Şoklama işlemi, haşladığınız sebzeleri hızlıca buzlu bir tencerenin içine yerleştirmektir. Soğuk su ve buz, sebze ve meyvelerinizi hızlıca dirileştirir. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen besinler, soğuğun etkisiyle canlanır. Bu sayede dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Şoklama nasıl yapılır? Büyük bir tencere içerisine suyu kaynatın. Haşlanacak sebzeleri temizlenmiş ve doğranmış olarak bir süzgeç içerisine alın ve kaynamakta olan suyun içerisine koyun. Sebzeleri bu su içerisinde 2-8 dakika süre ile bırakın ve süre bitiminde sebzeleri soğuk suya batırıp süzerek şoklama yapın.
Sebzeler. Dolmalık biber, havuç, fasulye, ıspanak, mantar, bezelye, kabak, mısır, brokoli gibi sebzeler dondurulabilir. Doğal olarak yüksek bir su içeriğine sahiplerse, dondurmadan önce püre haline getirilmeleri, sotelenmeleri veya pişirilmeleri en iyisidir.
Ürünün rengini, tadını ve besin değerini kaybetmemesi için yapılan şoklama işlemine Blanching yöntemi denir. BLANCHING YÖNTEMİ SEBZELERE NASIL UYGULANIR? İlk olarak sebzeler güzelce yıkanır. Ardından sebzeleri önce kaynar suya ardından da soğuk suya konur ve çıkarılıp süzülür.
Şok haşlama özellikle yeşil sebzelere uygulanan sebzelerin renginin daha da parlak olmasını sağlayan bir mutfak tekniği, aynı zamanda biz kadınların kışlık hazırlıklarının da anahtarı. Bu tekniği basitçe nasıl uygulayacağınızı ve sebzelerinizi nasıl kullanacağınızı pratikçe anlatacağım.
İlgili 36 soru bulundu
Kaynayan suyun içine fasulyeleri ekleyip, 3 dakika pişirin. Fasulyeler pişerken başka derin bir kaba olabildiğince buz küpleri ile dolu soğuk su koyun. Süre sonunda pişen fasulyeleri süzerek sıcak sudan çıkartın. Bekletmeden hemen buzlu soğuk su dolu kabın içine koyup, şoklamasını sağlayın.
Fasulyeler haşlanırken sarımsağa tuz ekleyip eziyoruz. ( Ben fasulye az olduğu için çiğ yaptım. ) Sarımsağın içine bir yemek kaşığı zeytinyağını koyup sarımsağın zeytinyağı ile karışmasını sağlıyoruz.
Ürünler Neden Şoklanır? Ürünlerin içeriğinin değişmemesi için, uzun süreli saklamak ve ürünün öz ve doğal hallerini korumak için şoklama işlemi yapılır. Şoklama işlemi en sağlıklı saklama işlemidir. Bilindiği üzere tüm gıdalarda su mevcuttur.
Şoklu dondurma ne kadar dayanır? 1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Blanche işlemini buzlukta ya da derin dondurucuda bir süre saklamak istediğin sebzeler için de uygulayabilirsin şefim. Özellikle brokoli, fasulye, kuşkonmaz gibi parlak yeşil renkli sebzelerin renklerini ve besin değerlerini daha uzun süre muhafaza etmiş olursun.
Marul, salata yeşilliklerinin yanı sıra kereviz, turp, soğan, patates ve biber gibi sebzeleri derin dondurucuya koymamalısınız.
Çiğ Sebze Buzluğa Konur mu? Sebzeler buzlukta dondurmak için direkt pişirilip, haşlanıp ya da şok bir şekilde dondurma işlemi gerçekleşir. Aşırı olgunlaşmış, hamlaşmış sebzeler derin dondurucu için uygun olmaz.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Şoklama Yöntemi
Ayıklanmış, kırılmış ,yıkanmış taze fasulyeler kaynayan suyun içinde 3 dakika haşlanır. fasulyeler soğuyana dek bekletilir. Süzgece alıp iyice süzdürün. Temiz bir havluyla kurulayın.Ve poşetlere paylaştırın.
Şoklama işlemi, haşladığınız sebzeleri hızlıca buzlu bir tencerenin içine yerleştirmektir. Soğuk su ve buz, sebze ve meyvelerinizi hızlıca dirileştirir. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen besinler, soğuğun etkisiyle canlanır. Bu sayede dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
Şoklama kaç derecede olur? Şoklama işlemi, ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35° C – 40° C) geçirmek suretiyle ürünün dış civardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktadır.
Şoklama cihazı nedir; ürünlerin doğal özelliklerini bozmadan minimum sürede dondurulmasını sağlayan cihazlara denilmektedir. Cihaz, genellikle yenilikçi evaporatör tasarımına sahiptir. Şoklama cihazı ile ürünlerinizi şoklama sistemiyle dondururken, sadece ön soğutma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Derin donduruculardaki buzlanmanın en temel nedeni, havadaki nemin, derin dondurucunun içinde yoğunlaşarak donmasıdır. Havadaki su buharı, derin dondurucunun kapağı açıldığında içine dolar ve önce sıvı hale döner. Ardından donarak buzlanmaya neden olur.
Buzlukta Ne Kadar Süre Saklanır? En çok merak edilen konular içerisinde taze fasulyenin buzdolabında ne kadar süre kalabileceği geliyor. Genel olarak doğru şekilde uygulamaları ışığı altında buzdolabı poşeti ile beraber, taze fasulye 10 ya da 12 ay buzlukta tutulabilir.
Bunları kışın en lezzetli ve taze haliyle tüketebilmek için en uygun alternatif derin dondurucuda saklamak.” şeklinde bilgilendirme yaptı. Uğur Şirketler Grubu, Entegre Gıda Sağlığı biriminden yapılan açıklamada yaz sebzelerinin temizlenip ayıklandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuda saklanabileceği belirtildi.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Fasulyeyi yıkayın ve bir gece önceden bol suya koyun ve bekletin. Fasulyeyi kabuk atmaması için mutlaka soğuk suyla ıslayın. Ertesi gün fasulyenin suyunu dökün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri