Damarsal (Vasküler) Doğum Lekeleri Kan damarlarının gelişme evresinde olması gerektiğinden daha farklı olması bu tip doğum lekelerinin oluşmasına neden olur. Örnek olarak; bir bölgede çok fazla kan damarının olması ya da kan damarlarının normale göre daha geniş olması gösterilebilir.
Yeni doğan bebeklerin %30 ila 50'sinde ise somon lekeleri adı verilen doğum lekeleri görülür. Bu izler, deriden görülebilen kılcal kan damarlarının genişlemesinden veya kümeleşmesinden kaynaklanır. En sık alın, göz kapakları, üst dudak, kaş arası ve boynun arkasında görülür.
Doğum lekesi kimlerde görülür? Doğum lekelerinin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Bazı doğum lekeleri genetik bozukluk sonucu görülür ve bazı genetik hastalıklarla birlikte görülebilir. Çoğu zamansa herhangi bir hastalık izlenmeksizin tamamen normal bireylerde ortaya çıkar.
Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın inanışların aksine, hamilelikte annenin yaptığı veya yapmadığı bir şey ya da yediği bir şey bebekte doğum lekesine yol açmaz. Doğum lekeleri genellikle zararsızdır, bebek için bir sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmezler. Zamanla kaybolabilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Doğum lekeleri, gebelik döneminde yapılan herhangi bir nedenden kaynaklanmayan lezyonlar olup genellikle oluşmalarının altında yatan asıl neden ortaya çıkarılamamaktadır. Ancak bazı doğum lekeleri genetik geçişli olup aile bireyleri arasında kalıtsal olarak aktarılarak meydana gelebilir.
Cevap: Bunu gidermekte sakınca yoktur. Şüphesiz bu sayıda lekelerin yüzde olması yüzü çirkinleştirebilir ve insanların tiksinmelerine ve uzaklaşmalarına neden olabilir. Bu konuda ki kural: Güzellik amacıyla yapılan değişiklik haramdır. Ancak bir kusuru gidermek caizdir.
Doğu Asya halklarının çocuklarının neredeyse hepsi moğol lekesiyle doğar. Bu oran %95 ila %100 arasındadır. Anne veya babadan sadece birinin Asyalı olduğu bebeklerde de genellikle moğol lekesi oluşur.
Hamileyken dut, vişne, dalak, karaciğer yemek bebekte doğum lekesine neden olur mu? Dut, vişne, dalak, karaciğer yemenin veya dokunmanın doğum lekelerine yol açtığı inancının tamamen yanlış olduğu vurgulayan Op.
Sağlığı tehdit etmediği gibi çoğunlukla 6 ay- 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır. Bazen bu süreç uzayabilir. Özellikle de ensedeki lekeler kalıcı olabilmektedir. Lekelerin yüzde 90'ı ciltten kabarık değilse ilk 5 yaş içinde kaybolmaktadır.
Halk arasında bazı besinlerin hamilelik süresince tüketilmemesinden bahsedilir. Özellikle bebeklerde leke oluşacağı düşüncesi de çok yaygındır. Yapılan tüm bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin herhangi bir doğum lekesi yaptığına dair kanıt bulunmamıştır.
Buna göre, anne adaylarının hamileyken aş ermesi sonucu canının çektiğini yiyememe durumunda vücutta aş erilen yiyeceğin şeklinde izler oluşmaktadır. Lekenin şekline göre annenin hangi yiyeceği canının çektiğini ancak yiyemediğini göstermektedir.
Hamilelikte yüz lekelerini önlemek için cildini mutlaka bu dönemde güneşten korumalısın. Hamileler için kullanımı uygun güneş kremlerini kullanarak UV ışınlarının cildinde leke oluşturmasına engel olabilirsin. Gebelikte yüzde lekelenme sorunu yaşayan kadınlara baktığımızda hem açık tenlileri hem de esmerleri görüyoruz.
Yaşam boyu kalıcı olur. Her 10 bebekten 3'ünde birkaç tane görülebilir ve herhangi bir soruna işaret etmezler. Ancak sayılarının beş ve daha fazla olması durumunda bazı hastalıklara (nörofibromatozis gibi) işaret edebilir, bu durumda doktora danışmanızda fayda vardır.
Lazer Tedavisi
Şarap lekelerini yok edebilir ya da büyük oranda hafifleterek daha da az görünür hale gelmesini sağlayabilir. Bu tür tedavi yöntemleri bir dermatolog ya da cerrah tarafınca yapılır. Lazer tedavisine bebeklik aşamasında başlandığında en başarılı neticeler elde edilmektedir.
Benler (konjenital nevüs)
Benler ten rengi, kahverengi,siyah, şekil açısından düz veya kabarık, boyut açısından küçük veya büyük olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde ben oluşabilir. Benler yetişkinlikte de oluşabileceği gibi yalnızca doğumda mevcut olan benler doğum lekesi olarak kabul edilir.
Bu açıdan hamile iken dikkat etmemiz gereken beslenme kuralları: Çiğ olarak tüketilen salam, sucuk, jambon, çiğköfte gibi besin maddelerinden kesinlikle tüketmeyin. Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Farkına varmadan elinizi yüzünüze ağzınıza götürmeniz tehlike yaratır.
Aşerme sonucunda canının istediği yiyeceği yememenin herhangi bir zararı yok. Hatta sanılanın aksine aşerilen yiyecekleri yemenin bir faydası da yok. Bazı yörelerde aşerilen yiyeceğin yenmemesi durumunda sakatlık ya da bebeğin cildinde lekeler olacağı söylense de bunlar tamamen yanlış inanışlardan ibaret.
Anne adayının iç çamaşırında veya tuvalet kağıdı üzerinde ara sıra birkaç damla kan görmesi lekelenme olarak tanımlanır. Bu durum gebeleri korkutsa da aslında hamilelik sırasında kahverengi akıntı görülmesi, doktorlar tarafından genellikle normal kabul edilir.
Bazı kültürlerde ensede gözlendiğinde leylek ısırığı, yüzde gözlendiğinde ise melek öpücüğü olarak adlandırılır. Deri altındaki küçük kan damarlarının kümelenmelerinden ya da genişlemesinden kaynaklanır. Somon lekeleri bazen kendiliğinden solar ve tıbbi bir müdahale gerektirmez.
“Melek öpücükleri”, “Café au lait lekeler”, “Belgin Doruk beni” veya “leylek ısırıkları”; tüm bunlar bazılarımızın cildindeki lekeler, hepimizin bildiği adıyla doğum lekeleri için kullanılan metaforlardır.
Bebeklerin alnında "melek öpücüğü", ense kökünde "leylek ısırığı" adlarını alan bu doğumsal lekeler zamanla solarlar. Tedavileri gerekmez.
'Vajina estetiği dinen caiz mi?'
Bundan sonraki yaşamında yeniden daha iyi bir cinsellik yaşabilmesi için vajina estetiği yaptırmasında hiç bir sakınca yoktur..
Kürtaj caiz midir? sorusunun cevabı bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Evli ya da evlenecek kişinin eşi ya da kendi isteyebilir. Vücuttaki anormal bir yapıya müdahale edilebilir. Bu da dinen caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri