Spor yaralanmaları: Buz kompres, burkulma, çekişme ve kas spazmlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Yaralanma bölgesine uygulandığında, kan damarları daralır ve şişlik ve ağrı azalır.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık cihazlarıyla başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Daha önceleri kullanılan buz ve elektrik cerrahisi kılcal damar tedavisinde başarılı olmamıştır.
İnsan bedeni soğuk suda rahat olabilir. Ancak soğuk su kan dolaşımını artırır. Bu durum organlara daha fazla oksijen ve besin taşınmasına yardımcı olur. Soğuk duş, vücut sıcaklığından daha düşük olduğu için canlandırıcı özelliğe sahiptir.
Buzlu su kafayla temas ettikten sonra soluk borusunda kapanma ve geçici solunum durması gelişir. Temasın devamı halinde bu refleks, daha uzun süreli bir hal alır ve gelişecek hipotermi sonrası ciddi sağlık sorunları gelişebilir.
Cildi sıkılaştırır. Bu etkisi sayesinde gözeneklerin küçülmesine destek olur. Özellikle göz altında oluşan şişkinlerin giderilmesini sağlar. Uzun vadede yaşlanma karşıtı bir etki gösterir.
İlgili 45 soru bulundu
Cilt yüzeyine yakın kılcal damarlara zarar verebilir, hassas ciltlerde buz yanığı, ciltte tahriş ve kızarıklığa sebep olabilir.
Buz masajı kırışıklıkları azaltır ve yeni kırışıklıkların oluşmasını engeller. Nemlendirici kullandıktan sonra buz masajı yapmak, cildin hızlı bir şekilde canlanmasını sağlar. Sabah kalktığınızda buzu yüzünüze uygulayın, soğukluk kan dolaşımını artıracak ve cildinize renk getirecektir.
Aşırı buz yemek, soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Özellikle, aşırı buz tüketen ve bademciklerinde hassasiyeti olan kişilerde boğaz iltihaplanmaları sık görülür. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar beraberinde yüksek ateşli rahatsızlıklar getirmektedir.
Soğuk Lipoliz (Dondurarak Zayıflatma) Yönteminin Avantajları
Yağ hücrelerini dondurarak parçalanmalarını (lipoliz) sağlar. Sonrasında vücudun enflamatuar çöpçü hücreleri bu yağları ve artıklarını emer yok eder. Damar ve lenfatik kanallar ile vücuttan atılırlar. Cerrahi gerektirmeyen bir uygulamadır.
Spor yaralanmaları: Buz kompres, burkulma, çekişme ve kas spazmlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Yaralanma bölgesine uygulandığında, kan damarları daralır ve şişlik ve ağrı azalır. Hücre harabiyetine engel olur. Özellikle ayak bileği burkulmaları gibi durumlarda sık kullanılır.
Sağlıksız Beslenme: Çok fazla şeker ve yağ tüketimi, kan damarlarını yıpratarak kan akışını yavaşlatır ve birçok rahatsızlığa sebep olur. Özellikle gazlı içecekler, kan akışını sağlayan nitrik asiti yüksek ölçüde engellemektedir.
İmplant operasyonları sonrasında ilk gün 5 dakika aralıklara tüm gün boyunca buz uygulaması yapılmalıdır. İkinci gün ise 10 dakikalık aralıklarla uygulanması yeterli olacaktır.
Kişinin kendini zorlamadan yapacağı spor, vücudun etkilenen bölgelerine kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bisiklete binme, yüzme ve yürüyüş önerilir. Fazla kilo mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Sigara içmekten tamamen kaçınılmalıdır.
Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık tedavileriyle etkili ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. 4D Lazer, KTP Lazer ve IPL uygulaması sık kullanılan yöntemler arasındadır. Uygulama sırasında kılcal damar boyunca lazer ışını uygulanır. Lazerle kılcal damar tedavisi, ince kılcal damar çatlamasında kullanılır.
Sarımsak, zerdeçal, kekik, zencefil, elma, ananas, muz, domates, üzüm, çilek, kiraz, kızılcık, bal, yeşil çay, çuha çiçeği çayı, soya, fasulye, kayısı, portakal, böğürtlen, erik, hindiba gibi baharat, sebze ve meyvelerden elde edilen besinler damar tıkanıklığı tedavisinde aşama kaydetmenizi sağlar.
Pıhtılaşma ile ciltte kızarma meydana gelir. Kılcal damar çatlamasının belirtileri görünüş olarak kızarıklıkla beraber örümcek ağı şeklindedir. Ayrıca kırmızı rengin haricinde ciltte morarma da görülebilir. Cilt tipine ve çatlağın meydana geldiği bölgeye bağlı olarak mavi veya yeşil renk izler görülebilir.
Uzmanlara göre, buz terapisi için günde 30 dakika yeterli. ABD'deki Kentucky Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre göbekte oluşan yağ kütlesini buz terapisi ile yakmak mümkün.
Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir.
Cildinize düzenli olarak buz küpleri sürmek, yaşlanma belirtilerini azaltmak ve önlemek için harika bir yol. Çünkü cildi sıkılaştırmaya önemli ölçüde yardımcı oluyor.
Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Uyuşma hissini, ağrınızın kesildiği andaki “uyuşma” hissiyle karıştırmayınız. Ancak çok uzun süre buz uygulamayınız. Çünkü uzun süreli uygulamalarınız donmalara ve sinir yaralanmalarına neden olabilir. Soğuk uygulamasının süreleri uygulanan bölgelere göre değişir.
Buzun doğrudan teması cildi tahriş edebilir. Buzu yaklaşık 10-15 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Daha uzun süreli uygulamalar cilde zarar verebilir. Soğuk uygulamadan sonra cildinizi nemlendirmeyi unutmayın.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Dudaklara geçici bir süre ile buz kompresi uygulamak dudak bölgesinin daha kırmızı bir renk almasını sağlar ve dolgun hale getirir. Dudaklara iki dakika süre ile uygulanacak buz kompresi doğal dudak dolgunlaştırma için hızlı sonuç verir.
Günde kaç defa yüze buz sürülür sorusunu günde bir ya da iki kez olarak yanıtlayabiliriz. Buzla cilt bakımı yapanların bir kısmı bu uygulamayı her gün tekrarlı olarak yaparken, bir kısmı ise sadece cildini hızla toparlamaya ihtiyaç duyduğu sabahlarda bu yönteme başvuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri