Antep fıstığı yetiştirmek için, kavrulmamış çiğ haldeki çekirdeği gerekmektedir. Çekirdek toprağa ekilir. Tabanı su tutan topraklar, bu ağacın yetişmesi için uygun değildir. Fazla sulama gerektirmeyen Antep fıstığı bitkisi yılda 10 kiloya ulaşan ağırlıkta meyve verebilir.
Yaklaşık 3 ila 4 hafta sonra, tohumların bazıları normal olarak filizlenir. Her bir filizlenmiş tohumu özel toprak karışımı içeren ayrı ayrı küçük saksılara yerleştiriyoruz (nehir kumu ve kompost vb.). Bunları yüzeysel olarak, yani 3 cm derinlikte dikerek ve hafifçe toprakla örtmek gerekir.
Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir. İlkbahar donları, genellikle Antep fıstığı ağaçlarının çiçeklenme dönemi geç olduğu için ağaçlara zarar vermez.
Antep Fıstığı Ağacı Tohumu Çimlenme zamanı: 15-25 gün Çimlenme sıcaklığı için: 18-25 santigrat.
İlgili 24 soru bulundu
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Antep fıstığı ağacını ekilmek için ideal ortam meyve bahçeleridir. İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
İlk önce meyve üreten dişi ağaçlar yapraklarını döker. Daha sonra meyve vermeyen dişi ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. En son, erkek Antepfıstığı ağaçları, dişi ağaçlardan sonra, yapraklarını dökerler.
Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Antep fıstığı Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev ...
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir.
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.
Öncelikle toprak yardımı ile alt katman oluşturmalısınız bu 2 – 3 avuç ölçülerinde yeterli olacaktır. Ardından tohumun bölgesini seçerek toprağın üstüne uygulamalısınız. Tabi tohumunuz serpme yapılacak tohum ise kenarlara taşmayacak ve aralıklı olacak şekilde uygulanmalıdır.
Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması, Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre), Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Antep fıstığı kaç derece soğuğa dayanır? Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez. Antepfıstığı ağaçları 670 metreye kadar rakımlarda yetişebilir, ancak bazı durumlarda 1000 metreye kadar varan rakımlarda yetişir.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
DÖLLENME BİYOLOJİSİ :
A.fıstığında erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Meyve oluşumu için tozlanma ve döllenme zorunludur. Döllenmeyen çiçekler dökülür veya bunlardan içi boş (fıs) meyveler meydana gelir.
Çeşitli topraklara adapte olabilmesine rağmen, Antep fıstığı ağacı, yüksek kalsiyum karbonat (CaCO3) içeren, derin, hafif, kurak ve kumlu-tınlı olan verimli toprakları tercih eder. Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Kuraklığa da çok dayanıklıdır, su olmadan da yetiştirilebiliyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri