Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
Lepeli ekşili pilav; Iğdır'dan başka bir şehirde bu yemeğe denk gelmeniz çok zordur. Iğdır'ın en meşhur yemeğidir diyebiliriz. Pilav üstü ettir ancak içine koyulan zerdeçal bilinen etli pilavın lezzetini bambaşka bir hale getirmektedir.
Iğdır Kayısısı (Şalağı), dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir.
Iğdır'dan dönerken alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır; kaya tuzu lambası, yün çorap, sarıkök, nabat şekeri, Iğdır kayısısı. Kaya tuzu lambası, Iğdır'dan alabileceğiniz en kaliteli hediyelik eşyalar arasındadır. Astım, bronşit, koah gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Şehrin nüfus yapısını çoğunluk olarak Azeriler, ardından ise sırasıyla Türkler ve Kürtler oluşturur.
İlgili 19 soru bulundu
Akpınar; Sarıkamış ilçesinin Boyalı, Tuzluca köyleri ile Kağızman ve Iğdır'da da bazı Alevi köylerin bulunduğunu belirtir (Kalafat, 2007: 211).
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
İğdır Ovasında çok çeşitli ürün yetiştirilir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Bölgenin, yaklaşık % 74'ü dağlık, % 26'sı da ovalık araziden oluşmakta olup, il genelindeki en önemli yükseltiler Büyük ve Küçük Ağrı, Zor, Durak ve Pamuk Dağları'dır. İlin güney kesimini, kuzey yamaçları zengin bir çayır örtüsüyle kaplı olan Aras dağlarının kolları engebelendirir.
Iğdır'da plastik imalatının yapılabilirliği, ovanın sulu tarıma kavuşması, yeni barajların yapılması, arazilerin ıslahı gibi gelişmeler de makineleşmeyi hızlandırmaktadır. Ambalaj Malzemeleri Üretimi: Ambalaj sektörü hizmet ve sanayi sektörünün önemli bir girdisidir.
Nüfusunun bir kısmı Caferi, diğer kısmı Sünni mezhebinden olan Iğdır'da, mezhep farkları sebebiyle farklı iki ezan okunması, kentteki iftar açma zamanlarını da değiştiriyor.
Fetir, Iğdır ve çevre illerinde yapılan bir tatlıdır. Genellikle ülkemizin Doğu bölgesinde yapılan fetir tatlısı, ününü hemen hemen her yere yaymıştır. Yöresel bir lezzet olmasının yanı sıra çok sevildiği için Iğdır'ın her yerinde de tüketilmektedir.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda(İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar, Iğdır, Ardahan ve karsın yerlileridirler ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Iğdır'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır:Ağrı Dağı, Meteor Çukuru, Gökkuşağı Tepeleri, Karhan Yaylası, Aras Vadisi, Tuz Mağaraları, Tarihi Bebek Mağarası, Bulakbaşı Karasu Mesire Alanı, Tuzluca Mesire Alanı, Balık Gölü, Pamuk Dağı, Gökçeli Şehit Ağacı ve son olarak da İrem Bağları.
Kayısı ağaçlarının Iğdır'ın sembolü olduğunu ve bu yönüyle tanındığını aktaran Coşar, "Iğdır denilince akla Iğdır kayısısı geliyor. Kendi tadı, aroması ile Türkiye'nin en uç noktasında dahi tanınıyor.
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir.
Iğdır'daki Azeri Türkleri bölgenin yerlisi olan halk ve İran, Azerbaycan ve İrevan bölgesinden gelen Türk nüfustan oluşmuştur… Azeri Türkleri İslam dininden olup, Ehlibety inancına sahip, Caferi Mezhebine bağlıdırlar…
Dünya çapında 131 ülke ve 7 bin 323 kentin hava kalitesinin ölçüldüğü 2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye 46'ncı sıradan 45'e gerilerken, Avrupa bölgesinin havası en kirli kenti yine Iğdır oldu. Avrupa'nın havası en kirli 15 şehri arasında Türkiye'den beş kent bulunması dikkat çekti.
Kış aylarında kar yağışının fazla görülmediği `Doğunun Çukurova'sı` Iğdır, ilkbaharın ilk ayı olan Mart'ta kar ve soğuk havaya teslim oldu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde de zeytin yetiştirilmez. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan illerde; Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane, Çorum'da da zeytin ağacı bulunmaz.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21.sayılan İç-Oğuzlar Üç-Ok koluna mensup Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz ALP' ın en büyük oğlu olan 'Iğdır Bey' den gelmektedir. Bu boyun ilk başbuğ'u Iğdır Bey'dir.
Coğrafi konumu. Iğdır'ın kuzey ve kuzeydoğu sınırını, Aras Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Türkiye-Ermenistan sınırı oluşturmaktadır. Doğusunda Türkiye-Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırı ve güneydoğusunda Türkiye-İran sınırı yer almaktadır. Güneyinde Ağrı ili (Doğubayazıt ve Taşlıçay ilçeleri) bulunmaktadır ...
3 Haziran 1992 tarih ve 21247 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3806 sayılı kanunla da "İl" yapılmıştır. Aynı kanunla Karakoyunlu beldesi de "İlçe" statüsüne kavuşturularak Aralık ve Tuzluca İlçeleriyle birlikte Iğdır İline bağlanmıştır. İLÇELER: Iğdır (merkez), Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri