir. Anne baba evlatlarının yaptığı hasenelerden hissedar oldukları gibi, onlara doğruyu göstermedikleri takdirde işledikleri seyyielerden de sorumludur.
Değerli kardeşimiz, Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
Doğru değildir. Çünkü bir kadının bütün amelleri erkeğin helalliği etrafında dönmemektedir. Ayette: “Kimin tartıları (sevap cihetiyle) ağır gelirse, o kişi cennete gider. Şayet hafif gelirse (Allah affetmezse) cehenneme gider.” (bk.
“Allâh'a ibâdet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabâya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve mâliki bulunduğunuz kimselere iyi davranın...” (en-Nisâ, 36) ayet-i kerimesinde de anne-babalarımıza karşı iyi davranmakla yükümlü olduğumuz belirtilmiştir.
Değerli kardeşimiz, Hakkını helal ettiysen artık hakkın kalmamıştır. Olmayan hakkı icad edemezsin.
Üzerinde kul hakkı bulunanların ruhları Cennete girmez.
Dedikodu yapmak, iftira atmak, gıybet etmek, haksızlık yapmak, üzmek, kırmak, ağlatmak, aldatmak, canyakmak bunların hepsi kul hakkına giren davranışlardır.
*Kul haklarından bir tanesi, gıybet ve dedikodudur. Kalbi kırılacak bir lafı, bir kimsenin arkasından konuşmak gıybettir. Gıybet, zinadan bile günahtır, kul hakkına girer, kalb kırmaya girer.
Evet, kıyamet günü kul hakları sevap ile ödenecek.
Üzerinde kul hakkı olanın sevapları yeterli gelmezse, alacaklının günahlarından alınıp ona verilecek, böylece kul hakları ödenmiş olacak.
Konuya bu açıdan bakıldığında, kul hakkının affı diğer günahlardan farklı bir özelliğe sahip olduğu anlaşılır. Çünkü, kul hakkına taalluk etmeyen günahların tövbesi, pişmanlık, suçu itiraf etmek ve samimi tövbe etmekle gerçekleşebilir. Fakat, kul hakkı ayrıca söz konusu hak sahibinin helal etmesi gerekir.
Ancak bu şekilde emrivâki ile, zorlayarak helâllik istemek doğru değildir. Helâllik alana tayyip bir kazanç olmaz. Önce zararı tazmin etmeli, borcu ödemeli, karşı tarafın gönlünü almalı, sonra helâllik dilemelidir.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Aklı başında olan hiçbir evlat, baba veya annesine lanet etmez. Ancak başkalarının onlara lanet etmesine sebep olabilir. Onu da Hz. Peygamber (SAV) şöyle açıklıyor ve uyarıyor: "Bir kimsenin kendi anne ve babasına lanet etmesi en büyük günahlardandır."
Manası şudur: Müminlerin birbirine (meşru bir mazeret olmadan) küsmeleri / üç günden fazla dargın durmaları günahtır. Her günahın ceza cinsinden bir karşılığı var. Küsmenin de bir cezası var. Cezanın yeri ise, cehennemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri