Akrabalık derecesi ne kadar yakın olursa olsun velayet hakkı verilmez, ancak vesayet hakkı verilebilir. Boşanma davası sona erene kadar çocuğun velayet hakkı anne ve babanındır. Bu hak başkasına devredilemeyeceği gibi anne veya babanın bu haktan feragat etmesi de mümkün değildir.
Velayet Anne ve Baba Dışında Başkasına verilebilir mi? Çocuğun velayet hakkı yalnızca anne ve babaya verilmektedir. Anne ve babanın vefat etmesi halinde çocuğun üstün yararı ve menfaatine göre çocuğa vasi atanacaktır. Yani anne ve baba dışında kimseye velayet verilmez.
Eşlerden birisinin ölmesi halinde velayet, diğer ebeveyne kalacaktır. Uygulamada çocuğun yakınları(anneannesi, babaannesi, amcası, halası, teyzesi, dayısı, babaannesi, dedesi vs) velayet hakkına sahip olmak istemektedir. Ancak bu mümkün değildir. Zira velayet hakkı sadece anne ya da babadan birine aittir.
Anne Babası ölen çocuğun velayeti kime verilir? Velayet hakkı TMK M. 336 gereğince yalnızca anne ve babaya aittir. Bu sebeple anne ve babasını kaybeden(ölen) çocuğun velayetinin verilmesi söz konusu olmayacaktır. Çocuğa Sulh Hukuk Mahkemesince vasi tayin edilecektir.
Özel bir durum gelişmedikçe velayet anne ve babadan alınmaz. Evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalacaktır. Özel şartlar oluşmadığı sürece bir yetişkin kabul edilmeyen çocuğun hakları, emekleri ne kadar olursa olsun anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, hala gibi akrabalara verilmez.
İlgili 27 soru bulundu
Hala, teyze, dayı gibi yakınların çocuğu görme hakları sınırlandırılamaz. Bazı durumlarda, çocuğun aileden gizlenmesi, kaçırılması, gösterilmemesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Anneanne veya babaanne de torunlarını ziyaret etme, kişisel ilişki kurma hakkına sahiptir.
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir.
“Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar.” Bu sebepler dışında velayet hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır, devredilemez ve feragat edilemez. Anneanne, dede, babaanne gibi yakın akrabaların velayet hakkı bulunmamaktadır.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Zina eden tarafın kim olduğu velayetin kime verileceği ile ilgili bir sonuç ile ilişkilendirilemez. Velayet kavramı ile boşanma sebebi olan Zina kavramı birbirinden farklı iki kavram olarak algılanır. Zina yapan kadının velayeti alabildiği gibi zina yapan kocanın da velayeti alması mümkündür.
Velayet kamu düzenine ilişkindir; asıl olan çocuğun sağlık, eğitim ve ahlaki bakımdan yararıdır. Çocuğun velayetinin anneye bırakılması çocuğun sağlığını, eğitimini veya ahlaki değerlerini olumsuz yönde etkileyecek ise, velayet anneye verilmez. Örneğin anne hayat kadını ise velayet anneye verilmez.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla velayet davalarını yeni bir boyuta taşıdı. Kurul, idrak gücüne sahibi 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Velayet anne ve babaya tanınmış bir haktır. Anne ve babadan başkasına velayet verilemez. Büyükanne, dede, torunlarının velayetini alamaz. Anne de baba da çocuğa bakabilecek durumda bulunmazsa çocuk vesayet altına alınır.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Velayetin Kaldırılmasını Kimler İsteyebilir? Velayetin kaldırılması kamu düzenini ilgilendiren bir hukuk kurumudur. Bu nedenle velayeti kaldırılması istenen çocuğun annesi, babası, akrabaları ya da başka herhangi bir kişi velayetin kaldırılmasını talep edebilir.
Baba, çocuğun velayetini almak için bir dava açabilir ve mahkemede duruşma yapılır. Mahkeme, tarafların delillerini değerlendirir ve çocuğun en iyi çıkarlarını gözeterek velayet kararını verir. Sonuç olarak, babalar da çocuklarının velayetini alabilirler.
EVLİLİK DIŞI DOĞAN ÇOCUĞUN VELAYETİ KİME AİTTİR? Evlilik birliği içerisinde doğmamış çocukların soy bağı doğumu esnasında annesi ile arasında kurulmuş olduğundan velayet sahibi kişi annedir. Türk Medeni Kanunu'nun 337. Maddesinde: “Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir.
Ancak eğer çocuk idrak yaşında değil veya velayet hakkına sahip taraf zoruyla babayla veya anneyle görüştürülmüyor ise bu konuda mahkeme karar vermelidir. Genellikle anne çocuğu babaya göstermiyorsa mahkeme, velayetin değiştirilmesi ve babaya verilmesine karar vermektedir.
Velayet Davası Açmanın Masrafı Nedir? Mahkeme veznesine yatırılması gereken harç ve giderlerin ücreti her yıl değişmekle birlikte 2023 yılı için velayet davası açma masrafı ortalama olarak 900-1000 TL civarındadır.
Velayet davası açmak işin en kolay kısmı. Velayet davası tek bir dilekçe ile açılarak dava süreci başlatılabilir. Velayet davası açmak isteyen kişi çocuğun ikametgahının bulunduğu Aile Mahkemesine dilekçe yazarak velayet davasını açabilir.
Eğer Aile Mahkemesi 8 yaşın üzerindeki çocuğun, babasında kalmasının daha iyi olduğunu düşünürse çocuğun velayeti babasına verilir. Eğer anne vefat etmişse ya da anne cezaevineyse çocuğun velayeti babasına verilmektedir.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Eğer çocuk, annenin sevgilisiyle iyi anlaşıyor ve ilişkileri sağlıklı ise, bu durumda sevgilinin varlığı velayet kararını etkilemez. Ancak, çocuğun sevgiliden rahatsız olduğu veya çocuk için ciddi bir sorun teşkil eden bir durum varsa, bu durumda velayet kararını etkileyebilir.
Çekişmeli bir şekilde açılmış olan davalarda davayı açan tarafın masrafları ödemesi gerekmektedir. Davaların kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan temin edilebilmektedir. Özetle dava başlangıcına yapılan masrafları ödeyen taraf karşı taraftan bir kısmı tazmin edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri