Bildirimin tam teşekküllü devlet hastahanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile nüfus müdürlüğüne yapılması zorunludur. Bu kişiler hakkında düzenlenen tutanaklarda doğum tarihi, adı ve soyadı ile ana ve baba adı belirtilmemiş ise; nüfus müdürlüğünce ad ve soyad ile ana ve baba adı verilir.
Anadolu Ajansı Teyit hattına konuşan İstanbul Barosu Avukatı Buğra Fındıklı, “Yetkili olan kamu mercii, kimsesiz çocuğun anne ve babasına pekala 'Adem ve Havva' ismini verebilir.
Anne Yönünden Soybağına Etkisi
bir kadının nüfus siciline kaydedilmiş olması halinde de kurulur. Bu durum annesi belli olmayan çocuklarda (findelkind) meydana gelebileceği gibi çocukların karışması veya kaybolması ihti- malinde de karşımıza çıkabilir.
Mesela bu bebeklere verilen standat bir anne baba adı vardır. Misalen baba adı Adem, anne adı Havva.
Evlilik birliği içinde doğan çocuğa ailenin soyadı verilmektedir, evlilik dışında doğan çocuklara ise; annenin bekârlık soyadı verilmektedir. Evlat edinilen çocuklara, çocuğun ergin olmaması durumunda evlat edinenin soyadı verilmekte, ergin olan çocuklar içinse bu durumda ergin çocuğun kararına bırakılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.
1-Evlilik dışında doğan çocuk annenin hanesine,annenin soyadı ile kaydedilir.Baba adı bölümüne annenin beyan ettiği isim yazılır. Bu ismin bağlayıcı hiç bir tarafı yoktur. Uydurmuş olsanız bile bu isimde olan hiç kimse sorumluluk altına girmez ve çocuğun babası olarak tanımlanmaz.
Evlilik dışı çocuğun nüfus kaydı yapılırken annenin nüfus cüzdanı ve hastane doğum belgesi başvuruda bulunan annenin yanında bulunmalıdır. Şayet baba çocuğu noter vasıtasıyla tanımış ise bu durumda tanıma senedinin aslı da nüfusa götürülmelidir.
6 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi
İşte merakla beklediğiniz zaman geldi: ¨Bebeğimin ilk kelimesi anne mi baba mı olacak?¨ sorusunun cevabını 6. ayda alabilirsiniz. Çünkü 6 aylıkken “ba-ba” gibi tekrar eden sesleri mırıldanmaya başlayabilir.
Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir. İlk doğum günü civarında repertuvarına birkaç kelime daha eklemiş olabilir. Bu ipuçları bebeğinizin konuşmasına yardımcı olur. Bebeğinizle sadece konuşmak ona yeni kelimeler öğretir ve ilk kelimeleri konusunda cesaret verir.
Anne babası ayrılan çocuklar duygusal ve motor gelişimlerinde gerileme gösterebilirler. Daha önce tuvalet eğitimini tamamlamış çocuk altını ıslatmaya başlayabilir. Parmak emme, tırnak yeme, bir şeye karşı tutturma, istediği olmazsa kendini yerden yere atma, bağırıp çağırma davranışları gerileme işaretleridir.
Evlilik Birliği Dışında Doğan Bir Çocuğun Tanınması
Evlilik birlikteliği olmaksızın bir bebeğin doğmasıyla birlikte, bebeğin tanınması, babanın nüfus hanesine kayıt edilmesi ile gerçekleşebiliyor.
Yani çocuğun kimlikte yazan baba adı gerçek babasıdır, ancak çocuğun kimlikte yazılı annesi gerçek annesi değildir. Bu durumun düzeltilmesi ancak nüfus kaydının iptali ya da diğer adıyla nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıyla mümkün olur.
Evlilik Dışı Doğan Çocuk İçin Babalık Davası
Çocuk resmi olarak başka biriyle soy bağına sahip olduğunda başvurulabilen bu dava türünde babanın çocuğu tanıması ve kendi nüfusuna kaydetmesi için başvuru yapılır. Anne ya da çocuk bu davayı açarak babanın nüfus hanesine çocuğu kaydettirmek ister.
Ök sözcüğü Türkçenin bazı ağızlarında öksüz ile eş anlamlı olarak kullanılır. Yetim kelimesi ise Arapça yet'm (tek başına, eşsiz) sözcüğünden gelir. Öksüz ve yetim kelimeleri hem sıfat hem de isim olarak kullanılabilirler.
Çocuğun adını ana ve babası koyar (TMK m. 339/5).
Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Bebeklerin pek çoğu baba kelimesinin söylenmesi daha kolay olduğu için ilk olarak baba kelimesini söylese de, genel olarak pek çok bebek 12-15 ay arasında baba ve anne kelimelerini söyleyecektir.
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından "Nüfusta her geçen gün işler daha kolaylaşıyor, 15 yaş altı çocukların veli veya vasileri e-Devlet üzerinden nüfus müdürlüklerine gitmeden kimlik başvurusu yapabilecek" diyerek duyurduğu hizmet başladı.
Bu durumdaki çocuğa veled-i mülâane denir. 16 Bilmen, a.g.e., III, 406; Feyzioğlu, a.g.e., s. 518. 17 Nûr, 24/4-9. 18 Şevkanî, Neylü'l-Evtâr, VI, 66 (75); Ebû Zehrâ, Muhammed, Ahkâmü't-Tarikât ve'l-Mevâ- rîs, Dârü'l-Fikri'l-Arabî, t.y., s. 261-2.
Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.
Müracaat Şekli: Doğum olayını anne veya baba Nüfus Müdürlüğüne bizzat bildirir. Resmi nikâhtan önce doğan çocukların bildirimini anne ve baba birlikte yapar. Altı yaşını dolduran çocukların Nüfus Müdürlüğüne getirilmesi zorunludur.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri