Sadece tat alma değil, görme, koklama ve ağız duyusuna da hitap eden, profesyonellere olduğu kadar amatörlere de seslenen bir uğraştır. Bu dalda profesyonel olarak çalışanlara 'oenologue' denir.
Özetle çay tadımı yapan uzmanlar, çay tadımcısı, yani çayolog olarak adlandırılıyor.
İçkinin tadımının amacı, tadımın yöntemini de belirler. Eğer tadımı yapacak kişilerin içkinin karakteristik özellikleri hakkında ön yargı sahibi olması istenmiyorsa, içki şişeleri gizlenir ve tadımcının (degüstatörün) hangi içkiyi değerlendirdiğini bilmemesi sağlanır. Bu tür tadım yöntemine 'kör tadım' adı verilir.
CIBRE: Üzümün sıkılmasından sonra kalan kabuk, çekirdek ve saptan oluşan atığa verilen ad. DEGÜSTASYON: Bir şarabın özelliklerinin değerlendirilmesi, olumlu yönlerinin ya da kusurlarının saptanması amacıyla yapılan tadım işlemidir.
Şarap uzmanları şarabın üretilmesinden satın alınmasına ve sunumuna kadar olan süreçte rol alan kişilerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Sommelier, dilimizdeki okunuşuyla somölye, f ine-dining restoranlarda çalışan şarap ve içecek profesyonellerine verilen ismin eril hali. Dişil hali sommelière, yani somelyer.
Şarap Uzmanı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? İyi bir şarap uzmanı olmak için üniversitede 2 yıllık Şarap Üretim Teknolojisi Bölümü okunmalıdır. Üniversitede bu eğitim alınmazsa şarap kurslarına katılıp kendini bu alanda geliştirerek de şarap uzmanı olmak mümkündür.
Rekolte ise TDK sözlüğünde bir yıl boyunca toplanan ürünlerin tümü olarak geçer. Şarapta rekolte sözcüğü aynı anlamı iletmekle birlikte, şarap etiketinde bize üzümlerin toplanıp şaraba dönüştüğü yılı anlatır. Yani şarabın üretim yılıdır.
Fransızcada 'toprak' anlamına gelen 'terre' sözcüğünden türetilmiş bir kelime olan teruar, doğallık ve özgünlüğünü coğrafi kökeninden alan ürünlerin yetiştirildiği özel bölgeleri tanımlamak için kullanılıyor.
İçki ve yemekleri duyu organlarını kullanarak analiz etme yöntemine Degüstasyon denir. Bu analiz sırasında duyu organları kullanılarak test edilen içki veya yemek ile ilgili kanıya varmaya çalışılır. Genelde şarap veya şarap-yemek uyumu degüstasyonları yaygındır.
Degüstasyon genellikle yiyecek ve içeceklerin belirli kişiler tarafından değerlendirilip, analiz edilerek yaptıkları bir işlem silsilesidir. Bu işlemleri yapan kişilere de biz 'Tadım Uzmanı' nam-ı değer degüstatör diyoruz. Bu kavram ülkemizde yavaş yavaş yayılmaya başladı.
Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur.
Alkolizm, alkollü içkilere kişinin fiziki ve psikolojik sağlığına zarar verecek şekilde olan aşırı tutkunluk. Alkolizm sorunu olan kişiye ise alkolik denir.
Master of Wine (MW), şarap üstadı anlamına geliyor. Şarap Üstadı'nı "şarabın tüm özellikleri ve üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olan ve bu bilgiyi açık bir şekilde ifade edebilen kişi" olarak tanımlayabiliriz. .
Degüstatör olarak adlandırılan uzmanlar tarafından uygulanan bu yöntemde göz, burun ve dil kullanılır. Yani yemek ya da içkiye bakılır, koklanır ve tadılır. Degüstasyon yöntemi çoğu zaman şaraplar için uygulanıyor olsa da viski ve konyak gibi özel üretim süreçlerinden geçen içkiler için de uygulanabilir.
Şarap Üretim Teknolojisi ülkemizde yalnızca Namık Kemal Üniversitesinde verilmektedir.
Monosepaj: Tek üzüm çeşidinden yapılan şarap.
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
Dömisek: Yarı tatlı şaraba verilen isimdir.
Şarabın, kadehin iç yüzeyinde çizgiler veya damlacıklar halinde süzülen oluşumlara “şarabın gözyaşları” ya da “şarabın bacakları” olarak isimlendirilir.
Şarap bilimi (antik Yunan οἶνος oînos, efsanevi kral Oineus'tan ön hecesini alan Almanca, "şarap" ve -logie den -oloji ekini alan) şarap üretiminin bir çalışma alanıdır. Şarapçılığın tüm kapsamı olan üzümün preslenmesi ve yaşlandırılması (olgunlaşma) ile ilgilenir.
Bu profesyoneller, misafirlere en iyi şarap seçimleri ve yemek eşleştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunarak, yemek deneyimini daha keyifli hale getirirler. Restoran, bar veya otel gibi yiyecek-içecek işletmelerinde müşterilere şarap veya diğer alkollü içeceklerle ilgili öneriler sunan bir profesyoneldir.
S-AWC'yi (Super All Wheel Control) yüksek seviyede tahmin edilebilir tutunma ve yüksek performans aralığı hedefleyerek tasarlayıp ortaya çıkarmıştır. S-AWC gelişmiş bir entegre araç dinamikleri kontrol sistemidir. 4 tekerdeki motor güçlerini ve fren güçlerini gelişmiş bir seviyede kontrol eder.
ŞARAPLARIN SAKLANMASI Yıllar geçtikçe güzelliğinden hiçbir şey kaybetmeyen, hatta daha güzel ve çekici hale gelen bayanlar için "şarap gibi kadın" deyimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri