Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
Ananas Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'nin batı ve güney kesimlerinde ananas yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin özelliklerini yaşayan bölgelerde ananas yetiştiriciliği oldukça uygundur. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yoğun yağış alan bölgeler de ananas yetiştiriciliğine uygundur. Ülkemizde görülen Akdeniz ikliminde de yetiştiricilik yapılabilir. Ananas yetiştiriciliğinde ideal hava sıcaklığı 15-32 derece arasıdır. Sıcaklığın düşük olması ve bitkinin güneş görmemesi, verimi düşürür ve bitkiye zarar verebilir.
Alanya'da yetiştirilen tropik meyve ve sebzeler : Avokado, Yenidünya, Muz, Mart İnciri, Kiwano, Papaya (ağaç Kavunu), Pepino, Gojiberry, Hint ayvası, longan, pondoh, mangis, belimbing, jambu, rambutan, sawo, shadok, mango, ananas, passiflora, guava, physalis, durian, Sweet Tamarind, Jack Fruit, Rambutan, Lychee, Lime, ...
Ananas ağacı nemli ve ılık olan iklimleri sever. Bu nedenle ana vatanı Güney Amerika'dır ama Brezilya, Hindistan ve Filipinlerde de yetiştirilir. Faydaları oldukça fazla olan bir gıdadır ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. İsteyen kişiler kendi ortamlarında uygun şartlar yaratarak bu ağacı yetiştirebilirler.
İlgili 15 soru bulundu
Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
Ananas Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişmektedir.
Ülkemizde yeni yeni bilinen papaya tropikal iklimlerde yetiştiği gibi Antalya'da da yetiştirilebilmektedir.
Gazipaşa ve Alanya'da bir süredir üretilen longon ve meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostan tezgahtaki fiyatlarıyla herkesi şaşkına çeviriyor.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Bitkinin çiçek açıp açmadığına bak.
Meyvenin tam olarak gelişmesi yaklaşık altı ay sürebilir. Ananas, çiçeğin içinden, toprağın üzerinde, bitkinin merkezinde büyüyecektir.
Ananas güneş ışığını sever bunu unutmayın. Bu yüzden saksınızı güneş ışığı gören bir yerde bulundurun ve gün aşırı sulayın.
ANANAS HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR? Ananas diğer tropikal meyveler gibi sıcak ve nemli ortamlarda yetiştirilir. Yıl boyu yetiştirilen bu meyvenin doğru yetiştirilme dönemi ise mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuzdur. İlkbahar ve yaz aylarında hasat yapılan ananas yıl boyunca tüketilmeye uygundur.
Ananas, tropikal bir meyvedir. Dünya üzerinde özellikle Hawaii Adaları, Filipinler, Malezya, Tayland ve Brezilya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak bunların dışında dünyada en çok ananas üretilmekte olan ülke ise Hindistan'dır.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Taylandlılara göre bu meyve alkol ile tüketilirse size fazla kilo aldırır. 100 gram durian meyvesi 153 kalori enerji veriyor. Kötü ve keskin kokusu nedeniyle Durian meyvesinin Endonezya'da otellere sokulması yasak. Singapur'da ise bu meyve yanınızdayken metroya ya da otobüse binemiyorsunuz.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Antalya'da montmorency, Macar vişnesi ve Kütahya vişne fidanı çeşitlerini dikebilirsiniz.Vişne fidanının ideal olduğu yerler ise yüksek rakımlı olan bölgelerdir.
1. Finike Portakalı Antalya ilinin coğrafi işaretli ürünü olan Finike Portakalı, genellikle göbekli olan, Washington cinsi bir portakal çeşididir.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri