Belirli bir alanda 'alaylı' olarak tabir edebileceğimiz, uzun yıllar mesleğinde tecrübe sahibi olan teknik personel de gri yaka olarak ifade edilebilir. Buna kule vinç operatörü de fabrikada teknik resim yapan kişi de veya elektrik teknisyeni, şantiye operatörleri de dahil."
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Sarı yakalı çalışanlar, ağırlıklı olarak yapım, onarım, çöp toplama, kanalizasyon temizleme gibi dışarıda yapılan meslekleri ifade eder ve üstlerinin kirlenmemesi için sarı olan bir üniforma giyer.
Beyaz Yakalı Mesleklere Örnekler
Beyaz yakalı mesleklerde avukat, mimar, proje uzmanı, doktor, mühendis, muhasebeci, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, hemşire ve bankacılar öne çıkıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Örneğin mühendislik, planlama, üretim yönetimi, kalite yönetimi, AR&GE, pazarlama gibi departmanlarda çalışanlar beyaz yakalı personeldir. Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.
Beyaz yakalı işçiler, akademi, işletme yönetimi, müşteri desteği, pazar araştırması, finans, insan kaynakları, mühendislik, yöneylem araştırması, pazarlama, bilgi teknolojisi, ağ oluşturma, avukatlar, tıp uzmanları, mimarlar, araştırma ve geliştirme ve sözleşme ile ilgili çalışmaları içerir.
Pembe yaka, ağırlıklı kadın odaklı iş sürecine ihtiyaç görülen alan olup, geneli kadınların tercihi olan gruptur. Hemşirelik, dadılık, güzellik uzmanlığı, sekreterlik ya da asistanlık olarak düşünebilirsiniz. Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor.
Beyaz yaka statüsünde çalışanlar işlerinde iş gücü olarak beden gücünü kullanmayan, yüksek vasıflı işler yaparak daha yüksek ortalama maaşlar kazanan bir profile sahip olan çalışan sınıfına girmektedir.
Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.
İşçiler, çalıştıkları pozisyonlara göre kırmızı, beyaz, sarı ve mavi yaka olarak tanımlanır. Reklamcılık, müşteri temsilciliği, halkla ilişkiler gibi sektörlerde masa başı çalışanlara beyaz yakalı denir. Beyaz yakalıların üstü ise sarı yakalılar olarak tanımlanır.
Depo Sorumlusu (Beyaz Yaka)
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
“yeşil işler ” imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu sektörlerde çalışanlar da yeşil yakalılar olarak tanımlanıyor.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ana ayrım noktası olan iş gücü özelinde; Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
beyaz ve mavi yakalılar arasında kalmış, her birinden de bazı özellikler taşıyan çalışan sınıfı. gri yakalılara örnek olarak; polis memurları, hemşireler, askerler, teknisyenler gösterilmektedir.
Mavi yaka, fiziksel işlerde çalışan insanları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle inşaat, tarım, fabrika, nakliye, temizlik, gıda hizmetleri ve denizcilik sektörlerindeki çalışanları ifade eder.
Tanım olarak beyaz yaka çalışanı, profesyonel, yönetsel ve idari işler yapan kişilerdir. Genel olarak beyaz yaka çalışanları, resmi kıyafet giyerek resmi bir ortamda çalışan bir profile sahiptir. Beyaz yaka ismi de genel olarak resmi kıyafetlerde kullanılan beyaz gömlekten gelmektedir.
Mavi yaka terimi, genellikle imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde fiziksel emek gerektiren işlerde çalışan kişileri ifade eder. Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder.
İşletmelerin idari kısımlarında çalışan, çoğunlukla ön lisans ve lisans mezunu olan kişileri ifade eden beyaz yakalı kişiler de veri tabanımızda önemli bir yere sahip. İş arama sürecinin sancılarını bildiğimiz kadar tesislerin aynı frekansta oldukları kişilere ulaşmak konusundaki ihtiyaçlarını da anlıyoruz.
İş hayatında temizlik görevlileri, en çok ihtiyaç duyulan meslek gruplarından birini oluşturur. Hastanelerden özel şirketlere kadar geniş bir çalışma alanı bulunan temizlik görevlisi, mavi yakalı çalışanlar arasında bulunur. Kurumların özellikle hizmet ve üretim ortamlarında çalışan çok sayıda teknisyen bulunur.
Beyaz yakalı meslek olarak nitelendirilen avukat, öğretmen, doktor, mühendis, mimar, satış, pazarlama, finans uzmanlığı, bankacılık gibi meslekler beyaz yakalı sayılmaktadır. Ayrıca firmaların operasyonel ve idari bölümlerinden sorumlu yöneticiler de beyaz yakalı çalışan kategorisine girmektedir.
Teknolojiyi kullanan, üretim, planlama, mühendislik, kalite yönetimi, proses kontrol, laboratuar, AR-GE, depolama, sevkiyat ve satış gibi birimlerin çalışanları beyaz yakadır. Fiziksel güç yerine zihin gücünü kullanan beyaz yaka çalışanlar, fazla mesailerin ve resmi tatillerdeki çalışmalarının ücretini almaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri