Bu etkilenmenin başlıca nedeni; annenin stres yaşaması durumunda artışa geçen stres hormonlarının yani kortizol ve adrenalinin anne kanı aracılığıyla bebeğe de geçebilmesidir.
Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Huzursuzluk ve gerginlik, negatif bir enerji olarak anneden bebeğe geçer, bebeği de huzursuz, sıkıntılı hale getirebilir. Doğum sonrası, eşin gereken ilgiyi göstermemesi ya da tek başına bebeğin bakımının altından kalkamaması anneyi huzursuz ve gergin kılar. Annelik, anne olmadan öğrenilebilecek bir yaşantı değildir.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Bebekler annelerinin duygularını hissedebilir. Anne üzgünse, endişeliyse veya mutsuzsa bebek bu durumu çok kolay bir şekilde fark edebilir. Diğer yandan anne mutluysa, huzurluysa ve neşeliyse de bebek bunu anlayabilir. Bebeğin davranışlarından bunu anlamak mümkündür.
Hamilelikte aniden korku yaşamak, aniden yükselen ve düşen tansiyona neden olabilir. Nadir olarak bebek düşüklerine neden olabileceği gibi travma ve aşırı üzüntü durumlarında anne karnında bebek ölümü gibi istenmeyen travmatik durumlara yol açabilir.
Bebek emzirme sonrasında rahatlar, gevşer ve kendini güvende hissettiği kollarda annesi ile güçlü bir bağ kurar. Emzirme sırasında anne de bebeği ile geçirdiği bu dakikalarda huzurlu ve mutludur. Bebek kadar annenin de bu bağı hissetmeye ihtiyacı vardır.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır. Son aya gelen bebek iyice büyüdüğü için rahim duvarına sık sık değer ve dışarıdan yapılan okşama da dokunma duyusunu arttırır.
Anne adayının bu dönemde gebeliğe bağlı ya da gebelikten bağımsız problemlerden dolayı; sıkıntı, stres, üzüntü, ağlama nöbetleri, duygu durumunda değişiklik yaşaması, aşırı kızgınlık ve öfke gibi durumlarla karşılaşması gebelik gidişatını etkileyebilir.
Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir. Bütün hamile kadınlar için önerilen bazı sakatlık testleri vardır.
Bebeklerin özürlü olması ve ölümünde 3 önemli neden vardır. Bunlar fetal (cenin) anomaliler, plasenta (bebeğin eşi)'nın yetersizliği ve erken doğumlardır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez.
Uzun Süre Çömelmek Sakıncalı
Gebelikte sık sık ani tansiyon ya da şeker düşmesi gibi durumlarla karşılaşılabileceği için ev temizliği sırasında uzun süre çömelerek iş yapmak, sandalye ya da merdivene çıkarak temizlik yapmak, dış pencere camlarını silmek için uzanmak gibi davranışlar oldukça riskli davranışlardır.
İlk üç ayda yoğun sinir ve strese maruz kalındığı taktirde, organların yapım aşamasında bebeğin konjenital anormallikle doğmasında yüzde elli oranda bir artışa sebebiyet verilebiliyor. Eğer stresin yoğunluğu daha da fazlaysa, bu durum ölü doğumlara bile neden olabiliyor.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder. 2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar. Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.
“Gebelikte bebeğin hareketleri ne zaman hissedilir?” sorusuna en güzel yanıtı, bebek 18. haftadan itibaren verir. İlk gebeliği yaşayan anne adayları bebeğin hareketlerini genellikle 18-24 hafta aralığında hisseder.
Yani hamilelikte annenin ağlaması bebeği etkiler mi, sorusunun yanıtı evet! :( Sen ne kadar üzülüyorsan bundan bebeğin de o kadar çok etkileniyor. Ancak unutma ki ne kadar mutluysan bebeğin de bir o kadar mutlu.
Anne Stresi Bebeği Etkiler mi? Anne karnında bebek saatte ortalama 50 kez hareket eder. Annenin stresli olduğu zamanlarda, bebeğin kalp atışlarının hızlandığı ve hareketlerinin arttığı bilinir. Annede olabilecek depresyon, endişe ve uyum problemleri, anne karnındaki bebeğin etkilenmesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri