Antep Fıstığı Tüketimi Özellikle gelişim çağında olan çocuklarda etkili olan bir kuruyemiştir. Günlük 10 adet antep fıstığı yiyen kişiler günlük yağ ihtiyacını karşılamış olur. 100 gram antep fıstığı tüketimi de kişide vitamin, fosfor, protein ve B1 için gerekli bir orandır.
İşte bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını hemen okumaya başlayabilirsiniz. Çocuklar; badem, fındık, ceviz, Antep fıstığı, kaju ve yer fıstığı tüketebilirler.
Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkında bilgi çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Protein ve Lif Kaynağı: Antep fıstığı, protein ve lif açısından zengin bir atıştırmalıktır. Böylece sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissini artırır ve aşırı yeme riskini azaltabilir. Mineral ve Vitamin Deposu: Antep fıstığı, magnezyum, fosfor, potasyum, ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağıdır.
Cevizin yanı sıra kaju da çocuklar için oldukça faydası bulunan kuruyemişlerden biridir. Yeterli miktarda kaju tüketimi de çocukların kemik ve kas gelişiminde olumlu sonuçlar doğurur. Bununla birlikte Antep fıstığı, fıstık içi ve fındık gibi kuruyemişleri de çocuğunuzun aperatif öğünleri arasında bulundurabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Günde 50 gr Antep fıstığı öneriliyor
Az miktarda tüketiminin dengeli beslenmeye katkısının olduğu ve birçok sorunun ortaya çıkmasını engellediği belirlenmiştir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein için günde 50 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Bir porsiyonu (yaklaşık 50 adet) 156 kcal olan Antep fıstığının içinde 6 gram protein, 3 gram diyet lif bulunur. Bu nedenle diğer kabuklu yemişlere göre kalorisi daha düşük, proteini ve lifi daha yüksektir. İçeriğindeki lif sayesinde bağırsak sağlığını düzenler ve buradaki emilimi artırır.
B6 vitamini tüketimi sayesinde birçok rahatsızlık önlenebilir. Önemli Mineralleri Vücuda Almaya Yardımcı Olur: Bir fincan antep fıstığı tüketimi kırmızı kan hücresi, kollajen yapı ve kemik için vücudun ihtiyacı olan bakır mineralinin %44'ünü karşılar.
Günlük 4 tane kaju fıstığı blenderdan çekilerek, aynı şekilde brenderdan çekilmiş kuru üzümlerle birleştirilip şekil verilerek bebeklere yedirilebilir. Alerjenitesi çok yüksek olan Antep fıstığına başlanırken oldukça dikkat edilmelidir. Böbrek taşına eğilimli olan bebeklerde ise badem tüketiminden kaçınılmalıdır.
Özellikle bağırsak sisteminin düzenli çalışmasındaki ve bebeklerin gelişimindeki katkıları önemlidir. Ayrıca sinir sisteminin gelişimi ve solunum yollarının sağlığı için günde 8-10 adet badem tüketimi gereklidir. Badem, bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Fıstık Alerjisi Belirtileri
Halk arasında kurdeşen denilen ürtiker, ağız ve boğazda kaşıntı, karıncalanma yanma, ishal, mide krampları bulantı gibi sorunlar, hırıltı, nefes darlığı başlıca görülen belirtilerdir.
Bebeğinizin egzama veya gıda alerjisi geçmişi yoksa, kuruyemişleri katı yiyeceklere başladıktan kısa bir süre sonra, 4 ila 6 ay gibi erken bir tarihte deneyebilirsiniz. Bebeğiniz kuruyemişlere tepki vermezse bu besinleri tüketmeye devam edebilir.
Elbette badem, fındık, ceviz gibi önemli besinlerdir. Eğer çocuğun herhangi bir alerjisi yoksa 9. aydan itibaren blenderdan geçirilip, un haline getirilerek meyve püresine ya da yoğurda eklenip çocuğa verilebilir. Ancak alerjik gıdalar olduğu için temkinli davranılmalıdır.
Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, Antep fıstığı yüksek yağ içeriği sayesinde sizi uzun süre tok tutar. Doymamış yağ içeriğine sahip olduğu için, diyet yapan kişilerin ara öğünlerinde kullanılması da tavsiye edilmiştir.
Yorgunluğu gidermede oldukça etkili olan kavrulmuş Antep fıstığı bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Anemi gibi kan hastalıklarına iyi gelir. Göz sağlığına da oldukça faydalı olan kavrulmuş Antep fıstığını kaynatıp suyu tüketildiğinde kronikleşmiş bir öksürük var ise iyi gelir, yumuşatır.
Antep Fıstık Ezmesi sağlık için iyidir çünkü inanılmaz miktarda besin sağlar. Yüksek Omega 3 ve Omega 6 içeriği sayesinde hamilelikte tüketilmesi mükemmel olan bu bitki, içerdiği folik asit sayesinde fetüsün sinir sisteminin doğru bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.
Hem Antep fıstığı hem de Şam fıstığı faydaları arasında özellikle erkeklerde üzerindeki afrodizyak etkisi de bulunuyor. Bu kuru yemiş, içinde B6 vitamini bulunmasıyla beyne yarar sağlayarak beyinle alakalı rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olurken kansızlığa karşı da çok etkili oluyor.
Her ne kadar çocukların ve bebeklerin metabolizması yetişkinlere göre daha yüksek oranda çalışsa bile, yine de geceleri Antep fıstığı tüketimi önerilmez.
Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için günde 10 tane Antep fıstığı yemek yeterlidir. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. (Takribi 40-45 adet) Bazı uzmanlar her gün bir avuç Antep fıstığı tüketilmesini de önermekte.
Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen Antep fıstığının iyi geldiği temel noktalar aşağıda sizin için sıralanmıştır; Akciğerlerdeki iltihabı temizler, göğsü yumuşattığından ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Antep fıstığındaki zengin B6 vitamini pek çok enfeksiyon ve kanser çeşidini engeller.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Kuruyemişler içinde kalp sağlığını destekleyen doymamış yağlardan en zengini cevizdir. Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur. Bitkisel omega-3 içeriği sebebiyle bağışıklığı desteklerken oldukça sık tercih edilir.
Protein bakımından da zengindir, iyi bir lif kaynağıdır, bu sebeple tokluk hissi verir. Yoğun zinko içerir ve bağışıklık sistemine çok iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığı bakımında çok faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri