Yıpranma hakkı gelecek Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.
Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder. Bu kapsamda 9 bin gün prim ödeme şartı bulunur. Ayrıca yaş sınırı vardır. 5 bin 400 gün SGK primini ödeyen ev hanımlarının 61 yaşını doldurma şartı bulunur.
Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK'ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilir. Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilir.
Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor. Erkek sigortalılara tanınan askerlik borçlanmasının bir benzeri de annelere tanınıyor. Anneler sigorta olduktan sonra 2160 gün kazanıp 6 yıl erken emekli olabiliyor.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık 1.430 lira civarında. Ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.
İlgili 15 soru bulundu
Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin üçte birini oluşturacak. Mevcut asgari ücrete göre, bu tutar aylık bin 430 lirayı buluyor. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatıran ev hanımları, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler.
Yasa teklifi 80 maddeden oluşacak. Teklifte en önemli maddelerden biri ise ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilmesi. Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları için sigorta sistemi devreye alınacak. NTV'nin haberine göre, ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.
ÇOCUK BAŞINA 720 GÜN PRİM
Her bir çocuk için 720 gün, yani 2 yıl prim kazanılıyor. Yani 3 çocuğu bulunan bir kadın 6 yıl prim ödeyerek erken emekli olabilir. Bu haktan yararlanmak için çocuğun doğumundan sonra 2 yıl çalışmamak gerekiyor. Diğer bir deyişle prim ödemesi yapılırken çalışılmamış günler gerekiyor.
Peki, ev hanımlarının emekli olabilmesi için şartlar neler? İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya yanıtladı. Aile Koruma Kalkanı Programı'yla, ev hanımlarına emeklilik yolu açıldı.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Bu vesileyle 3600 gün ile emekli olmanın koşullarını açıklayalım: Erkekler için 08.09.1976 ve öncesi bir tarihte; kadınlar içinse 08.09.1981 tarihi ve öncesi bir tarihte işe başlamış ise 3600 gün sayısını tamamlamak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilmek mümkündür.
İlk kez Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasında çalışmaya başlamış olan SSK'lı kadınlar 25 yıllık sigortalılıklarını 4500 prim günü doldurmuş ve 58 yaşına gelmiş ise emekli olabiliyor. Fakat Mayıs 2008'den sonra sigortalı olmuş ise prim gününü 1 Ocak 2036'ya kadar 5400 gün tamamlaması gerekiyor.
Ev Hanımları Emeklilik Planı
18 yaş ve üstü kadınlarımız geleceğe umutla bakabilmek ve geleceklerini güvence altına alabilmek için 550 TL'den başlayan aylık katkı payı ödemeleri ile plana dahil olabilir ve %30 ek devlet katkısından faydalanabilir.
Buna göre sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuk için 2160 gün borçlanarak toplamda 6 yıl erken emekli olma imkanına sahiptir. Doğum borçlanması olarak adlandırılan bu sistem sayesinde kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları dönemlerin değerlendirilerek erken emekli olmaları amaçlanır.
Son dakika: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını kaçıranlar dikkat! Emeklilik hayatında yeni bir adım atılıyor. 3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
- 23/5/2002 tarihinde 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 prim ödeme gün sayısı ve kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarını yerine getirenler emekli olabilmektedir.
e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna "borçlanma" yazarak arama yapılır. Doğum borçlanması yapmak isteyen bir kişi "4A ya da 4B Doğum Borçlanması Başvurusu" sekmesi üzerinden açılan ekrandan "yeni başvuru" sekmesi tıklanır. Doğum borçlanması yapılmak istenen tarih aralığı seçilir.
Çalışanlar, doğum borçlanması için prim ödemelerini yapmak zorundadır. Bu primler, çocuğun doğduğu tarihten itibaren geriye doğru 3 yıl için geçerlidir. Doğum borçlanması yapılacak çocuğun sayısına göre bu prim miktarı artar. Sonuç olarak, doğum borçlanması emekliliği etkileyen bir faktördür.
Torba yasada, bankalar ve finans kuruluşlarının enflasyon muhasebesi kapsamı dışında tutulması, KKM'nin süresinin uzatılması, deprem bölgesinde fahiş fiyat artışlarına katlamalı ceza verilmesi gibi önemli düzenlemeler yer alıyor.
Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra birinci dereceye çıkacak memurlar 3600 ek göstergeye otomatik olarak kavuşacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yeni evlenecek gençlere yönelik faizsiz evlilik kredisini de içeren Aile ve Gençlik Bankası düzenlemesinin Meclis'e gönderildiğini açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ev hanımlarına emeklilik çalışmasını başlattı, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'te bir prim desteği verilecek. Buna göre, en düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının 4292 liralık priminin 1430 lirasını devlet karşılayacak.
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2023
Ev hanımı isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücret üzerinden belirlenir. Brüt asgari ücret miktarı, 2023 yılı için 10.008 TL'dir. Buna göre isteğe bağlı sigorta priminin en düşük tutarı 3.202,56 TL'dir. En yüksek tutar ise bu ücretin 7,5 katı, yani 24.019,20 TL'dir.
Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır. Bu şekilde SGK prim gün sayısını, yaşını ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır.
Ev hanımlarına emeklilik şartları arasında 25 yıl evli kalmak yer alıyor. * 18 yaşını dolduranlar. Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre isteğe bağlı sigortaya devam edenlerin, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın Kanun kapsamında isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri