Zehra'nın (s.a) evlatları Onun (s.a) soyundan geldikleri için değil, hem anne hem de baba tarafından Hz. Haşim'e dayandıkları için seyyiddirler. Anneleri seyyide olanlar soyları Hz. Fatıma'dan (s.a) gelmektedir.
Fatıma'nın çocukları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in neslinden gelen kız veya erkek evlâtlarıyla evlenen her kim olursa olsun hepsinin çocukları anne veya baba tarafından seyyid sayılırlar.
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm'ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.
Seyyidlerin genelde soy şecereleri bulunmaktadır. Bu şecerelerden kişinin seyyid olduğu anlaşılabilir. Seyyid olmanın verdiği asıl şeref İslamı yaşamak ve İslam davasını dava edinip ona sahip çıkmaktır. İslama sahip çıkan ve onu yaymaya çalışan kimseler, peygamber soyundan gelmeseler de manevi seyyid sayılırlar.
Allah yolunda gitmeyen kişi seyyid de olsa cehennemliktir. Ancak, tarih boyunca seyyidlerin ekserisi İslam dininde önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu da onların, hem Allah katında hem de insanlar katında sevilmelerine vesile olmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Peygamber'in torunları ve Hz. Fatıma'nın çocukları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in neslinden gelen kız veya erkek evlâtlarıyla evlenen her kim olursa olsun (Arap, Türk, Kürt, Acem, hiç fark etmez) hepsinin çocukları anne veya baba tarafından seyyid sayılırlar.
Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, İslam Dini Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V. )'nın soyu ve Ehl'i Beyti olan, dünyadaki seyyid ve şeriflerin yarısından fazlasının Türkiye'de yaşadığını söyledi.
Bir seyyidlik alameti olarak Osmanlı Devleti'nin başından beri yaygın olan yeşil renk aynı zamanda bir teseyyüd aracı olarak da kullanılmıştır. Bölgedeki seyyidlerin şecerelerine gelince, çoğunlukla seyyidlerde herhangi bir şecereye (nesebname, silsile, soykütüğü) rastlanmamaktadır.
Ehl-i beyt soyundan gelen ocakzâdeler, evlâd-ı resûl oldukları için “seyyid” olarak anılmaktadırlar. Anadolu'da kurulan Alevi dede ocaklarının büyük bir bölümü bu seyyidlerin adlarını taşımaktadır.
Ehl-i beyt, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselamın bütün aile fertlerine denir. Resulullah efendimizin soyu, Hazret-i Fatıma'dan devam etti. Hazret-i Hasan'ın çocuklarına ve torunlarına Şerif, Hazret-i Hüseyin'in nesline de Seyyid denir.
Peygamber'in soyunu devam ettiren kızı Hz. Fatıma ile Hz. Ali'nin nesline seyyid ve şerif unvanları verilir. Osmanlı'da Hüseynîler'in seyyid, Hasenîler'in şerif olarak adlandı-rıldıkları yönünde yaygın bir bilgi bulunsa da bu doğru bir genelleme değildir.
Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen kişileri tanımlamak için kullanılmıştır.
Asil bir soydan gelen seyyidin kabilesi üzerindeki otoritesi ona duyulan saygıyla ilgiliydi ve bunun kazanılması asalet, zenginlik, cömertlik, ticarî ve malî alanda maharet, yaşça büyüklük, yiğitlik, hitabet ve hilim gibi niteliklerle mümkün oluyordu.
Efendimiz (s.a.v.)'in soyu Fatıma ile devam etti. Allah Teala'nın bu takdiri, cahiliyyenin 'kız çocuklarını hakir görme' gibi çirkin adetini ayaklar altına almıştır. Hz.Fâtıma'nın künyeleri; Ümm'ül Hasan, Ümm'ül Hüseyin ve Ümm'ül Muhsin'dir.
SEYYİDLİK ŞECERESİ NASIL ALINIR? Seyyidlik şeceresinin nasıl alındığı konusuna da açıklık getiren Abdullah Demir, "Herhangi bir şahıs siyadet davasında bulunduğu takdirde bölgede bulunan Nakibü'l-eşraf'a veyahut bölgede bulunan adli mercilere müracaat eder.
Zeyneb binti Ali b. Ebu Tâlib, Resulullah (s.a.v)'ın torunudur. Annesi, Resulullah (s.a.v)'ın sevgili kızı Hz. Fâtıma'dır. Resulullah'ın vefatından yaklaşık beş yıl kadar önce dünyaya gelmiştir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Muhtaç seyyidlere yardım edilmelidir; çünkü onların fakirlerine zekât haramdır. Seyyidler de diğer raiyyet gibi raiyyet rüsumu ve resm-i ağnâmla yükümlüdürler. Ebussuud'a göre seyyidlik, ancak kadının hükmü ve şahitlerle mahkemece belgelenebilir.
SEYYİD: Efendi, bey, mevla, ileri gelen baş, reis. Nesebi Hz. Hüseyin (r.a) yoluyla Rasûlüllah (s.a.s)'e ulaşan kimseleri ifade eden Arapça bir sıfat.
Seyyidüs's-sâdât denmektedir. İslamiyet öncesi Seyyid ve şerif soylu ve sil kimseler için kullanılırdı İslamiyet'le bu iki terim, Allah Resûlü'nün kızı Hazreti Fatıma ile Hazreti Ali'nin çocukları ve torunları için kullanılmıştır.
Peygamber'in bir sözüne dayanıyor: Halifeler Kureyşten'dir. Öyle olunca, Osmanlı padişahları da, Yavuz Sultan Selim'den beri halife ünvanını taşıyorlar.
Kısacası, Peygamber Efendimiz'in soyundan gelen ama adı bilinmeyen birçok seyyid ve şerif bulunur. Hz. Muhammed (SAV)'in nesli kızı Hz.Fâtıma ve damadı Hz.Ali'den devam etmiştir. Oğulları Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin'den gelen zürriyet bugüne kadar ulaşmıştır.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Peygamber Efendimizin torunu Hazret-i Hasan (r.a.)ın soyundan gelenlere "şerif" deniliyor. Hazret-i Hüseyin (r.a.)ın soyundan gelenlere de "seyyid" deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri