Süt ve bal bir araya gelince mükemmel bir ikili olur. Bu ikilinin en önemli özellikleri temizleyici ve antimikrobiyal olmasıdır. Hem sütün hem de balın cilt üzerinde olumlu birçok faydası vardır. Ballı süt içmek ise cildi içeriden besler.
Süt, kemik sağlığını destekleyen önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Sütü balla birleştirmek, sütün kemik yapıcı faydalarını daha da artırabilir. Aslında bir inceleme, balın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle kemik sağlığını koruyabileceğini bildirdi. Süt ve bal karışımı, kalp sağlığını geliştirebilir.
Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi. Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Ballı Sıcak Süt
Ballı sıcak süt içmek, boğazı yatıştırabilir ve öksürük krizini hafifletebilir.
Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor. Süte bal, pekmez veya meyve katarak tüketmek zarar verebilir mi? Tercihe bağlı olarak süte bal ve pekmez konulabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Süt ve bal bir araya gelince mükemmel bir ikili olur. Bu ikilinin en önemli özellikleri temizleyici ve antimikrobiyal olmasıdır. Hem sütün hem de balın cilt üzerinde olumlu birçok faydası vardır. Ballı süt içmek ise cildi içeriden besler.
Bal çok iyi bir doğal koruyucu olduğu için arı sütünün ballı karışımları oda sıcaklığında saklanabilir, çok uzun süre bozulmaz, bal arı sütünü korur.
Buyurun hemen sıralamaya başlayalım: Sarımsak sütü, içindeki sarımsak, süt ve baldan aldığı güçle öksürük krizlerine çözüm oluyor. Bu etkisiyle boğaz ağrısına iyi geldiği de söyleniyor.
Annelerimiz hastalanınca ilaç niyetine hani şöyle bir bardak sıcak süt ve bal içirir ya, meğer bu yanlışmış. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, “Süt, laktik asit içerdiği için gribe iyi gelmez.
Ballı limonlu çay
Bir bardak ılık suya veya çaya 1 çay kaşığı bal ve birazda taze sıkılmış limon suyu sıkarak içmek tahriş olmuş boğazı yatıştırmanın ve öksürüğü sakinleştirmenin etkili yollarından biridir.
Bu sebeple balgam sorununuz varsa bu içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Bunun yerine ılık ve kafeinsiz içecekler tüketin. Süt ürünleri, şekerli besinler, bazı tahıllar ve kırmızı et mukus oluşumunu artırabilir. Hatta gluten alerjisi veya hassasiyeti gibi sebeplerle mukus artışı görülebilir.
Boğaz ağrılarına oldukça iyi gelen ballı süt, boğazı yumuşatarak öksürüğün kesilmesine de katkı sağlamaktadır. Çok fazla sıcak tüketilmesi tavsiye edilmez. Ancak grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda sütün içerisindeki laktik asit sebebiyle önerilmez.
Karabiber ve bal karışımı, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Süt, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşımaktadır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincan sütle karıştırıp içebilirsiniz.
Ballı süt herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği bir karışım olarak biliniyor. Konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise sütün sıcaklığı. Ilık olarak hazırlanan süte 1 tatlı kaşığı ya da isteğe göre 1 yemek kaşığı bal ekleyerek, içeceğiniz soğumadan tüketebilirsiniz.
Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Yapılan araştırmalarda yatmadan önce içilen sütten alınan kalsiyumun kemik erimesini önlediği kanıtlanmıştır. 2. Sütte bulunan bolca kalsiyum, uykuya dalmakta zorlananlar için sihirli bir iksir görevi görmektedir. Yatmadan önce süt içerek uykuya kolayca dalar daha iyi dinlenmiş olarak uyanmanızı garantilemiş olursunuz.
Geleneksel tedavi yöntemlerinin en çok tercih edileni ballı süt, özellikle solunum yolu hastalıklarının kısa sürede tedavi edilmesinde bol bol tüketilmektedir. Gece yatmadan ballı süt içmek gece boyunca daha rahat nefes almanıza yardımcı olduğu gibi nefes alış veriş kalitesini de arttırmaktadır.
Ballı süt, yaklaşık 350 kcal kalori oranına sahiptir. Günlük alınması gereken kalori oranını neredeyse karşılayan ballı süt, kilo alımına neden olur. İçerisindeki şeker oranı bile başlı başına kilo aldırmaya elverişlidir. Bu sebeple diyetinize ekleyecekseniz, diyetisyeninize danışmanız gerekir.
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Küçük bir kase içine 1 yemek kaşığı süzme bal koyun. Üzerine 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tarçın, çok az miktarda karabiber ve taze sıkılmış yarım limon suyu ekleyin. Karışımı kaşık yardımı ile iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı gün içinde mutlaka tüketin.
Öksürük için ideal bir yiyecektir. Ilık süt - bal: Bal katarak içeceğiniz ılık süt, öksürüğünüzü alır ve boğazınızı tamamen rahatlatır. Boğazınızdaki gıcığı ve öksürüğün gelmesini engeller.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen içecek, sıcak içildiğinde boğazı yumuşatır ve rahatlama sağlar. Yatmadan önce içilen tarçınlı süt karışımı, uykusuzluğa iyi gelmesinin yanında uyurken metabolizmanın daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar ve böylece kilo vermeye destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri