Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır. Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Yerfıstığı hasat edildiğinde meyveleri % 35-60 nem içerir. Bu nedenle yerfıstığının uzun süre bozulmadan (özellikle aflotoksine karşı) depolanması için, ürün depoya konmadan önce nem oranı kabuklu olarak % 9'un, iç olarak %7'nin altına düşmelidir. Kavrulmuş fıstıklarda rutubet miktarı % 1,5-2'yi geçmemelidir.
Sıcak ve kuru iklimlerde, (genellikle denize yakın olan bölgelerde bulunur), Antep fıstığı ağacı iyi performans gösterir. Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez.
Oda sıcaklığında muhafaza edilen Antep fıstığı hava ile etkileşime gireceğinden dolayı oksitlenerek kabuğu da kararır. Bu yüzden de taze Antep fıstığı genelde buzdolabında saklanır ve mutlaka en fazla 15 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Oldukça lezzetli bir o kadar da zor yetişen Antep fıstığını saklarken dikkat edilecek hususlar; Antep fıstığını saklarken mutlaka güneş görmeyen ve nemsiz ortamlar tercih edilmelidir. Nem derecesinin yüksek olduğu yerlerde Antep fıstıkları nemlenir ve bozulur. Dalından koparılan Antep fıstığı uzun süre taze kalmaz.
Yeni dikilen Antepfıstığı, 10 yaşına geldiğinde ürün vermeye başlar. Ağaç başına ortalama 10 kg. ürün vermektedir. Ortalama ömrü ise 100-150 yıl arasındadır.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Antep fıstığı ağacının en iyi şekilde gübrelenmesi için organik gübre kullanmak gerekir. Birçok çiftçi, bir veya iki yılda bir hektar başına 10 ila 20 ton organik gübre ile gübreleme yapar (1 hektar = 10.000 metrekare).
Yaz aylarında meyvelerinin gelişip olgunlaşabilmesi yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyan antep fıstığı ağacı, kurak ve soğuk geçen kışlara da uyum gösterebilmektir. Ancak sıcaklığın -15 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir.
Kuru yemişler kavrulduğunda daha lezzetli bir hale geliyor, tazeleniyor, şüphesiz. Kavurma sırasında ilave edilen tuz ve ısı ayrıca mikropların öldürülmesine de yardımcı oluyor.
Antep fıstığını tavaya koyun. Onları tavada eşit bir tabakaya yerleştirin. Antep fıstığının tavada düz durduğunu ve üst üste gelmediğini kontrol edin. Yanmamaları için sürekli karıştırın.
Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur. Bu sebeple de taze kuruyemişlerin paketlemesi oldukça önemli.
Kuruyemişlerin tazeliğini koruması için hava almayan cam saklama kaplarında saklanması gerekir. Paketi açılmış kuruyemişler buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklanabilir. Kilitli poşetler sayesinde buzdolabında daha az yer kaplarlar.
Antepfıstığı uygun koşullarda saklanmadığı takdirde küflenme oluşur.
ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR? - Damarları genişleterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlarken, kolesterol seviyesini düşürür ve kalp sağlığını korur. İçerdiği faydalı yağ sayesinde vücudun kilo almasını önler beraberinde ise enerji oranını artırır. - Kandaki şeker miktarını dengeler.
Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir.
Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Fidan dikimi tamamlandıktan sonra fidanlar tam verime yatıncaya kadar (8-‐10 yıl) fidan gübrelenmesi yapılmalıdır. Fidanlarda ilk gübreleme (taban gübre), dallarda göz kabarmasında 2-‐3 hafta kadar önce (Şubat sonu-‐Mart) fidanların gövdesinden uzağa (taç izdüşümüne) geniş bant halinde verilir ve toprağa karıştırılır.
Karabük'te sakızağacı (menengiç) ve çitlembik (melengiç) ağaçlarına yapılan aşılama sonucu Antep fıstığı üretilmeye başladı.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.
Antepfıstığı bahçelerinde bordo bulamacı uygulamasına gerek yoktur. Sonbaharda Bordo Bulamacı ile mücadele, Zeytin, Badem ve Sert Çekirdekli Meyve ağaçlarındaki hastalıklar için yapılır.
Antep fıstığı ağacının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya'dır. Arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir.
Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir. Bu kuruyemişlerin tadı da normal tatlarından daha farklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri