Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesi içindedir. Sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler ise 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bunlara yapı kalitesinin yetersizliği ve zayıf zeminlerin bulunması da eklendiğinde Antalya'nın depremselliği ilgi konusu olmaktadır.
Haber Merkezi - Prof. Dr. Naci Görür, Antalya'da büyük deprem olasılığıyla ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu. Antalya'nın aktif bir fay zonu üzerinde bulunmadığını ancak birçok aktif faya yakın olduğunu ifade eden Görür, bu fayların büyük depremler üretmesi halinde kentin etkilenebileceğini söyledi.
2-Antalya'nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir.
Antalya, Türkiye deprem haritasına göre ikinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. Şurada Paylaş! Fay hattı üzerinde yer alan 110 ilçe haritasına göre ise Antalya'nın en riskli bölgesi Demre olarak belirlendi.
Antalya ilinde Türkiye Diri Fay (MTA) haritasıve deprem tehlike haritası (AFAD) verilerine göre Kale ve Kekova olmak üzere 2 fay sistemi mevcuttur (Şekil 1.7). Ayrıca Kasaba Çizgiselliği olarak, şüpheli fay sistemi belirlenmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
29 EYLÜL 2017 ANTALYA DEPREMİ
Deprem dış – merkezinde en büyük şiddet MSK = VIII olarak belirlenmiştir. (Ambraseys 1988). 14 Ocak 1969 Fethiye – Kaş Depremi ( Ms = 6.2 ) Fethiye-Kaş depremi, Ege-Akdeniz bölgesi illerinde etkili olan orta şiddette bir depremdir.
Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesi içindedir. Sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler ise 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bunlara yapı kalitesinin yetersizliği ve zayıf zeminlerin bulunması da eklendiğinde Antalya'nın depremselliği ilgi konusu olmaktadır.
Antalya'nın 2. derecede deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Çeltik, ülke geneli gibi Antalya'nın da depreme hazır olmadığını söyledi.
SON DAKİKA: Antalya'da 4.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi.
Falezlere paralel kıyı bandı, bir deprem esnasında yer yer kırılabilecek bir zemin yapısına sahip. Falezlerin her geçen yıl biraz daha kayıyor olması da bu bölgede ayrı bir tehlike yaratıyor.
Kıyı kenti ve turizm merkezi olan Antalya'nın körfezi, asimetrik olup güney doğuda Gazipaşa ile güney batıda Yardımcı Burnu arasındaki uzunluğu yaklaşık 280 km. dır. Antalya bölgesinde Prekambriye'den günümüze kadar oluşmuş kaya birimleri yüzeylenir.
'ANTALYA HER ZAMAN TSUNAMİ RİSKİ ALTINDA'
Antalya, her zaman bir tsunamiye maruz kalabilir. Tsunaminin etkisi, deniz seviyesinden yüksekte olan bölgeler için büyük bir risk oluşturmaz. Ama dalga boyunun 10 metreyi bulduğunu düşünün. Bu durum, deniz seviyesindeki bölgelerde ciddi risk oluşturacaktır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Görür, Antalya ile ilgili de şunları söyledi: "Antalya'da deprem olmaz algısı yanlış, külliyen yalan. Antalya'yı çevreleyen dağların doğusu ve batısı faylarla kaplıdır ve çoğu da 7 üzeri deprem oluşturabilecek boyutta faylar.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, merkez üssü Antalya'nın Korkuteli ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 95,4 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Alanya da şehrin içinden geçen bilinen bir aktif fay bulunmamaktadır. Bu sebeple şehrin çevredeki büyük depremlerin etkisine maruz kalması beklenmelidir.
Antalya ilinin ilçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez'dir.
Engin Erarslan, Antalya'da 4 deprem kuşağının görüldüğünü söyledi. Merkezin 2 ve 3, Alanya'ya doğru gidildiğinde 4'üncü deprem kuşağının yer aldığını belirten Erarslan, 1'inci deprem kuşağının ise Fethiye'ye doğru görüldüğünü aktardı.
Ege ve Akdeniz kıyıları için tehlike oluşturan fay hattı Helen Yayı'nda 100 veya 140 yıl arayla 7 büyüklüğünü aşan depremler meydana gelmiştir. Uzmanlar bu hareketlenmenin yakın zamanda yeniden olabileceğini düşünüyor. Geniş ölçekli bir fay hattı olan Helen Yayı'nın aktif olduğunu söyleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise Akdeniz açıklarında gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5,4 olarak açıkladı. AFAD'ın Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin 39 kilometre açığı olarak tespit ettiği deprem, yerin 77,22 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem oldu. Saat 12.05'te gerçekleşen deprem 89,75 kilometre derinlikte meydana geldi.
Antalya ve çevresinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Kandilli, depremin büyüklüğünü 5.5 olarak açıkladı. DHA muhabiri Semih Ersözler, depremin yaklaşık 15-20 saniye sürdüğünü söyledi.
Akdeniz kıyısına yakın yaşayan ve tatil yapan çoğu insan, bölgenin deprem ve tsunami tehlikesinin tam olarak farkında değil. 21 Temmuz 365 yılında, Akdeniz çevresinde büyük bir deprem yaygın olarak hissedildi.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri