İşletme stoklarında meydana gelen miktar ve değer azalmaları yangın, deprem, su basması, terör olayları vb. olağanüstü durumlar sonucunda ortaya çıkmış ise bu durumda anormal fire söz konusudur.
ürünün hasattan sonra her geçen zaman sürecinde oluşan nem kaybı doğal firesi ise %8'dİr. %1 fire verir. %20 fire zaiyat. ürünün hasattan sonra her geçen zaman sürecinde oluşan nem kaybı doğal firesi ise %3'tür.
Fire,ekonomik değere sahip olan ürünlerin elde edilmesi safhasında mevcut üretim ortamı veya teknolojisi nedeniyle uğranılan hammadde veya yarı madde ve malzeme kayıplarını ifade etmektedir.Fire,aslında randıman sözcüğüyle de yakından bağlantılıdır çünkü randıman hesaplamaları yapılmadan gerçekçi fire oranlarına ...
Üretim tesislerinde ham maddeden son ürüne kadar olan süreçlerde, toplam ham maddenin ürün için kullanılamayan yani boşa giden ham madde kayıplarına “fire” denmektedir.
60/2011-1 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Sirkülerinin 8.1.3.3. bölümünde “fire, bir malın imalat sürecinde veya tüketiciye arzına kadar kendi doğal akışı içinde uğradığı fiziksel kayıp” olarak tanımlanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Fire TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,ticaret Ağırlık yitimi.
Kimyasal malzemelerde, ambalajların değişmesi, etiketlerin okunmaz duruma gelmesi, miadların dolması, bekletilme ve yeni mamüllerin ortaya çıkması nedeniyle %6, cam eşyalarda kırılma nedeniyle %10, cihazlarda %5, tıbbi sarf malzemelerinde %10 fire verir.
Üyelerin imalatlarında meydana gelen fire oranlarının tespitine yönelik olarak düzenlenen fire raporları, üyemiz firmaların yazılı talebi üzerine, görevlendirilen ekspertiz heyetince firma işyerinde yapılan inceleme sonucu, ilgili Meslek Komitesinin görüşü ve gerektiğinde Yönetim Kurulu kararı alınarak düzenlenmektedir ...
*Fire miktarı; (Günlük Fire Katsayısı) * (Fire Gün Sayısı) * (Ürün Miktarı) formülü ile hesaplanır. *Fire ücreti; (Günlük Fire Katsayısı) * (Fire Gün Sayısı) * (Ürün Miktarı) * (Ürün Fiyatı) formülü ile hesaplanır. Hesaplanan fire ücreti, virgülden sonraki 4 üncü basamak esas alınarak yuvarlanır.
Ayrıca 4458 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerince antrepolarda ve antrepo arası taşımalarda fire veren eşya ile antrepoda yapılmasına izin verilen elleçlemeden dolayı noksanlaşan eşyanın fire oranları, Gümrük Müsteşarlığınca belirlenmektedir.
BUĞDAY MÜSTAHSİLDEN VE TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİNDEN ALINARAK, DEĞİRMENE GELİNCEYE KADAR KURUTMA VE SAÇILMA GİBİ NEDENLERLE % 0,25 NİSPETİNDE FİRE VERİR.
TOPTAN %4, PERAKENDE %4 FİRE VE %1 ZAİYAT VERİR. İPEKLİ MENSUCAT İRE VERİR. (FLOS) TOPTAN %3, PERAKENDE %5 FİRE VE %3 ZAİYAT VERİR. (YÜN) TOPTAN %2 PERAKENDE %4 FİRE VE %2 ZAİYAT VERİR. KESİMDE VE İŞLEMEDE %1.5 FİRE ZAİ VERİR.
Operatörün, fire olarak ayırdığı her ürün için, hata tipine uygun butona bir kere basarak bu verinin toplanması sağlanır. Belirlenen süreler sonunda ise, ekrandan hangi hata tipinden kaç adet fire çıktığı ekrandan okunur.
Ticaret ve Sanayi Odaları Muamelat Yönetmeliği uyarınca, ilgililerin (firma, kurum) talep ettikleri maddelerin fire, zaiyat ve randıman oranlarını tespit ederler. Firmaların bu taleplerini odamızca yerine getirilebilmesi için; dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.
- yangın. - itfaiye. - kırmızı/turuncu/sarı. - yanık.
Sağlık raporu almak için 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Dilekçeyi, sağlık kuruluşunun danışma bölümünden alabilirsiniz. Belgelerinizin eksik ya da yanlış olması durumunda sağlık raporu alamazsınız.
büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etleri, kesimhanedeki sıcak tartı ile satış salonundaki perakendeci kasaba satıldığı soğuk tartı arasında geçen zamanda (12 saat) %2 fire, %2 trimik verir. perakendeci kasapta ise tüketiciye satılmasına kadar geçen aşamada ise beklemeden ve parçalamadan dolayı %5 fire ve zayiat verir.
Pişme Firesi = Hamur Halde olan Ekmegin Pişene Kadar kaybettiği fireyi ifade eder. Oda ortalama % 30-35 e denk gelir. Yani 300 gram Pişmiş Ekmek için 390-405 gram arası bir Hamur kesimi yapılır.
BADEM İÇİ Kavrulmadan dolayı %10'a kadar fire verir. a) Çırçır fabrikasına teslim suretiyle satın alınan pamuklarda fire söz konusu değildir.
Taze Koyun, Kuzu Sığır ve Dana Etleri dükkana gelişinden satışa kadar geçen sürede bekletilmesi ve işlenmesinden dolayı %3-6 civarında fire ve zayiat verir.
K A R A R : Kuru soğan Temmuz,Ağustos ve Eylül'de %3,Ekim,Kasım ve Aralık'ta %10 Ocaktan Haziran'a kadar %20 fire verir. K A R A R : Zeytin ;6 ayı geçmiş zeytin tanesi salamura en çok %20-25 fire verir. Yağlık zeytin tanesi bir ayda % 10 ,mükeakip aylarda % 15-20 en çok fire verir.
Üretim tesislerinde ham maddeden son ürüne kadar olan süreçlerde, toplam ham maddenin ürün için kullanılamayan yani boşa giden ham madde kayıplarına "fire" denmektedir.
Sipariş edilen parçalar, talepler doğrultusunda ana malzemeden kesildiğinde, ana malzemenin hiçbir siparişi karşılamayacak kadar kısa olan arta kalan kısmına fire denir.
İmalatçıdan alınıp perakendeciye satmakta bulunan toptancıların sucuk firesi %7'ye kadardır. Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır. Sucuk, salam, pastırma gibi yiyecek maddelerinin alış ve satış müddetleri içinde verebileceği fire nispeti asgari %3, azami %8'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri