Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır. Yeğen diye yaşı küçük olanlara denilir ama yaşıtın olanlara kuzenim dersin.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır.
Kuzen veya böle, bir kimsenin ebeveynlerinin kardeşlerinin evlatlarından her biri. Kız kuzenler için kullanılan kuzin sözcüğü günümüzde yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir.
Öz Türkçe bir sözcük olan yeğen kelimesi, bazı yerlerde kuzen sözcüğünün yerine kullanılsa da iki kelimenin kökeni de anlamı da birbirinden farklıdır. Bir kişinin erkek ya da kız kardeşinin çocuklarına yeğen denir.
Annenin gerçek anne olma ihtimali babanın gerçek baba olma ihtimalinden kat kat fazla. Bu sebeple kan bağının en kesin olduğu akrabalar da anne tarafından oluyor. Bu yüzden anne tarafından kuzenlerimize olan ilgimiz ve sevgimiz baba tarafından kuzenlerimize göre daha fazla oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
Türkçe'de “kardeş çocuğu” anlamına gelen ve yaygın biçimde amca, hala, dayı ve teyze çocukları için de kullanılan yeğen kelimesinin Arapça'da özel bir karşılığı bulunmayıp bunun yerine erkek veya kız kardeşin oğlu yahut kızı, ikinci grup yeğenler için de teyzeoğlu, amcaoğlu, teyze kızı, hala kızı gibi ifadeler ...
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
Bir kimsenin hem anne tarafından hem de baba tarafından akrabaları onun kuzenleri olabilir. İki kişi arasında kuzenlik ilişkisi olabilmesi için bu kimselerin anne veya babalarının kardeş olması gerekir. Bu şekilde bu kimseler birbirlerinin "birinci dereceden kuzeni" olur.
İki kardeşin çocukları akrabalık bakımından birbirlerinin kuzeni olur.
Doğrulanmış Cevap
=> Annemizin yeğeni ve annemin kuzeni benim dayı oğlu yani yine kuzenim olur. => annemizin kız kardeşinin çocuğu bizim kuzenmizdir. => Annemizin kız kardeşi bizm teyzemiz olur.
Yani anne-baba ve evlat arasında bir doğum bağı varsa. bunlar 1'inci derece akraba, torunla büyükanne-büyükbaba arasında iki doğum olduğundan bunlar 2'nci derece akraba olarak nitelenmiştir. Bu durumda kardeş de ikinci derece akraba olmaktadır.
1. dereceden akrabalarınız: anne, baba ve çocuklarınız. 2. dereceden akrabalarınız: kardeşler, torunlar, dedeler, anneanne ve babaanneler. 3. dereceden akrabalarınız: yeğenler, dayı, amca, hala ve teyzeler. 4. dereceden akrabalarınız: kuzenler ve diğerleri.
Dayı, annenin erkek kardeşi.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
'Haram olan kadınlar'
İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar 'evlenme engeli' teşkil edeceğini belirten yazıda, 'evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar' şu şekilde sıralandı: Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş.
Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır. Yeğen diye yaşı küçük olanlara denilir ama yaşıtın olanlara kuzenim dersin. Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır. Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır.
Yeğen kelimesi, akrabalık bildiren bir kelime olarak bilinmektedir. Yeğen kelimesinin temel anlamıyla amca, halı, teyze, dayı ve kardeş çocukları için kullanıldığını söylemek de mümkün olmaktadır. Kültürümüzde kardeş çocuklarına da yeğen denildiğini söylemek mümkündür.
Sizin erkek kardeşinizde olsa kız kardeşinizde olsa onun çocuğu sizin 'Yeğen'iniz olur. Çoğu kişi bu kelimeye 'yiğen' der. Fakat doğrusu Yeğen'dir.
Bazen anne kız kavgası gelişimsel bir sorundur yani ergenlik, evlilik, iş sorunları, ayrılık vb. durumlar anne kız arasında ki ilişkiyi etkiler. Bazen annenin çok müdahaleci, her şeyi kontrol altında tutmak istemesi, annenin kızın alanına girmesi bu çatışmayı arttırmaktadır.
Bazı anneler 3 aylık, bazıları 6 aylık bazıları ise bebeği 1 yaşına geldikten sonra işe dönüş yapabilirler. Burada önemli olan nokta bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesinin sağlıklı ve gerekli olması açısından herhangi bir zorunluluk yoksa en az 6 aya kadar beklenmesidir.
Çünkü onun anneye ihtiyacı var. Onlarla inatlaşmaktan kaçının: Ergenlik çağında erkekliklerini ispatlamak amacıyla anneyle çatışmaya girmek, sık görülen bir durumdur. Genç erkekler bu dönemde annelerinin desteğini isterler. Bu dönemde onlarla inatlaşmak, aşırı ve mantıksız yasaklarda diretmek inatlaşmalarına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri